Trine Skrei Grande (Foto:Venstre)

EMI: – Kopisperrer ødelegger ikke musikkutstyr

Venstre oppfordrer nå forbrukere til å boikotte CD-plater med kopisperrer. Under revideringen av åndsverksloven denne høsten vil Venstre gå inn for å lovfeste forbrukernes rett til å selv velge hvilket lyttemedium de vil bruke. EMI-sjef Per Eirik Johansen er ikke imponert over utspillet: – Dette er et typisk utspill fra en politiker som ønsker å skape oppmerksomhet for seg selv uten å sette seg skikkelig inn i saken, sier Johansen til Ballade.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Av Knut Steen

— Jeg oppfordrer folk til å boikotte CD-plater med kopisperrer. Når du kjøper et produkt har du rett til å bruke det som du vil til private formål. Om du er en tenåring som vil lytte på MP3-spilleren din, om du vil lytte på CD-spilleren i bilen eller ta en backup i tilfelle brann, har du kjøpt retten til å bruke platen som du vil. Jeg skjønner at plateselskapene vil beskytte seg mot piratkopiering, men det kan ikke undergrave forbrukerens rett, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande til Aftenposten i dag.

Her forteller stortingsrepresentanten også at hun vegrer seg for å kjøpe ny CD-spiller, «fordi mangelfull merking gjør det vanskelig å vite hvilke plater som fungerer i hvilke spillere».

— Helt på jordet
EMI er en av de internasjonale selskapene som konsekvent utstyrer alle sine nye utgivelser med såkalte kopisperrer, noe som blant annet har ført til at Forbrukerinspektørene har satt et kritisk søkelys på denne delen av virksomheten. Daglig leder for EMI Recorded Music Norge, Per Eirik Johansen, synes ikke Skei Grande reagerer fornuftig.

— Nei, det er helt på jordet, det er aldri bevist at CD-spillere er ødelagt på grunn av kopisperrer. Så vidt jeg vet har det vært snakk om én CD-spiller i Norge, og den har blitt reparert. Vi selger millioner av skiver hvert år, så når Skei Grande reagerer på denne måten tror jeg ikke at hun har satt seg inn i saken skikkelig, sier Johansen.

En rekke platekjøpere som hevder at de ikke får spilt av disse platene på sin hjemmestereo eller i bilen, mener at den eneste måten å nyte denne lovlig kjøpte musikken på, er å bryte kopisperren, og lage en kopi som lar seg avspille. Synes du det er dumt at kopisperrene tvinger folk til å kopiere plater?

— Grunnen til at vi har kopisperrer, er at vi ikke vil at folk skal kopiere platene våre. Skei Grande refererer også til forbrukerombudet, men vi har faktisk fått merkingen av våre plater godkjent av dem, så dette er lite for journalister å skrive om, mener Johansen.

Kynisme eller populisme?
Er det riktig som APs Kulturkomitémedlem Eirin Faldet sier, at dere driver kynisk kalkulering, der noen få kunder og deres utstyr ofres for å sikre EMI mot kopiering?

— Nei, selvfølgelig ikke. Hovedgrunnen til at vi driver med dette, er for å få bukt med CD-brenningen, som er et stort problem for hele musikkindustrien. Kopisperrer er ett av tiltakene man tar i bruk. Det har forekommet feil, men å skissere dette som stort problem mot forbrukerne er tullete. Dette er stemmesanking fra politikere som er ute etter å markere seg, uten å sette seg inn i saken.

Vil stoppe all kopiering
Er det den private kopieringen eller den organiserte piratvirkomheten dere vil til livs?

— Vi vil begge til livs, men først og fremst den store piratvirksomheten. Vi vil at alle skal kjøpe en ordentlig CD, og ikke en piratkopi.

Men hvorfor bruker dere da kopibeskyttelser som er så simple at selv småbarn kommer rundt dem?

— Teknologien er ikke 100% perfekt, men vi jobber hele tiden med å utvikle nye og bedre systemer.

Men vil det noensinne komme en kopisperre som effektivt hindrer normalt oppdaterte mennesker i å kopiere plater?

— Det aner jeg ikke, men dette er en del av den totale antipiratvirksomheten, konstaterer Johansen, som også forteller at EMI samtidig ønsker å være på hugget i forhold til salg av musikkfiler over internett:

— Samtidig som vi prøver å beskytte oss mot kopiering av CD-plater, er EMI de som er mest frempå for å digitalisere musikken vår, og gjøre den tilgjengelig som salgbare lydfiler. Platebransjen tok ikke internett nok på alvor, vi klarte ikke å følge med konsumentene. En av våre hovedmålsetninger er å ta igjen dette forspranget. Vi kommer til å være på ballen når Apples Itunes lanseres i Norge, og igjen når Microsoft kommer med et tilsvarende tilbud om ca et halvt år, lover Johansen.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev