Norske Store 2007 (foto: Andreas Frøland)

Publikumsjubel og nye Europa-invitasjoner for Norske store

Østnorsk jazzsenters ensemble Norske store er tilbake i Norge etter sin første Europa-turné. Det kom uvanlig mye folk på konsertene, og det ble publikumsjubel og flotte anmeldelser. Og ikke minst har bandet flere nye invitasjoner til europeiske festivaler med seg hjem i bagasjen, melder Østnorsk jazzsenter.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Et fornøyd Østnorsk jazzsenter kan melde om gode tilbakemeldinger på turneen til Norske store:

”Turneens eneste konsert i Norge var på Trondheim jazzfestival. Her klinte Adresseavisa til med en kanonanmeldelse, og satte “Vakker og sublim råskap” som overskrift. I tillegg komponerte avisa en faktarute der Norske store ble definert som et “et fremadstormende band med 14 medlemmer som står for helnorsk musikk og internasjonal kvalitet”.

Den siste formuleringen vil nok ende opp på pulten til Trond Giske, og hvis statsråden skulle bli sittende med statsbudsjettet utover kvelden torsdag 13. september, tar det mindre enn to minutter å gå fra Kulturdepartementets høyblokk og ned til Nasjonal jazzscene der Norske store urframfører nye komposisjoner av Helge Sunde.

Norske stores konsert på Inntöne-festivalen i Østerrike ble tatt opp av radiokanalene ORF 1 og WDR, og festivalen melder om stor begeistring for framføringen.

Stuttgart melder på mail at konserten med Norske store “er et av høydepunktene noensinne på Bix Jazzclub”. Italiensk presse er svært positiv, og bruker nydelige latinske adjektiver om “visjonære skandinaver som leverer magnifikke overraskelser”, “gnistrende virtuose framføringer” og “pyroteknikk fra Frank Zappas nordiske sønner”. Bortsett fra at avisa “Messagero Veneto” glemmer at også flere døtre av Zappa har sentrale roller i bandet, er sammenligningen morsom.

Slik skriver Adresseavisen et par dager før konserten i Trieste: “Norske store har kvaliteter som i bunn og grunn ligger nærmere Frank Zappas Mothers Of Invention enn konvensjonell storbandjazz. Og nettopp evnen til å bryte opp sjangere, kombinert med interessante kor og komplekse arrangement, gjorde jazzfestivalens første konsert i Dokkhuset til en stor opplevelse”.

Enten har trøndere og venetianere langt mer til felles enn hva man skulle tro, eller også er Norske store på sporet av en europeisk fellesnevner som kan gjøre ny jazz attraktiv for et bredere publikum. Så får bandet bare ta det som et kompliment å bli sammenlignet med en amerikansk kultfigur som mente at jazzen ikke var død, men bare luktet rart.

Østnorsk jazzsenter takker Norsk kulturråd, Norsk jazzforum, Fond for lyd og bilde og Kjell Kalleklev management som har gjort det mulig å ta ny, norsk musikk ut på turné med 15 av landets beste jazzmusikere.”

Fakta:
Antall konserter: 6
Samlet publikumstall: 1 510
Spillesteder: Inntöne/Passau, Stuttgart, Trondheim, Trieste/Muggia, Roma, Alghero

Medvirkende utøvere:
Birgit Kjuus, Marius Haltli, Erik Eilertsen, Anders Eriksson, Frode Nymo, Børge Are Halvorsen, Atle Nymo, Nils Jansen, Even Skatrud Kruse, Øyvind Brække, Erik Johannessen, Atle Hassel, Olga Konkova, Jens Thoresen, Per Mathisen og Håkon Mjåset Johansen. Solist: Marilyn Mazur.

Aktuell utgivelse: DENADA, Helge Sunde og Norske store med Marilyn Mazur

Om Norske store:
Østnorsk jazzsenter har drevet ensemblet Norske store siden 2002. Gjennom disse årene har orkesteret bestilt og framført originalskrevet musikk av blant annet Daniel Bingert, Frode Fjellheim og Olga Konkova. Norske store har også framført og spilt inn Norsk jazzforums nye storbandkomposisjoner. Orkesteret har vært en sentral del av jazzsenterets opplæringstiltak for fritidsmusikklivet i regionen. Østnorsk jazzsenter vil i de kommende åra legge stor vekt på å sikre Norske store som arena for utvikling og utøving av ny, norsk jazzmusikk i stort format.

Om Østnorsk jazzsenter:
Østnorsk jazzsenter er et regionalt kompetansesenter for jazz med arbeidsoppgaver innen formidling, opplæring og informasjon. Senteret samarbeider med jazzmiljøene i de åtte fylkene i regionen, og legger til rette for at jazzmusikk er tilgjengelig for et størst mulig publikum på Østlandet.

Østnorsk jazzsenter er medlem i landsorganisasjonen Norsk jazzforum, og samarbeider nært med de fire andre regionale jazzsentrene; Nordnorsk, Midtnorsk, Vestnorsk og Sørnorsk jazzsenter.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev