Helteliv i Drammen
Mens mange festivaler fortsatt beveger seg i familievennlige sirkler er det håp å spore i Drammen. Under Working Class Hero-02, som arrangeres fredag 14. og lørdag 15. juni på Union Scene, utforsker man fellestrekkene mellom jazz, blues, hip hop, rock, elektronisk musikk, lyrikk, kunst, foredrag og etniske toner. Storm Thorgerson, mannen som blant annet har designet Pink Floyds albumomslag og illustrasjoner, er blant utstillerne og foredragsholderne.
Selv sier festivalarrangørene at denne festivalen – hvis navn er lånt fra John Lennons sang med samme navn – «er årets desiderte høydepunkt på Union Scene, for ikke å snakke om i Drammen.» Idéen bak festivalen, som nå går på det fjerde året, er å gi drammenserne en egen sommerfestival til minne om alle som jobbet og slet for å skape byen. Uten hverdagsheltene, som kanskje har en tendens til å forsvinne i historien, ville ikke Drammen vært den byen den er i dag, mener de. Det vet også Drammen Kommune å sette pris på; de støtter nemlig festivalen med blanke kroner.
Årets røde tråd er «Rock i Drammen 1965-2002.» Dette viser seg i en rekke konserter med gode, gamle drammensband.
På festivalplakaten står blant annet navn som Jonas Fjeld Band, Entombed, Borknagar, St. Thomas, Amulet, Gothminister, DJ Strangefruit, Bronco Busters, Black Comedy, the Carburetors, Surferosa, Gatas Parlament, Dead Sheriff, Seatsniffers, Camaros, Thulsa Doom, Olga Konkova Quartet, We, Five Horse Johnsen, Shining, Amund Maarud Band, Storm Thorgerson, Turistene, Hydra, Frosth, Tom Pettersen & Hjerteknuserne, og Retardos.
I tillegg, på Matendoscenen (ny av året), blir det vest-afrikansk dansemusikk med Zikalo, salsa med Gruppo Zalsa, rytmisk afrikansk pop, reggae og mbalax med Roots Band, iransk pop med Rangin Kaman Musikkband og jazz med Denis O Tone. Matendo Kultursenter tilbyr også kurs i magedans og intensivkurs i afrikansk trommespill og dans.
Forøvrig har man sikret seg en spesialdesignet utstilling av den internasjonalt anerkjente omslagsmannen Storm Thorgerson. Briten vil også selv være tilstede for å holde foredrag om omslagene han laget for albumutgivelsene til artister som Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Black Sabbath, Peter Gabriel, Paul McCartney og the Cranberries. For de som er designinteresserte blir det også trolig en arbeidsøkt med Thorgerson på høgskolesenteret i byen. Han har tidligere kun hatt utstillinger i Tokyo og Osaka.
Om motivasjonen for å starte festivalen sier arrangørene: – Det var også et ønske om å utnytte Union Scenes beliggenhet og muligheter. Union Scene er en del av en gammel papirfabrikk i murstein som ligger fint til ved Drammenselva. Under festivalen blir både ute- og innearealer benyttet, noe som gir den rette stemningen av intimitet, tradisjon og sommernetter.
Det ideologiske grunnlaget har forandret seg betydelig på kort tid: – Det begynte ganske så rolig i 1999 med Union Rockeklubb som eneste arrangør. I løpet av fire år har vi knyttet til oss lyrikklubben Dacapodasten, flere lokale bluesklubber og kultursenteret Matendo. Nå byr festivalen også på andre kulturelle innslag som utstillinger, foredrag og standup, og klubbscene for de danselystne. Selv om hovedfokus ligger på rock, vil du også få høre blues, jazz, pop, punk og bra musikk fra flere andre genre.
Festivalen har vokst hvert år: Antall solgte billetter i 2000 var 762, og i 2001 var salget oppe i 1140.
Mer om Working Class Hero-02 finner du her.
Ledige stillinger
Konsertmester 1
Arktisk Filharmoni AS Søknadsfrist:20/10/2024
Førsteamanuensis i jazzgitar
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:30/09/2024
Førsteamanuensis i jazzpiano
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:30/09/2024
Rektor
Asker kulturskoleSøknadsfrist:23/09/2024
Solo Klarinett
Arktisk Filharmoni Søknadsfrist:15/10/2024