Laila Bertheussen er sikta for å ha angrepet landets høyeste statsorganer – blant annet ved å ha skrevet falske trusselbrev og tent på sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Waras, bil. Saken var en føljetong av overraskende vendinger, med beskyldninger om angrep og trusler mot FrP-topper, etter at teaterstykket Ways of Seeing viste filmopptak av politikernes hus. Påtalemyndighetene mener Bertheussen sjøl står bak truslene mot seg og samboeren sin, samt mot ekteparet Tybring-Gjedde.
– Det var Lailas versjon av teaterstykket som fikk sette premisset (…) Mens Laila ble hjemme og lagde bomber, og da begynner akt nummer to. Slik lyder deler av «Balladen om bombe-Laila og hennes mann justisministeren». Det er forfatter, elektronikaartist og rocklegende (fra The Aller Værste) Sverre Knudsen som har laget låt av norsk offentlighets villeste sak på lenge.
– Jeg hadde sett stykket tidlig – og så møtte jeg regissør Pia Roll i det noen spesielt stygge angrep på teatergruppa kom. Over to lange sider i et innlegg i VG satte Laila Bertheussen et narrativ som fikk styre, beskriver Knudsen.
– Jeg er sikker på at First House hjalp henne med innlegget, der hun fikk beskrive sitt idylliske familieliv som ble angrepet og overvåket, sier Knudsen.
– Hun fikk komme med ting som var løgnaktige – og mens jeg fulgte med var det i løpet av fire måneder nesten ingen som virkelig støttet kunstnerne!
First House-Berget vil ikke kommentere
Ole Berget er partner og seniorrådgiver i First House – og en av de to kompisene av Tor Mikkel Wara som tok ut ferie for å støtte Wara da arrestasjonen kom.
– I hvor stor grad hjalp dere i First House Laila Bertheussen med sin kommunikasjon tidlig i forløpet?
– Det har vært mange spekulasjoner og meninger om hva jeg har bidratt med for Tor Mikkel. Jeg ønsker ikke å bidra til ytterligere spekulasjoner rundt saken, sier Berget til Ballade.no – og viser til at rettsaken skal få gå sin gang.
Etter teaterpremieren i 2018 påsto Bertheussen at trusselhandlingene var utløst av teaterstykket. Statsminister Erna Solberg var blant dem som uttrykte kritikk mot teaterstykket.
Musiker Sverre Knudsen skreiv et motsvar til Bertheussen i VG – og forsvarte teaterproduksjonen for å opptre innafor norsk lov.
– Først da Bertheussen ble arrestert snudde alt. Men redaksjonene, politikerne, selv statsministeren, som hadde ytret seg til hennes forsvar tidlig, holdt i stor grad kjeft. Knudsen spør om det er på grunn av dårlig samvittighet for ikke å ha gjort jobben skikkelig: Blant annet etterlyser han gravende journalister, før PST sikta justisministerens samboer for det flere parter mente teatergruppa måtte ta ansvar for.
– Hverken redaksjonene eller kunstnerorganisasjonene stilte opp for teatergruppa, eller prøvde å avdekke hvorfor framstillingen var så ensidig negativ mot dem. Det er skremmende, det minner om 30-tallet, å se hvor raskt konsensus faller på plass. Derfor vil han minne oss om det, i form av en helt ny sang – den ferske skillingsvisa han slapp i helga:
– Jeg vil gjerne at teatergruppas versjon også skal høres. Det de gjorde var kanskje provoserende, men de gjorde ingenting ulovlig. Sist jeg sjekket var ingen uenige i at kunst skal provosere.
«Aftenposten sa Ways of Seeing var ren terroraksjon
De sammenlignet teatertruppen med Rote Armee Fraktion.»– Musiker Sverre Knudsen i teksten «Balladen om Bombe-Laila og hennes mann, justisministeren»
Aftenpostens anmelder skreiv om sine assosiasjoner til Rote Armee Fraktion i en tidlig anmeldelse av stykket. Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker kaller det rimelig at Knudsen bruker kunsten sin til å kritisere avisas dekning.
– Jeg vil riktignok påpeke at vår kritiker aldri har hevdet at stykket er «en terroraksjon». Han anmeldte Ways of Seeing som en teaterforestilling og var kritisk til noen av de kunstneriske virkemidlene. Rote Armee Fraktion er nevnt som en referanse til det ubehaget teatergruppen skapte på scenen – og konkluderte så med at ubehaget var en del av illusjonen, sier Asker til Ballade.
Samme anmelder har også skrevet en kommentar der han blant annet skriver kritisk til statsministerens omtale, riktignok etter arrestasjonen. Knudsen mener det går et skille i hvordan stykket ble omtalt og sett på fra maktposisjoner og redaksjoner nettopp før og etter arrestasjonen. VGs kommentator Astrid Meland er et annet eksempel på dem som har skrevet kritisk om First Houses Sigbjørn Aanes og Ole Berget og deres roller i First House, opp mot et medlem av regjeringa.
Rasisit remiks
Sangen – og en helt ny remiks gjort av Center of the Universe – kan høres på Sverre Knudsens Bandcamp-side. Her er Center of the Universe sin Rasisit remiks:
Navnet «Rasisit» er selvsagt hentet fra den feilstavete, angivelig falske graffitien på Waras hus.
Artist Nils Bech er en annen musiker som har kritisert maktpersoner for sine ytringer om Ways of Seeing. I en kortversjon sa han da han skulle dele ut prisen for beste jazzalbum under Spellemannutdelinga på nyåret 2019:
– Ella Fitzgerald sa en gang at ‘Jazz is not just a way of making music – it’s a way of living … Way of hearing … Ways of … seeing?’ Nei vent, det sa jo aldri Ella. Da må jeg jo kanskje … beklage? Beklager. Det siste ordet sa Bech på bergensdialekt fra scenen, og etterlot liten tvil om at han adresserte statsminister Solberg.
Knudsen gir ut sin ferske låt som ei skillingsvise. Skillingsviser var i tidligere århundrer en mye brukt form for historie- og nyhetsformidling, også av kriminalhistorier, før befolkninga i sin helhet kunne lese nyheter i avisene.
– Låta ble sluttmiksa av Lasse Marhaug for bare en uke siden, mens Center of the Universe-remixen fikk jeg først torsdag for fire dager siden. Og nå er begge versjoner ute på Bandcamp og alle strømmetjenester. Sånn sett blir den raske måten å distribuere på en del av det ferdige produktet her. Jeg skriver meg vel inn i en tradisjon etter Bertolt Brecht og Kurt Weils videreføring av skillingsvisene, også slik Ole Paus brukte formatet for å kommentere aktualiteter, beskriver Knudsen. Han mener at å ha egen kontroll på utgivelsen styrker muligheten for å kommentere en samtidig hendelse.
Red. anm.: Saken ble først publisert 7. september 2020.

Ballade jazz: Bang Bang
Kan vi oppleve tid gjennom rytme? Kritikar Torkjell Hovland reflekterar rundt nye album frå Karl Bjorå, Telehiv, Building Instrument og Hulbækmo/Kalman i Ballade jazz.

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole
Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.