Eyvind Solås

Verk av Eyvind Solås bygget over eventyr av H.C. Andersen urframført i Århus

Et nytt verk for orkester, sopran og forteller av Eyvind Solås ble urframført av Aarhus symfoniorkester i Aarhus i går, torsdag 18.september.. Verket bygger på H C Andersens fortelling Historien om en moder, som er en fortelling om en mor som trosser Døden og følger etter ham for å hente sitt døde barn tilbake.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Av Hild Borchgrevink

Konserten i Musikhuset i Århus ble dirigert av Bo Holten. Holten er en anerkjent dirigent og komponist og har blant annet vært fast gjestedirigent for BBC Singers. I 1979 startet han vokalgruppen Ars Nova, som ble kjent langt utover Danmarks grenser. I dag er han internasjonalt virksom som kordirigent for blant andre Sveriges Radiokör og Nederlands Kamerkoor. Som orkesterdirigent har Bo Holten arbeidet med en lang rekke ensembler og orkestre i Skandinavia og Europa. I begge genre har arbeidet hans ofte vektlagt tidlig musikk og samtidsmusikk.

Komponist Eyvind Solås er kanskje mest kjent blant nordmenn for sitt arbeid i NRK. Han var musikksjef i Fjernsynet 1988-90. I 1996 gikk han over til musikkredaksjonen i radiokanalen NRK P2. Men han er opprinnelig utdannet fra Musikkonservatoriet i Oslo og fikk tysk statsstipendium for videregående studier ved Universitetet og Musikkhøgskolen i Køln.

I flere år var han også aktiv som profesjonell skuespiller, blant annet ved Riksteatret og Teater Ibsen. – Det var særlig teatret som gav meg en gryende forståelse av musikk som en viktig del av en større kunstnerisk sammenheng, sier Solås.

Aarhus Symfoniorkester har 72 fast ansatte musikere. Det ble grunnlagt i 1935 og byen Århus kaller orkesteret for sitt kulturelle flaggskip. Aarhus symfoniorkester bestiller primært verk av danske komponister, men denne gangen falt altså valget på Eyvind Solås.

H.C. Andersens eventyr ”Historien om en Moder” er en fortelling om en mor som trosser Døden og følger etter ham for å hente sitt døde barn tilbake. På veien må hun blant annet gi fra seg øynene sine og håret sitt i håp om å få ta barnet sitt med seg tilbake til livet. Hun når frem til porten til dødsriket som har form som en hage hvor hvert av de ennå levende menneskene på jorden er en frisk eller syk blomst. ”Der vare store Træer i smaa Potter, saa at de stode saa forkuede og vare færdige ved at sprænge Potten, der var ogsaa mange Steder en lille, kjedelig Blomst i feed Jord, med Mos rundt om og dægget og pleiet, ” skriver H.C. Andersen. I denne hagen lar Døden moren se ned i en brønn hvor hun kan se to skjebner for barnet sitt på jorden, en av dem lykkelig og den andre grusom og ulykkelig. Han sier at hvis barnet skal få leve, må hun ta denne uvisse fremtiden med på kjøpet, hun kan ikke få vite hvilken av de to skjebnene som venter det. Moren er så forferdet over den ulykkelige skjebnen hun har sett at hun ikke har samvittighet til å kanskje være ansvarlig for å sende barnet sitt tilbake til en slik, og hun lar til sist Døden ta barnet med seg.

Teksten i Solås’ stykke på urframførelsen i Århus ble lest av skuespilleren Susse Wold, og solist var sopranen Camilla Toldi Bugge.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.