Hovefestivalen (luftfoto)

– Slett økonomistyring på Hove

INTERVJU: På torsdag skal Hovefestivalen i møte med politikerne i Arendal for å diskutere den økonomiske situasjonen til festivalen. Det viser seg at underskuddet er større enn tidligere antatt, og at Hove har et likviditetsbehov på cirka 3 millioner kroner. – Dette skyldes i første rekke fjorårets begredelige værforhold, sier styreleder Morten Sandberg. Fremskrittspartiet i Arendal mener Hove utviser slett økonomistyring, og har ingen ønsker om å skyte mer penger inn i festivalen.

Kalender

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Peter og ulven

27/11/2021 Kl. 12.00 og 14.00

Oslo

Herrenes Lørdagsopera

27/11/2021 Kl. 15:30

Viken

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Kvartettfest

27/11/2021 Kl. 17.00

Oslo

Av Bjørn Hammershaug

Underskuddet til fjorårets Hovefestival er større enn antatt. Festivalledelsen estimerte et underskudd på opp til 4.5 millioner kroner i sitt første år, men det viser seg nå at de røde tallene ble cirka 1,5 millioner høyere. Hovefestivalen skal nå i dialog med de politiske gruppelederne i Arendal kommune om den nåværende situasjonen, og for å legge frem resultatene for fjorårets drift. Dette møtet vil finne sted på torsdag.

Ønsker dialog med kommunen

Styreleder Morten Sandberg i Hove sier til Ballade at festivalen har et likviditetsbehov på cirka 3 millioner kroner.

— Vi er opptatt av å ha en åpen og god dialog med kommunen, ikke bare når det gjelder økonomi men når det gjelder hele strukturen til Hovefestivalen. Hove er så mye mer enn band på en scene. Vi investerer mye i arbeidet med lokal forankring og kompetanseoverføing, samarbeid med lokale lag og foreninger, kunst, kultur, film og opplevelser, sier Sandberg.

Hove 2007 ble en publikumssuksess, og Sandberg viser til festivalens gode billettsalg som et signal på at Hovefestivalen har livets rett i fremtiden. Han ser derfor ingen grunn til å svartmale situasjonen.

Dårlig vær

Men hvorfor ble underskuddet større enn antatt?

— Resultatet skyldes hovedsakelig dårlig vær i fjor sommer, med flere nedbørsrekorder. Vi fikk noe mer kostnader enn forutsett, men dette var av marginal art. Fjorårets Hovefestival var den første i sitt slag, og vi hadde ingen historikk å bygge driften på. Den ble større og mer omfattende enn det vi så for oss. Vi var villige til å gjøre mange tunge investeringer det første året for å bygge universet Hove, bestående av musikk, kunst og kultur.

Styret har hele tiden vært klare på at festivalen trenger tre år før den vil gå i overskudd.

Styrelederen kan også fortelle at Hove utvikler seg videre mot ”drømmen om å skape et unikt univers for optimale opplevelser basert på musikk, atmosfære, fellesskap, service og omsorg”, og de ønsker å redefinere og posisjonere festivalbegrepet som et alternativ til konsertbegrepet. Han sier videre at flere forhåndsregler nå er tatt for å sikre økonomien til sommerens festival. Festivalområdet er blant annet flyttet inn i skogen med flere restauranter, barer, butikker og opplevelser.

Hva skjer med Hovefestivalen hvis kommunen ikke innvilger søknaden?

— Det må jeg komme tilbake til på torsdag da vi har hatt møtet. Nå skal vi først og fremst ha en samtale for å diskutere alternativene sammen med vår viktige støttespiller Arendal kommune.

Vurderer dere andre muligheter til å hente inn disse midlene hvis kommunen ikke kan bidra?

— Det gjør vi selvsagt hele tiden, men det må jeg også komme tilbake til etter vårt møte med kommunen, sier Sandberg.

— Slett økonomistyring

Arne Austenå er gruppeleder i Arendal bystyre for Fremskrittspartiet. Austenå sitter også i komiteen for kultur, miljø og næring i byen.

— Vi i FrP ønsker ikke å bruke mer kommunale penger på Hovefestivalen. Vi er skeptiske til alle bruk av offentlige midler til kulturformål, og ikke minst når det gjelder et selskap som Hove. Dette er altså et privateid aksjeselskap med to eiere, som nå bruker kommunale midler for å bygge opp en festival som de kan hente ut overskudd fra senere. Vi mener eierne må selge ut noe av sin andel, og slippe kapitalsterke folk inn på eiersiden. Men de ønsker tydeligvis ikke å gi slipp på sine andeler, sier Austenå.

Kom dette som en overraskelse på Arendal kommune?

— Nei, det vil jeg ikke si. Hovefestivalen har utvist en slett økonomistyring hele veien, samtidig som de skryter av hvor mye folk som kommer dit.

Austenå kjenner også godt til Hovefestivalen i forbindelse med sitt engasjement i Hove driftsselskap, som eier området festivalen holdes på.

— Dette er et kommunalt område hvor det er tilrettelagt for millioner av kroner. Det er planert, drenert, høyspentledninger er lagt om – alt for kommunale midler. Nå er strikken trekt langt nok, slår Austenå fast.

Til Agderposten sier varaordfører Tormod Vågsnes (KrF) at Hovefestivalen må stå på egne bein.

— Jeg skjønner at det kan være tungt i oppstartsfasen. En slik søknad er krevende for kommunen, og gruppelederne skal ha ekstraordinært møte neste torsdag. Dette kom overraskende, for vi har bevilget noen millioner allerede, uttaler han til avisen.

Arbeiderpartiets gruppeleder ønsker ikke uttale seg til Ballade om saken før dette møtet er avholdt.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this