Knut Aastad Bråten (Foto: Cathrine Dokken)

Abid Rajas statssekretær trekker seg

Ukulturen i politikken avgjørende for valget om å gå, skriver Knut Aastad Bråten.

Kalender

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Hanne Tveter & Jorge Vera

03/02/2023 Kl. 21

Oslo

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

Venstrepolitiker, folkemusiker og redaktør Knut Aastad Bråten ble ny statssekretær i Kulturdepartementet i januar i år. Det var hans første gang som statssekretær, og han begynte i vervet samtidig som den nyslåtte kultur- og likestillingsministeren Abid Q. Raja startet på sin første statsrådspost.

Etter tre måneder trekker Aastad Bråten seg ut av stillingen, ut av departementet – og ut av politikken. Han delte et innlegg om avgangen på Facebook torsdag ettermiddag, der han er tydelig på at valget er både riktig og nødvendig for ham:

– Politikken har som kjent mange andlet. Politikarane også. Dei er korkje feilfrie eller perfekte. Det er det heller ingen som forventar. Men politikarane må vise normal moral og etikk, vere til å stole på, nokon å sjå opp til. Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss.

Hensynet til sin egen integritet veier tungt for avgjørelsen, skriver han videre:
– Korleis forvaltar vi dei politiske oppgåvene best? Politiske resultat blir til gjennom diskuterande samarbeid og tillitsfulle prosessar. Kanskje vart det for mykje hastverk, for lite dialog, for lita evne til å få fram det beste i folk? Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman. Eg var aldri i tvil om å seie ja til utfordringa om å bli statssekretær, like lite som eg var i tvil om å seie nei takk no, av omsyn til eigen integritet.

Aastad Bråten skriver også at han er glad for å ha fått – og tatt – muligheten til å jobbe så tett på kulturlivet fra den politiske siden, og kaller vervet han har hatt «eit svært privilegert ombod».
– No siktar eg meg vidare, avslutter Aastad Bråten, – mot det som betyr aller, aller mest for meg: kulturen i kvardagen.

Kultur- og likestillingsminister Raja har også kommentert innlegget til sin avgåtte statssekretær:
– Jeg takker deg, Knut, for innsatsen du har lagt ned for kulturen, for departementet, for partiet og meg. Det er leit at du velger å trekke deg, men jeg har respekt for din avgjørelse. Ønsker deg lykke til med stort og smått.

Tidligere ordfører i Fjaler, Gunhild Berge Stang, ble i dag offisielt utnevnt som ny statssekretær i Kulturdepartementet, skriver Aftenposten i en lengre sak om avgangen torsdag ettermiddag.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev