Per Sæmund Bjørkum

Hyller læremesteren

Med plata «Berg og vatn» hyller hardingfelespilleren Per Sæmund Bjørkum læremesteren Pål Skogum og spelemannen Torger Olstad.

Kalender

Pål Skogum var født på Lalm i Vågå i 1921, og var den eldste av sju felespillende brødre. Han spilte til dans fra han var ni år gammel, og han satt inne med et imponerende antall slåtter. Skogum var også en fremragende læremester, noe som blant annet kom Per Sæmund Bjørkum til gode. Han ble undervist av Skogum fra han var sju år gammel og fram til Skogum døde i 1990.

Repertoaret på Bjørkums nye plate «Berg og vatn» spenner fra vare og lyriske melodier til dansemusikk som springleik og vals. Flere av melodiene er hentet fra «Torger Olstads notebok», skrevet ned av bonden og spelemannen Torger Olstad. Han ga fra seg gården sin i 1924 for å vie seg til oppgaven med å skrive ned all musikken han kunne. Resultatet ble en samling på hele 150 melodier. Flere av disse melodiene finnes dessuten i NRKs arkiv, innspilt av nettopp Pål Skogum.

Plata rommer også to nylaga slåtter av Hans W. Brimi og Nils Bjørge. Foruten Bjørkum selv bidrar Kåre Nordstoga (orgel), Tone Hulbækmo (harpe), Øystein Rudi (fele) og Bjørn Kjellemyr (bass) på plata, som er gitt ut av Heilo.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.