Kristin Asbjørnsen

Spellemann: Dagen før dagen

Satyr Wongraven i Satyricon nektet å dele ut en pris under morgendagens Spellmannshow. Det samme skal artister som Aggie Petterson og Annie ha gjort. Likevel blir det nok av kjendiser å beskue i Oslo Spektrum i morgen kveld.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Både popstjerner, underholdningsartister og filmregissører stiller opp for å dele ut munnharper når Spellemannprisene skal fordeles for 30. gang. Det må nok likevel føles noe bittert for Spellemannkomiteen at bråket rundt prisen når sine største høyder nettopp i dette jubileumsåret, som selvsagt burde vært en festaften for det samlede norske musikklivet.

Det har nærmest ikke vært noe ende på skandalene og utspillene i forbindelse med årets evenement. En rekke representanter for det unge, hjemlige musikklivet har stått frem og betegnet prisen som gammeldags og lite troverdig. Senest i går kunne Absolutt Underholdning på TV2 fortelle at hverken Bjørn Torske eller Kings Of Convenience finner det bryen verdt å ta turen innom utdelingen, til tross for at de begge er nominerte til hver sin pris. På samme måte skal unge og kredible artister som Aggie Petterson og Annie ha takket nei til tibudet om å dele ut priser i år. Alle sammen prioriterer i steden den parallelle Dugnad-festivalen i Bergen.

Mye av kontroversen rundt prisen skyldes etter manges oppfatning måten Spellemannsekretær Sæmund Fiskvik har håndtert nær sagt et hvert tilløp til kritikk på. Fiskvik ble senest onsdag omtalt som «Klovn i kamp» av Stein Østbøe på lederplass i VG, der det videre heter at det er «lov til å lure på hvilken klode denne mannen befinner seg på».

Men Spellemannsprisene skal selvsagt deles ut, likevel: I følge nettopp VG er dette den komplette oversikten over morgendagens prisutdelere, med den relevante kategorien i parantes: Popol Vuh (popgruppe), Bel Canto (elektronika), Vibeke Saugestad (rock), Knut Borge og Linn Stokke (tidenes norske hit), Diaz og Son of Light (hip hop), M2M (nykommer), Herborg Kråkevik (årets spellemann), Bård Tufte Johansen (årets låt), Harald Zwart (musikkvideo), Chicas del Coro (blues), Ronni Le Tekrö og Diesel Dahl (metal), Susanne Lundeng og Hallvard T. Bjørgum (folkemusikk), Tande-P (danseband), Bendik Hofseth og Kristin Asbjørnsen (jazz), Odd Børretzen og Lars Martin Myhre (viser), Harald Eia (åpen klasse), Knutsen & Ludvigsen (barneplater), Geir Johnson og Siri Torjesen (samtidsmusikk), Kjell Hillveg og Vilde Frang Bjærke (klassisk). VG antyder også at Lene Nystrøm fra Aqua, som snart skal lansere seg som soloartist, vil være en av utdelerne.

Ytterligere et lite slag for Spellemannkomiteen må vel responsen på avstemningen over Tidenes Norske Hit sies å være. I følge dagens VG har noe over ti tusen stemmer kommet inn, noe som egentlig er ganske oppsiktvekkende lite, tatt i betraktning at nordmenn normalt sett er et SMS- og avstemningselskende folkeferd, og at nominasjonene i utgangspunktet må sies å utgjøre et ganske kommersielt og folkelig tverrsnitt av norsk pop.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.