Antonio Bibalo, 2005 (Foto: Østlandsposten)

Levende klassisk og Vestfold Sinfonietta feirer Bibalo

Fredag presenterer Levende klassisk og Vestfold Sinfonietta Bach, Mozart og Bibalo i Oseberg kulturhus i Tønsberg. Komponist og 85-årsjubilant Antonio Bibalo er æresgjest, og Mona Levin er konferansier. Tønsbergs ordfører Per Arne Olsen åpner konserten, og i løpet av kvelden blir det en samtale mellom Mona Levin og Antonio Bibalo.

Kalender

Høstscena, Ålesund Teaterfestival

29/09/2021 Kl. 12.00

Møre og Romsdal

Operapub på Røverstaden

29/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

29/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Vestfolds nyetablerte kammerorkester Vestfold Sinfonietta består av 23 håndplukkede musikere og presenterer høytidelig barokk, elegant wienerklassisisme, fransk melankoli, barnslige spillopper og en liten overraskelse i forbindelse med finalen.

Dirigent er Per Christian Arnesen fra Tønsberg, og kunstnerisk leder Roger Vigulf er fra Tjøme. Fred Henrik Aase fra Den norske Opera i er konsertmester.

— I den store konsertsalen blir det et arrangement i intimt format med bevertning og kaféstemning, slik det er vanlig på konsertene til Levende klassis, fortelloer I pausen feirer Levende klassisk og publikum at Vestfolds store komponist og Larviks æresborger, Antonio Bibalo fyller 85 år i år. Det blir kake til alle.

Antonio Bibalo ble født i Trieste i Italia 1922. Han ble utdannet pianist i fødebyen og tok diplomeksamen ved konservatoriet der i 1946. I 1953 kom han til London, hvor han fortsatte sine musikkstudier, med hovedvekt på komposisjon. Etter studiene har Bibalo komponert i en fri tolvtonestil. Sommeren 1956 kom Bibalo på ferie til Larvik. Der slo han seg ned og er blitt boende.

Han ble norsk statsborger i 1967, og han er æresborger i Larvik.

Bibalo har en stor og allsidig produksjon. Han har en utviklet sans for dramatisk musikk, og en viktig del av hans verker er skrevet for scenen; operaer og balletter.

Sitt internasjonale gjennombrudd hadde han med operaen «The smile at the foot of the ladder» (1958/62), etter Henry Millers roman. Senere skrev han operaen «Frøken Julie» (1975), etter Strindbergs drama. For Kieleroperaen skrev Bibalo operaen «Gjengangere»(1981) etter Ibsens skuespill. Hans foreløpig siste opera, «Macbeth», ble urfremført ved Den Norske Opera under Verdensmusikkdagene i Oslo i 1990.

Bibalos betydning for vårt lands musikkliv er stor, først og fremst fordi han har tilført det norske repertoar betydelige scenemusikalske verker, men også fordi han representerer en universell men dypt personlig stil ubundet av stilistiske moteretninger. For denne innsatsen ble han i 1991 slått til Ridder av St. Olav 1. klasse. Han mottok Lindemanprisen i 1992.

Vestfold Sinfonietta har som mål å fremføre nålevende nasjonale og internasjonale komponister i tillegg til å samarbeide med lokale komponister i Vestfold. Ensemblet har allerede komponister som skriver spesielt for Vestfold Sinfonietta.

Programmet for kvelden er som følger:

• Johann Pachelbel (1653-1706): Kanon i D-dur for fioliner og basso continuo
• Johann Sebastian Bach (1685-1750): Air fra suite nr 3 i D-dur BWV 1068
• Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Konsert for klarinett og orkester i A-dur KV 622. Solist: Roger Vigulf
• Maurice Ravel (1875-1937): Pavane for en død prinsesse (1899)
• Camille Saint-Saëns (1835-1921): Dyrenes karneval
• Samtale mellom Mona Levin og Antonio Bibalo
• Antonio Bibalo (1922): Serenade pour Marguerite Infante

Medvirkende:

* Ensemble: Vestfold sinfonietta
* Dirigent: Per Christian Arnesen
* Kunstnerisk leder: Roger Vigulf
* Konsertmester: Ole Böhn
* Konferansier: Mona Levin

En større MIC-biografi om 85-årsjublianten kan du også lese på første lenke nedenfor.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev