Nils-Aslak Valkeapää

Nils-Aslak Valkeapää er død

Den samiske joikeren, komponisten og multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää døde mandag, 58 år gammel. Både som dikter, musiker og billedkunstner var Valkeapää en av de aller fremste ambassadørene for - og fornyerne av - samisk kulturarv. - Han er sterkt savnet, sier Sametigspresident Sven-Roald Nystø.

Folkemusikk

— Med stor sorg har vi mottatt beskjeden om at Nils-Aslak Valkeapää er gått bort og våre tanker går til hans nærmeste, forteller Sametingspresident Sven-Roald Nystø til NRK. Da nyheten om Valkeapääs bortgang ble kjent, avbrøt Sametingspresident Nystø plenumsforhandlingene for å bringe dødsbudskapet til representantene. Det ble straks avholdt et minutts stillhet for den samiske multikunstneren, før forsamlingen tok en lengre pause i respekt for den store kunstneren som nå har gått ut av tiden.

Nils-Aslak Valkeapää debuterte alt i 1968 som joiker på plate med «Joikuja». Denne platen vakte stor oppsikt, og slo an tonen for Valkeapääs engasjement for den samiske joiken, som han mente ikke måtte bli noen museumsgjenstand. Han var da også den første som lot joiken bli akkompagnert av musikkinstrumenter. Hans joik «Sami eatnan duoddariid» («Samelandets vidder»,1973) omtales gjerne i Sameland som den andre samiske nasjonalsangen.

I 1991 vant Valkeapää Nordisk Råds litteraturpris for boken «Solen, min far». Som musiker og komponist søkte han både mot jazzen og kunstmusikken, og opplevde i 1993 å vinne den prestisjetunge Prix Italia med «Goasse dusse» (Fuglesymfonien), et verk han komponerte ved å klippe sammen fugle- og naturlyder. Året etter var han sentral under åpningen av OL på Lillehammer, der han bidro med spesiallaget joik. Han opptrådte også i en rekke øvrige internasjonale sammenhenger med sin musikk.

Sametigspresident Nystø har følgende minneord å si om Valkeapää:

— Han har vært en viktig ambassadør, kunstner og samfunnsforkjemper for samene. Hans plass er sterk hos samene, hos andre urfolk og i kunstverden.

Les Per Kristian Olsens minneord om den samiske kunstneren her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Nå kan du foreslå kandidater til Egil Storbekkens musikkpris 2025, til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i norsk folkemusikk. Frist 20. august.

Komponist Halvor Haug har gått bort

Komponist Halvor Haug har gått bort

"Haug er ikke bare en av de ypperste norske komponistene gjennom tidene, han er rett og slett en av de mest seriøse i vår tid," skrev tyske Christoph Schlüren om Halvor Haug i en hyllest da komponisten fylte 70.

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Prosessen med å få kulturen inn i totalberedskapen fikk en dytt framover i fjor. Men nå må vi få en egen beredskapsplan for kunst- og kulturinstitusjoner, mener direktøren for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Cecilie Daae.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio