Lodin Aukland (Foto: NRK)

– En formidlingens mester er gått bort

Kringkastingssjef John G. Bernander har ført i pennen dette minneordet over Lodin Aukland, som døde torsdag 17. oktober 2002, 80 år gammel. – Lodin sørget for å finne frem, formidle og ivareta et vell av gamle musikk- og sangskatter. Det er et viktig kulturhistorisk arbeid Lodin Aukland etterlater seg, selv om hans største glede nok var de mange han gledet underveis, skriver Bernander blant annet.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av John G. Bernander, kringkastingssjef, Norsk Rikskringkasting

Torsdag ettermiddag mottok vi her i NRK et sorgens budskap: Lodin Aukland er gått bort. Lodin, den lune radiostemmen fra Sørlandet har fengslet lytterne over hele landet med sine folkelige og romslige underholdningsprogrammer som Natt i Sør og Nøtt i Sør og ikke minst Lirekassen.

Tuftet på idéen om gjenkjennelsens gleder, utviklet Lodin Lirekassen som et unikt radioprosjekt. Programmet startet i 1984 og har funnet frem til og formidlet kjente slagere fra svundne tider .

Over 300 000 radiolyttere har jevnlig lagt sine søndagsmorgenrutiner opp etter Lodin Auklands regi. Helt til det siste har Lodin, født 14 februar 1922, som vår eldste medarbeider med eget program, utført sitt arbeid med humor, varme og stil. Hver uke har mer enn 2000 plateønsker strømmet inn og blitt vurdert og ivaretatt av Lodin selv fra hans pult ved NRK Sørlandet i Kristiansand.

Lodin har sørget for å finne frem, formidle og ivareta et vell av gamle musikk- og sangskatter. Gjennom sitt møysommelige arbeid har han sørget for å få Lirekasse-slagerne utgitt på plate. Det er et viktig kulturhistorisk arbeid Lodin Aukland etterlater seg, selv om hans største glede nok var de mange han gledet underveis.

Hans levende interesse for historie og spesielt formidlingen av viktige trekk fra lokalhistorien, vil også stå igjen som et merke over Lodin Auklands innsats. Programmene fra okkupasjonstiden på Sørlandet er vel kjent og hans arbeid med å formidle historien om barnevandringen på Agder har skapt stor interesse i de senere år.

Fra kolleger og venner her i NRK går våre tanker først og fremst til Lodins kone Agnes og nærmeste familie som må bære det umiddelbare savn etter en som fylte et stort rom i tilværelsen. Lodin fylte også en stor plass i våre hjerter, og mange er vi som nå når Lodin er gått av lufta, sier takk for stor innsats og for at vi fikk nynne med på hans vei.

J. G. Bernander

————-

Du kan lese mer om Lodin Auklands bemerkelsesverdige radiokarriere i denne artikkelen fra NRK.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.