Alf Magnus Reistad (Foto: Ole Kaland, NRK)

NRK om operaåpningen

INNLEGG: – Det er delte meninger om åpningsforestillingen var verdig det nye huset for ballett og opera i Bjørvika, og særlig går det på om det kunne vært en djervere og sprekere operakveld. Svaret på det kunne godt vært ja, men da hadde det hovedsakelig blitt en kveld for de få, på NRK2. Dette skriver Alf Magnus Reistad, redaksjonssjef i NRK Musikk.

Kalender

Av Alf Magnus Reistad

Og for et år siden var det en delt kveld, med hele forestillingen på NRK 2 og NRK P2, med et utdrag av høydepunktene på NRK 1.

NRK 2 er arena for både gammel og ny opera og ballett i Hovedscenen, med det vi opplever som brukbare seertall på rundt 60.000 hver søndag kveld.

Dalende operainteresse

Interessen for opera er doblet hevdes det, basert på billettsalget i Bjørvika. Statistikken fra forbruker- og medieundersøkelsen 2002-2007 sier noe annet.

De som er meget eller litt interessert i opera utgjorde 26,9 % av befolkningen i 2002, og falt til 24,2 % i 2007. Av disse er det 5,9 % som er meget interessert i å høre eller se på opera og operette. 49,9 % svarer i samme undersøkelse at de er meget uinteressert i dette.

Det tok vår dyktige prosjektleder Anne Røthing som en morsom utfordring, og fikk våre samarbeidsparter i Den Norske Opera & Ballett med på dette, i Bentein Baardsons regi.

Ble bruden sminket?

Vårt felles fokus var først og fremst å gi en god presentasjon av huset og husets innhold, men for NRK var det i tillegg et uttalt mål å treffe mange av de som har betalt både operahuset og lisensen, og holde dem til våre sendinger i TV og radio.

At noen føler vi sminket bruden litt vel meget, får vi ta til oss, men de underholdende innslagene NRK har bestilt i forestillingen utgjorde til sammen 15-20 minutter av en sending på 240, så vi mener balansen ble svært godt ivaretatt i favør opera og ballett.

Farmen

Under Simensens tale og den påfølgende arien fra Aida ca kl 20.20 forsvant det 400.000 seere til TV2 og Farmen.

Vi visste dette ville skje, og av denne grunn la vi inn et program i forestillingens pause med tre av våre mest populære navn for å reetablere publikum før 2. del av forestillingen.

Klokken 22.15, da Anne Grosvold og Marit Åslein avsluttet sitt program fra foajeen, var seertallene på sitt høyeste den kvelden.

TV-sendingen fikk besøk av 1,7 millioner seere i løpet av hele forestillingen, og nærmere 650.000 satt med til siste tone i Wagners Hollender når klokken slo midnatt.

Utrolige tall!

NRK vet hva vi gjorde, og vi gjorde det med våre beste folk, for at så mange som mulig skal få lyst til å oppleve opera, konserter og ballett i det fantastiske huset i Bjørvika.

Alf Magnus Reistad er redaksjonssjef i NRK Musikk

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev