Av Hans Petter Aalmo, ass. redaktør & skribent, Musiq.no
Norsk platebransje bruker årlig millioner av kroner på annonsering i TV, radio og i trykte medier. Samtidig passerer Internett både radio og utendørsreklame i annonseinntekter. Første halvår i 2003 ble det omsatt Internettannonser for 221 millioner kroner i Norge (kilder: Digi http://www.digi.no/php/art.php?id-653, Nettavisen http://pub.tv2.no/nettavisen/it/article129944.ece). Så å si samtlige bransjer er representert som annonsører på nettet, med unntak av en: platebransjen.
Ta en titt på annonsørene på de norske musikknettstedene Puls, Groove, Panorama, Musikkavisen og Musiq. Hvor er plateselskapene, distributørene eller for den saks skyld Platekompaniet? Til og med på Dagbladets og VGs musikksider er det annonser for alt annet enn musikk som gjelder. Hederlige unntak finnes, stort sett representert av nettbaserte CD/DVD-butikker og klubber.
Hvorfor dominerer slankepiller, Fantomet, Vi Menn og Nokia norske musikknettsteder? Det skyldes neppe medierådgiverne i byråene. Som annonsør har du alle muligheter til å segmentere annonsene dine, slik at de treffer de relevante målgruppene. Du kan betale per visning eller per klikk, eller avtale en fast pris per dag.
Tradisjonelle bransjer som telecom, bank, forsikring og bokbransjen har for lengst skjønt at Internett er et genialt sted å annonsere, enten som kampanjestøtte, merkevarebygging eller som rene salgskampanjer, og har flyttet deler av markedsbudsjettene over til nettet.
Platebransjen glimrer imidlertid fortsatt med sitt fravær. Her har man alle muligheten til å interagere med leseren, lytteren og kjøperen på en gang, men velger å stå over. Hva skyldes dette?
Det kan finnes (minst) tre mulige årsaker til de manglende annonsene:
* Norske musikknettsteder mangler selgere
* Norsk platebransje ignorerer og/eller undervurderer norske musikknettsteder
* Norsk platebransje ser fortsatt på Internett som en trussel, ref. oppstyret rundt Napster/Kazaa.
For å få svar, har jeg tre spørsmål til bransjen:
1. Hva er årsaken til at det på (nesten) samtlige norske musikknettsteder finnes reklame (bannerannonser) for alt annet enn musikk? Ligger årsaken(e) i nettstedenes egenskaper, hos annonsørene, evt. andre steder?
2. Anser ditt firma Internett for å være en relevant markedsføringskanal?
3. Hva er årsaken til at norske musikknettsteder per i dag ikke er i stand til å ta sine rettmessige andeler av annonseinntektene i forhold til de etablerte annonsekanalene?
Vennlig hilsen
Hans Petter Aalmo
Ass. redaktør & skribent, Musiq.no

KRONIKK: Hvorfor deltar ikke ungdom?
Vi snakker ofte om ungdom som faller utenfor. Men hva hvis vi heller snakket om fritidstilbud som ikke inkluderer? Vi trenger mer enn tiltak for ungdom. Vi trenger tiltak med ungdom. Les Dilara Karas kronikk om å involvere unge.

Moyka sikter mot stjernene
– Jeg har så mye bra musikk i banken som bare venter på å bli gitt ut, og jeg vil ikke stoppe opp, sier Moyka. Nå skal hun gi ut musikken på eget label for å unngå bremseklosser i bransjen.

"Festen er over, og båten glir stille fra land". Musiker, komponist og forfatter Geirr Lystrup er død
Den allsidige visekunstneren gikk bort 19. juni, 76 år gammel.

Ballade jazz: Synkronisert med sola
Tuba og kantele gir deg sommarens lydspor, sjølvsagt! Og kva er beiggja?

Ballade video: Campinglivet lokker!
Stor sommeravslutning med Dirty Oppland, Real Ones, Erik Lukashaugen, Pistol & Bart, Vilde Tuv, Markella, Carl Petter og Johannes Opsahl, Roggen/Nyhus, Rule Of Two, Håndgemeng, Sturle Dagsland, Terminal og Simon Moholt & Pilgrim.

Varangerfestivalen åpner scenen for unge nordiske musikere
En av Nord-Norges største musikkfestivaler skrur opp volumet på sin ungdomssatsing.