Ferdafolk

Låvende saker for tredje gang

Folkeliv, konserter, låvepøbb, kurs og kunstutstilling er noen av stikkordene når Øystein Rudi igjen inviterer til en serie sommerfester på Rudi Gård. I siste halvdel av juli blir det konserter med bl.a. Nivelkinn, Ferdafolk, Sturm Und Drang og Leif Rygg.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Rammen om arrangementene er gårdstunet på Rudi Gård, som ligger som en del av kulturlandskapet i et av de eldste jordbruksområdene i Gudbrandsdalen. For tredje gang inviterer folkemusiker og bonde Øystein Rudi til fest i hjemtraktene, der både nasjonale og lokale artister skal underholde bygdefolk, hyttefolk og tilreisende turister.

Annbjørg Lien og Jonas Fjeld har alt innviet sommeren på Rudi Gård, og opptrådte der henholdsvis fredag 7. juni og lørdag 22. juni. Om den sistnevnte konserten skriver Rudi selv i en pressemelding: «En opplagt Jonas Fjeld dro sammen med Espen Jørgensen stemninga i låvetaket på Rudi Gard lørdag kveld. For fullsatt sal presenterte Fjeld et utvalg av sanger fra sin innholdsrike musikerkarriere. Et publikum med aldersspredning fra 12 til godt over 70 fikk høre en usedvanlig åpenhjertig Jonas Fjeld, som på sitt underfundige vis krydret opplevelsen med selvopplevde historier fra dagliglivet som musiker fra Drammen.» Før og etter konserten var sanggruppa Kongstorget fra Sør-Fron i aksjon sammen med Harpefoss Spelemannslag. Ut på natten kom også et uannonsert sett med et femmanns festorkester fra Gudbrandsdalen, som har tatt navnet Kniktlaget.

Fredag 19. juli til søndag 28. juli vil flere tradisjonsrike gårder i Gudbrandsdalen åpne tunene sine for publikum. På Rudi er det åpen gård, kunstutstilling, matservering og folkeliv – hver dag fra kl 16.00, og til en billettpris av kroner femti. Rudikurset har norsk folkemusikk som tema, og er åpent for alle interesserte, sangere og musikere av et hvert slag. Det blir i følge arrangøren en blanding mellom samspill, grupper og individuell rådgivning – der fremdriften er opp til lærerne og de som blir med hver dag. Kursene går i små og store lokaler på garden, med instruktører og artister som Øyonn Groven Myhren og Odd Nordstoga (sang), Ingunn Linge Valldal og Knut Ivar Bøe (samspill og artisteri), Reidar Svare (sang), Bjørn Odde og Amund Bjørgen (fele), Knut og Bodil Odnes, (springleik og gamaldans) og Einar Olav Larsen (fele). Deltagelse poå kursene koster kroner 200 per dag. Samtidig er det også salgsutstilling med flere kunstnere.

Mandag 22. juli blir det konsert med Krøklun, som består av tre unge jenter fra Sør-Fron. Sommaren 2001 gikk de helt til topps under Landsfestivalen i gammaldansmusikk. I år er de plukket ut som de norske representantene i den store ungdomstalentsamlinga under Førde Internasjonale Folkemusikkfestival. Sammer kveld er det også kalrt for «kabarevyen» «Trønder og Døl». Tirsdag 23. juli kan du høre «Nivelkinn» – en diktsyklus av Aslaug Vaa tonesatt av ovennevnte Øyonn Groven Myhren og Odd Nordstoga. Onsdagen kan du du høre Ingunn Linge Valldal Knut Ivar Bøe og Arild Skar, alias Ferdafolk, mens det torsdag blir «Springleik og huskehus» med instruktørene Bodil og Knut Odnes, og senere på kvelden også intimkonsert med Reidar Svare, Bjørn Odde og Amund Bjørgen. Fredag blir det låvedans med Einar Olav og Gjermund Larsen P.A. Røstad’s orkester, Sør-Fron Spelemannslag og kursdeltakere, samt fokus på folkemusikk, tango og sigøynermusikk med bandeon-musikeren Per Arne Glorvigen fra Dovre, og Sturm und Drang, som er festorkesteret til Oslo Filharmoniske Orkester. I tillegg blir det midnattskonsert med Leif Rygg, som Øystein Rudi omtaler som en av våre aller beste spellemenn på fele.

Rudi Gard ligger langs E6 i Sør-Fron, omtrent midt mellom Harpefoss og Hundorp. I august er det for øvrig duket for selve Låvende Saker-festivalen 2002, som Balade etter alle solemerker kommer tilbake til.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.