Else Olsen S, 2005 (foto: Elisabeth Tønnesen)

Ny, spennende festival: Åpen form

Open Form: A Paradigm of the Arts er en nystartet festival for Open Form og tilfeldighetsmusikk, samt musikkvitenskap relatert til dette. Den går av stabelen fra 10. til 13. mars i Oslo. Festivalleder Else Olsen S sier om festivalen: – Åpen form er verk hvor mange av de valg som tradisjonelt har tilhørt komponisten, blir overlatt til utøveren, med de utfordringer dette innebærer.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Hva gjør en klassisk skolert utøver for å lage musikk av en strek og en prikk?

Pianist Else Olsen S., som både er festivalleder og kunstnerisk ansvarlig, sier dette om Åpen form:

— Åpen form er verk hvor mange av de valg som tradisjonelt har tilhørt komponisten, blir overlatt til utøveren. Dermed fjernes unødvendige begrensninger og den sanne interpret får slippe til. Utøverne trenger helt andre metoder og teknikker enn det som tilbys i den tradisjonelle instrumentalutdanningen, og står dermed ovenfor en rekke andre utfordringer i tillegg til de utfordringer tradisjonelle verk krever.

— Metaforisk får jeg i et tradisjonelt verk oppgaven med å fremstille en rose slik som jeg har fått den fra komponisten. I verk med åpen form får jeg som utøver kun et frø. Jeg vet ikke hva slags vekster som kommer til å vokse ut av det!

Open Form har sitt utspring fra New York-skolen på 50- og 60-tallet med komponister som John Cage og Christian Wolff, der den sistnevnte også er gjest ved Open Form-festivalen dette første året.

— Frihet og nye musikkuttrykk gjennom frie utøvere er kjernen i dette prosjektet, sier arrangørene.

Dermed blir det naturlig nok et fokus på musikk som har noe åpent i seg – i form av grafiske partitur, improvisasjon, samarbeid mellom komponist og utøvere, nye norske verk med åpen form.

Og altså møtet mellom det utøvende og det vitenskapelige. Så vil da også Open Form by på workshops, seminarer og utstillinger, i tillegg til konserter.

Christian Wolff er født i 1934, og regnes som den siste av de store New York-komponistene. Han vil som festivalkomponist og æresgjest være med som utøver på konserter, holde workshops, undervise og delta på seminarer.

Gjennom å invitere internasjonale gjester som Wolff, ønsker arrangørene å gi en internasjonal profil til festivalen, som ønsker å være et viktig bidrag til Norges utstillingsvindu mot resten av verden.

«Open Form. A Paradigm of the Arts» vil derfor være en møteplass for utøvere fra ulike kunstarter, komponister og akademikere. Festivalen er initiert av forskningsgruppen med de involverte Mia Göran (UiO), Guro Rønnningsgrind (NTNU), Andreas Engström (Stockholms universitet), Magnus Andersson og Else Olsen S. (NMH). Alle jobber med musikk eller vitenskap relatert til Åpen form.

Og ikke minst:

— Under Open Form-festivalen vil publikum få oppleve ny superkul musikk!, lover Else Olsen S.

Open Form. A paradigm of the Arts.
Festival for open form-musikk.
10. – 13. mars 2007 i Oslo.

Ballade vil komme nærmere tilbake med forhåndsomtaler og rapporter rundt denne spennende, nye festivalen. Interesserte anbefales for øvrig å sjekke ut program og annen informasjon alt nå, der mye alt ligger ute på www.openform.no.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev