Franciscushogenberg scholeusstikket Foto: Nasjonalbiblioteket

Alle norske middelalderballader samlet i 12 bind

Utgivelsen markeres med utstilling og samtale i på Nasjonalbibliotaket, samt balladekonsert med KORK og gjeste-kvedere i Store Studio på Marienlyst.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Nasjonalbiblioteket har ferdigstilt et mangeårig vitenskapelig prosjekt med kartlegging og publisering av de norske middelalderballadene. Nå utgis de siste av et tolvbinds verk med tekster og melodier til alle ballader som er nedtegnet i Norge.
Middelalderballadene tilhører er en episk sjanger som i Norge kan spores tilbake til møtet mellom kontinental ridderdiktning og norske tradisjoner på 1200-tallet. Mye tyder på at hoffet i Bergen var først ute, og at sjangeren spredte seg derfra til resten av Norge og Norden.
Balladene har stort sett levd i en muntlig tradisjon. En og samme ballade er blitt sunget på mange ulike måter, og tekster og melodier har variert fra utøver til utøver og fra gang til gang.
– Den eldste lyden av Norge som vi fortsatt kjenner til og kan gjengi, er middelalderballadene. Balladene oppstod i en tid da landet ellers var fattig på kultur, og har hatt stor betydning for å bygge norsk identitet. I 700 år har de vært framført i hele landet med ulike varianter av tekst og melodi. Nå har Nasjonalbiblioteket sluttført et fantastisk arbeid med å samle og publisere de ulike versjonene, og jeg er veldig stolt av å presentere denne monumentale kulturarven, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding.
Lang tids samling
Siden folkeminnesamlere begynte å skrive ned middelalderballader i Norge på 1800-tallet, har det vært arbeidet for å publisere disse visene i en vitenskapelig utgave. I 1992 startet tidligere Norsk visearkiv arbeidet med en samlet oversikt over alle skriftlige kilder av tekst og melodi til middelalderballader som er sunget i Norge. Opp mot 1 500 nedskrevne melodier og rundt 5 000 tekstvarianter av til sammen 265 balladetyper ble registrert.
22. november utgis de siste av tolv bind, der alle melodiene og inntil fire varianter av tekstene til hver ballade er blitt vitenskapelig redigert. Bokverket består av åtte digitale bøker med tekster som publiseres på bokselskap.no og fire trykte bøker med melodier, som utgis i samarbeid med Norsk Folkeminnelag og Spartacus.
Utstilling, samtale og konsert
Samme dag åpner i den forbindese utstillingen Piri mitt mitt parian, som med utgangspunkt i tre sentrale middelalderballader – «Draumkvedet», «Villemann og Magnhild» og «Tordivelen og flua» – gir et innblikk i balladesjangerens historie i Norge. Samme kveld møtes Knut Reiersrud, Øyonn Groven Myhren, Olemic Thommesen, Olav Solberg og Karin Haugen til en samtale om middelalderballadene og arven de fører med seg.
Dagen etter blir det balladekonsert med Kringkastingsorkesteret i Store Studio på Marienlyst i Oslo. Kirsten Bråten Berg, Kim Rysstad, Mari Midtli og Gunnhild Sundli deltar, og Knut Reiersrud har skrevet en helt ny melodi til den dramatiske balladen om Ivar Elison.
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre er programleder. Konserten vises på Hovedscenen, NRK 2, 11. desember.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this