Frode Gjerstad Kongsberg 2007 (Foto: Carl Kristian Johansen)

Kulturby med Ligningskontor

LESERINNLEGG: – En merkelig situasjon har oppstått: Stavanger ligningskontor nekter meg å overføre ubrukte kulturprosjektmidler fra et år til et annet. Dette betyr at de ubrukte midlene beskattes som min inntekt og dermed tas bort fra prosjektet, skriver musiker Frode Gjerstad. I dette innlegget forteller han om sitt møte med ligningskontoret i Stavanger. – Ligningskontoret etablerer en praksis som ingen andre musikere i hele landet kjenner til. Ved å ikke anerkjenne prosjektmidler for det de er, nemlig kulturstøtte, har Stavanger ligningskontor satt Kulturbyen 2008 på kartet på en lite flatterende måte, hevder Gjerstad.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Frode Gjerstad

Jeg har i noen år vært så heldig å få tildelt Ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd for min trio med Paal Nilssen-Love og Øyvind Storesund. I 2006 gjorde vi en turne (uten Storesund) og samtidig jobbet jeg med en ny turne til England i februar/mars 2007. På det tidspunktet visste vi ikke om vi ville få Ensemblestøtte for 2007 og bestemte oss for å overføre 15 000 fra 2006 til 2007.

Ligningskontoret på banen

Stor ble derfor min overraskelse da Ligningskontoret kom på banen i august 2007 og informerte i strenge ordelag at jeg måtte redegjøre for alle inntekter i 2006. Dette ble gjort og etter hvert fikk jeg forklart denne historien til Ligningsdamen. Ikke på noe tidspunkt ble noe informasjon forsøkt holdt tilbake.

Jeg kontaktet etter hvert Musikernes Fellesorganisasjon (LO) som fra første stund var behjelpelige. De skrev blant annet brev til Norsk Kulturråd som organiserer Ensemblestøtten for å be om en uttalelse om deres intensjon med Ensemblestøtten. Preben von der Lippe fra Kulturrådet ringte meg da, og i løpet av samtalen ba jeg ham ringe direkte til Ligningsdamen. Men hun kunne ikke diskutere en enkeltsak med ham! Med andre ord en gylden anledning til avklaring ble ikke tatt vare på.

Restskatt

Da jeg kom hjem fra USA-turne 22. desember, lå det brev fra Ligningskontoret der jeg ble informert at jeg var ilagt ca 3500 kroner i restskatt. Dette er jo i og for seg ikke så ille. Det som er ille er at Ligningsdamen har overlatt til meg å finne ut av praksis. Hun har sendt meg noen brev som er formulert slik at jeg opplever meg selv som en forbryter. Hun har dessuten forlangt at jeg skal bruke en god del tid på denne saken.

Og hvor mye tid hun har brukt vet jeg ikke, men trolig har hun brukt ressurser som langt overstiger de 3500 som jeg nå er ilagt som restskatt.

Lite flatterende for kulturbyen

Jeg vil sette et stort spørsmålstegn ved etatens ressursbruk. Dette er en fillesak som man kunne skåret igjennom umiddelbart og ilagt meg ekstraskatt. Så kunne en klage avgjort om dette var rett eller galt. Språkbruken i etaten er helt utrolig og skaper et kunstig skille og gjør meg sterkt opprørt.

Men det verste er jo at Ligningskontoret etablerer en praksis som ingen andre musikere i hele landet kjenner til. Ved å ikke anerkjenne prosjektmidler for det de er, nemlig kulturstøtte, har Stavanger Ligningskontor satt Kulturbyen 2008 på kartet på en lite flatterende måte. Prosjektmidler skal som navnet sier, brukes til å gjennomføre et prosjekt. Og prosjekter følger ofte ikke kalenderen, men kan gå over flere år. Dette er støtte til reiser, hoteller etc. og ikke lønn. Vi må redegjøre for hver krone overfor Kulturrådet og de kan når som helst sette revisor på saken.

Dersom min klage på vedtaket ikke blir hørt, vil dette kunne få store konsekvenser for Kulturbyårets deltakere. De som har fått utbetalt midler i 2007 for å bruke i 2008, må regne med at en ikke uvesentlig del av prosjektmidlene må betales i skatt i 2008. Det vil si at prosjektene må reduseres. Og Stavanger Kommune må, som eneste kommune i hele landet, se at deres prosjekter blir redusert av eget Ligningskontor.

Det betyr vel at Kommunen må bevilge ekstra penger? Eller?

Er det bare meg som ser det absurde i denne situasjonen?

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev