Diverse Artister: Norske slagere - Kapittel 1, 1955

Diverse artister – Norske Slagere Kapittel 1 – 1955 (Normann Records)

Det er med et visst vemod man lytter til denne kavalkaden, vel vitende om at dette tonegull representerer et toppunkt som aldri siden er blitt nådd.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Denne plateomtalen kan du lese i sin helhet hos Groove.no – Norges beste nettsted for anmeldelser.

Av Bjørn Hovde, Groove.no

Normann records er ute med den første i en serie plater som tar mål av seg å profilere enkeltår gjennom et tverrsnitt av angjeldende tolvmånedersperiodes norske populærmusikk. Ideen er god, og vi krysser fingrene for at dette blir et langlivet prosjekt med mange utgivelser.

Tør vi lansere et abonnementsordning à la Thule forlags Bustenskjold-utgivelser eller Bladkompaniets faksimileserie av gamle utgaver av Detektivmagasinet. Dette kan sikre en base av kjernekjøpere som utgjør break-even for de enkelte utgivelsene. Platene vil bli en naturlig etterfølger til NRKs Lirekasse-serie, et drøyt dusin CDer som utgjorde fortidige slagere tilgjengelig utenfor 78-samlerens kretser.

1955 er altså først ut. Dette var rockens gjennombruddsår, musikken som sakte men sikkert kom til å undergrave livsgrunnlaget for den musikken vi kan avnyte på nærværende plate. 1955 er slik sett et vendpunkt, også teknologisk. 78-plata var kommet til sin svanesang-avdeling, exit var rett rundt svingen. Det anglo-amerikanske trykket hadde forlengst gjort seg gjeldende, og Doris Day, Frank Sinatra og Tex Ritter var bare noen blant mange som ga Lille Grete og Alf Prøysen konkurranse om lytterens og platekjøperens gunst. På den tekniske sida begynte uttrykk som vinylplate, Long Playing, single, EP og stereo å blande seg inn i den innarbeidede sjargongen om steinkaker, fiskeribølge og sveivegrammofon.

Jo, tidene var i sannhet underlagt en forandring som skulle munne ut i et nytt musikkteknologisk og uttrykksmessig paradigme.

(- – -)

Hele anmmeldelsen kan du lese på denne lenken fra Groove.no.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev