Marit Skram

Renseriet på Tøyen

Renseriet er et forholdsvis nytt konsertsted i Oslo. Stedet byr på både caffe latte og espresso, men er ellers milevidt fra de hippe utestedene som hovedstaden ellers er belemret med. Musikken er jazz i alle avskygninger – med litt ekstra innimellom.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Renseriet holder til i Kolstadgata 17 på Tøyen, og fikk nylig terningkast seks av Oslopuls, som omtalte stedet som «starten på et nytt og bedre Tøyen». Kafeen startet opp i oktober i fjor, og fikk skjenkebevilgning i mars, da de for alvor også begynte å arrangere konserter.

— Vi er et veldig upretensiøst sted, der musikken blir en viktig del, sier medeier Marit Skram. – Vi vil gjerne fungere som et kulturhus, og har etter hvert opparbeidet oss et bra publikum. Vi skifter også kunstutstillingen vår en gang i måneden.

Marit Skram, som selv er musiker, driver stedet sammen med Anne Lilleberg og Masoud Safavifard. Renseriet har både hjemmehyggelig interiør, egen barnekrok og scene, og fungerer på dagtid som en lokalkafe for bydelens innbyggere, som kan lytte til jazzmusikk mens de tar seg en kaffe og en matbit. På kveldstid er det stadig oftere konserter, der det er rom for alt fra akustisk visesang til jazzband. Og denne sommeren byr Renseriet også på sin egen kabaret: «Løken er noe annet» med Dag Braathen.

— Det er som regel veldig bra stemning på konsertene våre, forteller Skram. – Vi prøver å ha en stor spennvidde. Det eneste som ikke passer hos oss, er vel hardtslående rockmusikk.

I kveld, torsdag 7. juni, står humdrum: på scenen. humdrum: består av Kevin Cooper (gitar, synth, elektronikk), Frank Martin (bass, elektronikk) og Donald Walken (trompet, elektronikk), og har denne gangen invitert med seg perkusjonisten Humbert Mason som gjest. De planlegger også konserter flere torsdager på Renseriet i sommer, med nye gjester hver gang. Neste opptreden er 14. juni.

Fredag 8. juni er det klart for [soundslashnoise], som består av Jonas H. Sjøvaag (trommer), Erik Johannessen (trombone) og Christian Magnusson (sax og fløyte). [soundslashnoise] ble dannet i februar 2000, og har utspring i miljøet rundt Norges Musikkhøyskole. Trioen spiller musikk med utgangspunkt i fri improvisasjon, har ingen akkordførende instrumenter, og er ellers influert av personer og band som John Coltrane, Archie Shepp, Ornette Coleman, Supersilent og Joey Baron Trio.

Klokken 21 lørdag 9. juni og søndag 10. juni presenterer Renseriet kabareten «Løken er noe annet – en musikalsk time med Dag Braathen». Braathen opptrer alene med et piano, og fremfører sanger og tekster av bl.a. Ole Paus, Odd Børretsen, Ari Behn, Alf Prøysen, André Bjerke og Erlend Loe. Denne forestillingen spilles også fredag 22. og søndag 24. juni.

For et oppdatert program anbefaler vi et besøk på Renseriets egne hjemmesider, der du også kan få høre en rekke lydeksempler på artistene. Kunstutstillingen er for tiden fotouststillingen «Med et øye lukket» av Siri Sætre, som går frem til 25. juli, da Helene Button overtar med sine fotografier. Marit Skram har ansvar for booking, og kan kontaktes på 22682888, eller 98432750.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.