SXSW_07 (logo)

Øya på SXSW

Norway vs. New York: Øyafestivalen kurerer en kveld for seg selv, og tar med seg Lionheart Brothers, New Violators og Datarock til verdens største bransjefestival, South By Southwest i Austin, Texas.

Kalender

Øyafestivalen har som eneste musikkfestival i Europa blitt invitert til å være kurator for én kveld under det årlige arrangementet SXSW (South By Southwest) i Austin, Texas, som bringes med over pytten er The Lionheart Brothers, New Violators og Datarock.

Musikkdelen av SXSW arrangeres i år i perioden 14-18. mars. Dagen før selve festivalen starter vil det bli satt opp en showcase med de norske bandene i New York, som frontes og promoteres av Øyas amerikanske partnere. Konseptet er døpt Norway vs New York. Dette er tenkt som en forsmak og kick-off for SXSW.

— Dette er en unik og meget sjelden sjanse til å knytte til seg nye kontakter og bygge opp et godt internasjonalt ry for både Øyafestivalen og de norske artistene vi tar med oss, heter det fra Øya ved PR-sjef Jonas Prangerød i en offentlig uttalelse.

Samarbeider med Music Export Norway

— SXSW blir av de fleste i både europeisk og amerikansk musikkbransje regnet som den absolutt største og viktigste årlige musikkfestivalen for nye «up-and-coming» band. Det er dermed med ganske åpenbar stolthet vi presenterer vårt eget arrangement under SXSW, sier Prangerød.

Øyafestivalen har inngått et nært samarbeid med Music Export Norway. De har også fått til samarbeid med tre amerikanske aktører. Disse er platekjeden Insound, nettstedet OhMyRockness og promobyrået Biz3 fra USA, som skal sikre at artistene får best mulig oppmerksomhet og at arrangementet blir godt gjennomført.

— Vi ønsker å benytte dette til å styrke den internasjonale statusen til festivalen og samtidig gi tre lovende norske band muligheten til å få spille på et av verdens viktigste møteplasser for bransjen og andre musikkelskere, heter det fra Øya.

De norske bandene – med beskrivelse fra Øyafestivalen:

Lionheart Brothers har brukt mye tid på oppfølgeren til debuten White Angel Black Apple. Deres nye album Dizzy Kiss er nå klart for utgivelse, på norske Racing Junior. Bandet består nå av folk som enten spiller eller har spilt i Serena Maneesh, 120 Days og Silence The Foe. I tillegg har de hatt med seg et knippe godt etablerte artister på innspillingen av plata, bl.a. folk fra Big Bang, Jaga Jazzist og Cato Salsa Experience. Siden forrige plate kom ut har de også gjennomført 4 Europaturnèer samt en utgivelse på tyske Munich Records. I august spiller de på Øyafestivalen.

New Violators er fortsatt i startgropa, men for en start de har fått! Etter at Per Borten la ned rocketrioen Cadillac ønsket han å gjøre noe helt nytt, og det har han jaggu fått til. Deres første opptreden var under Øyafestivalens klubbdag i sommer, på Café Mono. Her ble de oppdaget av blant annet amerikanske Pitchfork, som utropte bandet til Øyafestivalens beste band, og til en av sommerens absolutte høydepunkter. Journalisten fra Pitchfork ble så glad da han hørte at New Violators var blitt booket til SXSW at han insisterte på å være DJ i Texas denne kvelden for Øyafestivalen. New Violators bedriver en mørk og stilig form for new wave-inspirert popmusikk. Inspirasjonen er i stor grad hentet fra gamle storheter som Joy Division og David Bowie. I tillegg til å spille på Øyafestivalen, skal New Violators i 2007 spille inn sin debutplate, og turnere både i Europa og USA.

Datarock har de to siste årene spilt hele 3 konserter på Øyafestivalen. Bandet får stadig mer oppmerksomhet i utlandet. Britiske NME har trykket de til sitt bryst, og sendt de ut på turne med det aller friskeste innen britisk rock for tiden. Bandet har opparbeidet seg en posisjon få andre norske band har vært i nærheten av. 2007 kan fort bli året da Datarock når ut til et virkelig stort publikum. Fredrik Saroea og Ketil Mosnes er gutta bak skiva Datarock (2005), ei skive som kan bringe deg inn i et kronisk dansesyndrom. I Datarocks musikk finner man tydelige spor av elektronika, rock, funk, disco, new wave og mere til. Albumet blir stadig utgitt i flere territorier, nå sist i Storbritannia. USA har for alvor begynt å snuse på Datarock, og deres opptreden under SXSW vil ha stor betydning for deres videre fremdrift der.

De amerikanske bandene:

Sammen med sine amerikanske samarbeidspartnere er det også plukket ut tre band fra USA som skal delta på dette arrangementet:

Apes and Androids: New York-bandet har blitt beskrevet som en rockeopera det går an å danse til. Apes And Androids er en moderne indiekvintett med klare linker til både elektronika, Queen, Scissor Sisters og David Bowie.

Ra Ra Rio fra Syracuse, New York har kun holdt på et års tid, men allerede fått NME til å danse og synge med. De lager fengende popmusikk med både strykere og mer tradisjonelle instrumenter.

Cloud Cult fra Minneapolis har flere utgivelser på samvittigheten og slipper snart albumet Meaning of 8. Bandet har allerede rukket å bli favoritter på collegeradio og består for øyeblikket av fire musikere og to malere (!), som alle opptrer i konsertsammenheng. Så langt i karrieren har de delt scene med blant andre Flaming Lips, Low og Camper Van Beethoven.

Artister som så langt er klare for Øyafestivalen 2007
Amulet / BigBang / Bloodlights / Anja Garbarek / Sivert Høyem & The Volunteers / The Lionheart Brothers / Malajube (Ca) / New Violators / Pleasure / Rockettothesky / Shining / Shit City / Bjørn Torske.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev