Illustrasjonsfoto (Foto: Photo by Erik Witsoe on Unsplash)

GOD SOMMER!

Ballade tar sommerferie, men her har vi samlet lese- og lyttestoff for late og gode feriedager, hentet fra 2019-arkivet vårt.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I 2019 startet Ballade opp serier, samarbeid og satsinger som har preget nettidsskriftet og musikkavisa gjennom året.

En av de store satsingene har vært å sette søkelyset på musikkvideoen som kunstnerisk musikkuttrykk, format og formidlingskanal. Gjennom vår faste fredagsspalte Ballade Video har vi hittil i år presentert over 100 norske musikkvideoer. Her kan du bla gjennom alle musikkvideospaltene, der musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen har skrevet omtaler til videoene han har samlet hver uke.

I år har Ballade også gitt større rom for plateanmeldelser, innen ulike sjangre. Her kan du lese anmeldelser av album fra blant andre Maja Ratkje, Vassvik, Martin Rane Bauck, Mean Steel, Nordjevel og Nils Henrik Asheim og Ruth Wilhelmine Meyer.

Når står folk i musikklivet opp? Hva spiser de til frokost? Hvordan ser egentlig arbeidsdagen ut, og hva gjør de med familie og venner på fritiden? Og er det i det hele tatt interessant? Serien Intervjuer.no, som Ballade har samarbeidet med gjennom året, har slått godt an blant leserne og bevist at det oppleves overraskende interessant, relevant og aktuelt å lese om andres spisevaner, søvnmønstre og fritidssysler.

En annen nyoppstartet serie vi har satt i gang er Debutantene. Først ut i serien var bandet Folkehelsa, som i dette intervjuet snakker om fordeling av husarbeid, verdens tilstand og om å påvirke beslutningstakere gjennom musikk.

Ballade dekket årets Bylarm med en serie anmeldelser i en kortere og mer umiddelbar form, der vi ønsket at konsertanmeldelsene skulle speile showcasenes korte formater samt festivalens raske der-og-da-opplevelse. Ballade samarbeidet med Bylarm om den store Kulturmelding-debatten, og med NOPA om podsending gjennom Balladepodden, der Anne Grete Preus og Fay Wildhagen snakket med Knut Schreiner om sangdiktning og låtskriving. Her kan du lese anmeldelsene, debattomtaler og -innlegg og se bildeserie tatt av akaM1k3 under årets Bylarm.

Hør også denne solide samtalen med trommeslager og impromusiker Paal Nilssen-Love i Balladepodden!

Intervjuer med sterke stemmer i kunsten er godt, relevant og interessant stoff. Frilansjournalist Bodil Maroni Jensen har intervjuet to av dem i langlesingsformat: Sanger Hege Høisæter som har startet en ny karriere etter pensjonsalder, og den russiske komponisten Sofia Gubaidulina om hennes samarbeid med den norske akkordeonisten Geir Draugsvoll.

Et annet langlesingsstykke er fra kunsthistoriker, kurator, forlagsredaktør og klassisk musikkanmelder Maria Veie Sandvik, som skrev dette essayet om norsk elektronika – fra Sonarfestivalen i Barcelona i 1994 til Pstereo i Trondheim i 2018.

Musikkteknologi er et felt der kvinner er underrepresentert. WoNoMute er et nettverk som har som mål å løfte fram kvinner på feltet, og å jobbe mot usynliggjøring.

Norge er hovedland under flere store, internasjonale kunst- og kulturmønstringer i Tyskland dette året. Under filmfestivalen Berlinalen var Norge fokusland på det europeiske filmmarkedet. Ballade satte søkelyset på filmmusikk, blant annet med intervjuer med Hanne Hukkelberg og Martin Horntvedt samt en større sak fra selve samlingen under Berlinalen. Her kan du lese sakene om musikk og film.

Den internasjonale festivalen og jazzmønstringen Jazzahead utpekte i fjor Norge til sitt partnerland, og i april i år var over 120 norske musikere og musikkbransje samlet i Bremen i Tyskland for å vise fram noen håndfuller av norsk jazz. Forfatter Lars Saabye Christensen leste denne teksten om jazz under åpningen, og Ballade skrev om fulle hus under Norwegian Night i tillegg til intervjuer og omtaler av festivalen og Norge som partnerland. Her ser du sakene fra Jazzahead i Bremen 2019 samlet.

Ballade ønsker med dette alle en god sommer med gode musikkopplevelser, lange lyttinger, lange lesinger og massevis av videotitting!

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev