Niko Valkepää, 2004

Niko Valkeapää opptrer under Nordiske dager i Oslo

Den samiske artisten Niko Valkeapää vant tidligere i år Spellemannsprisen i Åpen Klasse. Nå holder han konsert på kulturbåten MS Innvik fredag 15. oktober, klokken 21. Konserten er et av flere arrangementer som inngår i «Nordiske dager i Oslo», som arrangeres av bl.a. Norden i Fokus/Foreningen Norden og Nordisk Råds norske delegasjon.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Finske Niko Valkeapää har bodd i Norge i tolv år. Han er bosatt i Kautokeino, og er etter hvert blitt svært mye rost for sin internasjonale, samisk-baserte musikk. Han fikk etter sin debutplate, «Niko Valkeapää», spellemannsprisen i åpen klasse 2004.

Han har denne sommeren gitt ut album nummer to, «Sierra», på det uavhengige selskapet Duippidit. Også på dette albumet jobber Niko Valkeapää med melodier sunget på samisk, og presenterer en åpen form for eksperimentell pop der han blander akustiske instrumenter og elektronikk.

Niko Valkeapää er en del av en ny, samisk bølge etter Nils-Aslak Valkeapää (hans slektning og gudfar) på 70-tallet og Mari Boine på 80- og 90-tallet. Mange kritikere har ment at Valkeapää skaper noe nytt innen samisk musikk – og i likhet med finske Wimme og Johan Sara Jr. fra Maze jobber Valkepää med å videreutvikle den samiske musikken på en fordomsfri og eksperimentell måte. Øyvind Rønning i Dagbladet kalte «Sierra» for en «samisk perle», og mente at «Niko Valkeapää igjen maler sine svevende og bølgende lydbilder på bredt lerret.»

Etter slippet av «Sirera», som betyr noe på siden» eller «noe for seg selv» på samisk, opptrådte Valkeapää bl.a. på Musikkfestuka i Bodø, Varangerfestivalen, Målrock og Grünerdagene i Oslo,

«Nordiske dager i Oslo» arrangeres 13. – 24. oktober. Både barn og voksne inviteres blant annet til forfattertreff, konserter og seminarer under dagene, som du kan lese mer om på norden.no.

Norden i Fokus er Nordisk Ministerråds kultur- og informasjonsprogram i Oslo. Foreningen Norden er ansvarlig for programmet. Målsettingen med Norden i Fokus er økt kunnskap om og interesse for nordisk samarbeid gjennom kunst- og kulturarrangementer.

Mer informasjon om Niko Valkepää finner interesserte på www.nikovalkeapaa.com.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev