Tungtvann 2 (Foto: Tornado Booking)

Ti band feirer ti år med by:Larm

– I anledning vårt jubileum feirer vi oss selv, publikum og artistene gjennom å invitere tilbake ti artister som alle har det til felles at de spilte på by:Larm tidlig i sin karriere, skriver Øystein Ronader i by:Larm og Bureau Storm. Her kan du lese nærmere om de ti spesielt inviterte bandene som snart skal innta scenen i Trondheim.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Av Øystein Ronander

Norsk rock på nittitallet: Radio, hitlister og presse domineres av gamle helter, med Motorpsycho og Seigmen som hederlige unntak. Plateselskapene stiller seg tvilende til å ta inn nye norske band, og konsentrerer seg heller om nytt fra utlandet. Vi er inne i en bakevje.

I 1998 samler en lett skeptisk musikkbransje seg i Trondheim til historiens første by:Larm. Drivkreftene bak arrangementet mener at musikkbransjen må snakke sammen og samle ny inspirasjon for å få hjulene i gang. Til å begynne med er by:Larm en ren konferanse med underholdning på kveldstid, men konsertdelen utvikler seg raskt til å bli den dominerende faktoren.

Ti år senere er situasjonen i norsk musikkliv en helt annen. Vi har en flora av nyere artister på alle nivåer, interessen for norsk musikk er større enn noen gang, og norske artister okkuperer en stadig større plass på VG-lista og i mediene.

by:Larm kan selvsagt ikke innkassere hele æren for dette, men det er liten tvil om at vi er en medvirkende årsak til at det renner mer vann gjennom mølla i dag enn i 1998. Den årlige bandkåringen Zoom har helt siden Bergen i 2000 åpnet sin norgesturné med avspark på by:Larm, og det har vist seg at kombinasjonen av Zoom-seier og by:Larm er særlig potent.

Opp gjennom årene har en lang rekke artister stått på scenen på by:Larm og møtt en samlet musikkbransje for første gang. Noen av dem jobber fortsatt for å nå målene sine, andre har forsvunnet fra radaren, mens andre igjen har satt solide spor etter seg i norsk musikkhistorie.

I anledning vårt jubileum feirer vi oss selv, publikum og artistene gjennom å invitere tilbake ti artister som alle har det til felles at de spilte på by:Larm tidlig i sin karriere. Dermed har de hver sin på sin måte satt spor etter seg i by:Larms historie.

Johndoe
Spilte: Trondheim 1998 og Trondheim 2003
Spillested: ….. (1998) og Blæst (2003) (kap ca 350)
Johndoe før by:Larm: Ja, Johndoe spilte faktisk på den aller første utgaven av by:Larm. Før den tid hadde 17-åringene utgitt ep-en ”Solen-Korridor-Pliktløp-Våken” til gode lokale kritikker. Etter ytterligere tre ep-er gikk de helt til topps i Zoom høsten 2002, et av mange eksempler på at Zoom kan være en god døråpner for et band, særlig på by:Larm.
Hva skjer: En imponerende opptreden på Blæst gjør dem til uoffisielle “vinnere” av by:Larm 2003.
Etter by:Larm: Sony Music tilbyr dem kontrakt og debutalbumet “Ja takk til Trøbbel” klatrer til nr. 5 på VG-lista. For kort tid siden slapp de sitt tredje album “Dødvinkel”.

Bigbang
Spilte: by:Larm 1999, Stavanger
Spillested: Folken (kap ca. 700)
Bigbang før by:Larm: Bandet har akkurat fullført innspillingen av sitt andre album “Electric Psalmbook” for egne midler. En runde til plateselskapene med den ferdige teipen har resultert i flere avslag. De har en liten, men trofast tilhengerskare rundt Last Train-miljøet i Oslo, men er ellers relativt ukjente. Håpet om å nå lengre ut med det nye albumet er i ferd med å svinne hen.
Hva skjer: Øystein Greni, Erik Tresselt og Kristian Syvertsen møter en full sal med mye bransjefolk. De gjør som de har gjort utallige ganger siden, spiller fletta av alle sammen.
Etter by:Larm: Bigbang blir en sensasjon over natta og er nok ved siden av Briskeby den mest håndfaste suksessen etter en opptreden på by:Larm. Plateselskapene banker på døra, og ”Electric Psalmbook” plukkes opp av Warner Music. Bigbang har vokst seg stadig større siden den gang, og er i dag et av landets mest populære band.

Tungtvann
Spilte: Bergen 2000
Spillested: Kvarteret (kap ca 450)
Tungtvann før by:Larm: Ryktene om duoen som rapper på nordnorsk har såvidt begynt å bre seg som ringer i vannet fra Bodø. EMI Music plukker tidlig opp signalene og er i samtaler med bandet allerede før by:Larm.
Hva skjer: Tungtvann bringer noe helt nytt til bordet, og publikum vet ikke om de skal le eller juble over deres saftige nordnorske raptekster.
Etter by:Larm: Tungtvanns unike og lokale tilnærming til hiphop blir en stor hit, og de utløser en hel bølge med norskspråklig rap – gjerne på dialekt. Etter tre kritikerroste album er de fortsatt en kraft i norsk hiphop.

Sondre Lerche
Spilte: by:Larm 2001, Tromsø
Spillested: Sub Sirkus (Kap ca 500)
Sondre Lerche før by:Larm: Ukjente Sondre Lerche fra Bergen har akkurat blitt plukket opp av plateselskapet Virgin, og er ganske snart klar med sin debutplate. Foreløpig er han et relativt ubeskrevet blad.
Hva skjer: Virgin har hatt enorm suksess med Lene Marlin et par år tidligere, og mange er nysgjerrige på denne nye artisten. Det er solid oppmøte på Sub Sirkus.
Etter by:Larm: Konserten gir Sondre mye oppmerksomhet i mediene. Hans første skive blir en stor suksess og klatrer til nr. 2 på VG-lista. Han preger musikkpressen i 2001, og har gjennom turnering og to nyere album holdt seg i det øverste sjiktet her hjemme. De siste årene har han brukt mye av sin tid i USA, hvor han turnerer jevnlig.

Maria Solheim
Spilte: by:Larm 2001, Tromsø (Kap ca 500)
Spillested: DRIV, hovedscena
Maria Solheim før by:Larm: Maria viste talent fra svært ung alder, og i 2000 ble hun signet på labelen Kirkelig Kulturverksted. For folk flest var hun fortsatt et ukjent navn, og debutalbumet ble utgitt omtrent samtidig med hennes opptreden på by:Larm.
Hva skjer: Knapt 18 år gammel er hun allerede en erfaren liveartist. Maria stiller med fullt band, og sjarmerer et fullsatt DRIV i senk.
Etter by:Larm: Maria Solheim har gjort et solid inntrykk både som låtskriver og liveartist i årene etter sin by:Larm-debut. Hun har en trofast fanskare, og har turnért mye i både inn- og utland.

Silver
Spilte: by:Larm 2001, Tromsø
Spillested: Blårock (kap ca 300)
Silver før by:Larm: Silver startet opp i 1996, og har allerede to ep-er bak seg. De har også bygget opp et solid rykte som utagerende liveband, og er på by:Larm i 2001 som en av årets Zoom-vinnere.
Hva skjer: Blårock er fylt til randen med både bransje og lokalt publikum. Silver river omtrent ned stedet i løpet av sine tilmålte 30 minutter.
Etter by:Larm: Konserten går inn i historiebøkene som legendarisk, og ryktet går som ild i tørt gress. Den påfølgende Zoom-turneen heller mer bensin på bålet. Merkelig nok går det hele tre år før debutalbumet “White diary” kommer ut. I begynnelsen av 2004 mottar de også den prestisjetunge Styrets alarmpris. I 2006 dukker bandet opp igjen med den mer punkorienterte skiva “World against World”. Emil Nikolaisen har på dette tidspunktet forlatt bandet for å konsentrere seg om Serena Maneesh og begynt å jobbe som produsent.

Minor Majority
Spilte: Trondheim 2003
Spillested: Posepilten (kap ca 150)
Minor Majority før by:Larm: Minor Majority har holdt det gående i nesten tre år allerede, og har akkurat gitt ut sitt andre album. Låta “Dancing in the backyard” går hyppig på norske radiostasjoner. Lokomotivet er i gang
Hva skjer: Bandet spiller på mikroskopiske Posepilten sammen med bl.a. Thomas Dybdahl. Køen på utsiden når historiske proporsjoner, og de som kom inn vil skryte av det i mange år fremover.
Etter by:Larm: Minor Majority er i siget og turnerer hyppig. De leverer et nytt album i 2004, og nok et i 2006. Det siste tilbringer 18 uker på VG-lista og når helt til nr. to.

120Days (ex. The Beautifull People)
Spilte: by:Larm 2004, Bergen og by:Larm 2005, Stavanger (begge som The Beautiful People)
Spillested: Hulen i 2004 Bergen (kap ca 350) og Folken 2005 (kap ca. 700)
The Beautifull People før by:Larm: Bandet starter i Kristiansund høsten 2001, og samtlige medlemmer flytter til Oslo året etter for å fokusere på musikken. De bygger raskt opp et publikum, og kjemper seg gjennom til seier i bandkonkurransen Zoom 2003. Deres første jobb på by:Larm er som en del av Zoom-tour 2004.
Hva skjer: Vinnerne av Zoom får alltid mye oppmerksomhet. Konserten og den påfølgende Zoom-tour tar bandet et hakk videre, og fører til at de får en ny mulighet på by:Larm 2005. Denne gangen trekker de fullt hus på Folken. Blant publikum finnes bl.a. Adam Shore fra Vice Records i New York.
Etter by:Larm: I 2005 blir det fart i sakene. Bandet starter innspillingen av sitt debutalbum og avtale inngås med Vice Records i USA og Smalltown Supersound her hjemme. Navnet endres til 120Days. Albumet blir sluppet i 2006 og høster en rekke seksere på avisenes terninger. Betegnes som et av de “hotteste” norske bandene for øyeblikket.

The School
Spilte: Tromsø 2006
Spillested: Flyt (kap ca 200) og Blårock (kap ca 350)
The School før by:Larm: The School er et sjeldent eksempel på et band som hadde lite eller ingenting å vise til før de spilte på by:Larm. En glimrende demo var det som skulle til for å skaffe dem en invitasjon.
Hva skjer: The School overbeviser på sine to spillejobber, og har i tillegg flaks med hvem som befinner seg i salen.
Etter by:Larm: 2006 har vært en hektisk opptur for bandet med plateutgivelse og en mengde spillejobber, bl.a. på Øyafestivalen.

Heroes&Zeros
Spilte: by:Larm 2006, Tromsø
Spillested: DRIV og Blårock
Heroes&Zeros før by:Larm: Heroes & Zeros spilte sin første konsert i 2005 og har hatt en kometkarriere siden. Allerede høsten 2005 når de til topps i Zoom.
Hva skjer: To meget overbevisende konserter gjør at pressen utroper Heroes&Zeros til en av årets by:Larm-vinnere.
Etter by:Larm: 2006 har vært et travelt år for trioen fra Lillesand. I tillegg til by:Larm og Zoom ble de kåret til Årets urørt. Deretter fulgte deltakelse på P3-sessions’ turné og en rekke spillejobber, bl.a.på Quart, Øya og Slottsfjell.

Artikkelen er skrevet for by:Larmavisa 2007, der Marit Karlsen har vært redaktør, og er bragt videre med velvillig tillatelse.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev