UKS - Unge Kuunstneres Samfund (fasaden)

UKS-biennalen starter i september

Fredag 3. september åpner den fjerde UKS-biennalen, en av de viktigste mønstringene av ung samtidskunst i Norge. Biennalen vil for første gang foregå i Unge Kunstneres Samfunds egne lokaler, som etter flyttingen til en ombygget industrihall i Lakkegata høsten 2003 har skapt bedre og mer ambisiøse rammer for visning av samtidskunst. Komponist Lars Petter Hagen bidrar med en installasjon, sammen med elleve andre kunstnere.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— UKS-biennalen 2004 undersøker byens sterke tilstedeværelse i dagens kunstproduksjon, og det urbane som erfaringsramme for unge norske kunstnere, heter det i en pressemelding fra Unge Kunstneres Samfund.

Det har i de senere årene vokst frem et stadig sterkere fokus på byen som fag og fenomen, og kuratorene understreker at dette også gir seg tydelige utslag i samtidskunsten. Tolv kunstnere deltar i årets biennale med utelukkende nyproduserte verk. Oslo er et tydelig orienteringspunkt i utstillingen, men kunstnerne peker også utover sin egen lokale situasjon mot mer allmenne urbane problemstillinger. Sentrale temaer er deltakelse og utelukkelse i byrommet, og hvordan subjektet former og formes av de urbane omgivelsene.

Biennalen strekker seg også utenfor galleriet – med blant annet en stor utekino hvor det vises spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer som har Oslo som ramme, under programtittelen UKS Film & By. I løpet av de seks ukene utstillingen står vil det også finne sted flere byvandringer i nærområdet rundt UKS. Biennalekunstner Jesper Alvær tar oss med på en vandring til beboere i lokalmiljøet for å se på deres private hjemmevideoer. Andre byvandringer tar utgangspunkt i blant annet Grønlands historie og identitet, byarkitektur som er elsket og hatet, og de mentale skillene mellom øst- og vestkant. I tillegg arrangeres en rekke seminarer og forelesninger som fokuserer på problematikker knyttet til urbanitet, inklusjon og eksklusjon i byrommet og intervensjon som kunstgrep.

UKS-biennalen er i år kuratert av Ida Kierulf og Helga-Marie Nordby. De utvalgte kunstnerne for UKS-biennalen 2004 er Jesper Alvær, Liv Bugge, Bodil Furu, Ane Hjort Guttu, Knut Henrik Henriksen, Katja Høst, Eline Mugaas, Ketil Nergaard, Arve Rød, Christian Hoel Skjønhaug, Anders B. Wittusen og Lars Petter Hagen. Den sistnevnte bør være godt kjent for Ballades faste lesere, og har de siste årene etablert seg som en av Norges fremste, unge samtidskomponister.

Ballade vil i neste uke begynne å sette fokus på såkalt «tverrkunst», og vil som et ledd i dette også presentere et større artikkelserie om den elektroniske kunstarenaen her hjemme.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev