Antonio Bibalo

Antonio Bibalo fyller 80 år i dag

Ett tredvetall personer var i går formiddag samlet i Den Norske Opera for å feire en av de mest fremstående nålevende klassiske komponister. Mannen vi var samlet for å gi honnør til, var Antonio Bibalo: Den norsk-italienske komponisten som i dag fyller 80 år. Ballade og Norsk Musikkinformasjon føyer seg herved inn i rekken av gratulanter.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

For sin innsats for Den norske Opera og norsk kulturliv, blir Bibalo dette året hedret med to statuer av billedkunstneren Nina Sundby. Den første ble avduket på den Norske Opera i går i selskap av kulturpersonligheter som Thor Heyerdal, Arne Nordheim og Carl Nesjar. I likhet med de tre har Bibalo blitt begunstiget med tittelen æresborger av Larvik. En annen statue vil bli avduket i Larvik ved en senere anledning i snar fremtid.

Det var en smilende og beæret komponist som tok i mot både ros, musikk og skål med takk, selv om de fleste nøyde seg med eplemost og avmålt feiring den tidlige formiddagen. Bibalo uttrykte også hjertelig glede og tilfredshet over Sundbys statue.

Andre notabiliteter som Kjell Bækkelund var også tilstede på begivenheten, der en strykekvartett fremførte en sats fra et av Bibalos stykker og operasjef Bjørn Simensen holdt tale.

Andre innslag kom fra blant andre fra en tydelig engasjert Arne Nordheim, Komponistforeningens Synne Skouen, Operaens venner og Larviks ordfører. Med stolthet kunne ordføreren i den lille kommunen (som i musikalsk sammenheng for unge mennesker i dag kanskje mest forbindes med artister som Lise Karlsnes, deler av Jaga Jazzist og Aqua) arrangerer et eget Bibalo-år i 2002, hvor den oppvoksende generasjon får lære om den store nålevende komponisten. Mer festivitas og flere markeringer vil bli gjort gjennom året i kystbyen, deriblant fremføring av norsk-italieneres stykker.

Med seks verker med premierer i ulike europeiske storbyer, er Bibalo en av de mest fremførte samtidskomponister i den europeiske opera. Det ble i går sogar hevdet at han var den mest fremførte nålevende komponisten innen opera. Bibalo ble videre hedret for sin evne til å skape glede hos Opera-ensemblet. Flere av disse har hatt hans stykker som startpunkt for en internasjonal karriere: Problemet har bare vært å frigjøre seg fra hans stykker, ble det fremholdt i går.

Også Den Norske Operaen har hatt mye glede av Bibalos evne til å skrive utfordrende musikalske verker på grensen mellom ulike klassiske genre. Tennese Williams-stykket «Glassmenasjeriet», som Bibalo har arrangert for opera-fremføring, blir også satt opp i New York dette året. Andre litterære tekster Bibalo har laget opera av, er William Shakespeare`s Macbeth, Henrik Ibsens «Gjengangere», August Strindbergs «Frøken Julie» og den italienske fabelen «Pinocchio» av Carlo «Collodi» Lorenzini.

Ordføreren berømmet Bibalo som en god venn og nabo for byens beboere, og som en fremstående ambassadør for Larvik. Han ga italieneren ros for det samfunnsengasjementet han har vist i sine snart femtiår i Østlandsbyen. Komponist Synne Skouen berømmet Bibalo for å stå frem som et forbilde og som en gallionsfigur for andre norske komponister. Et forbilde i form av den kvalitet hans produksjoner besitter. Og en gallionsfigur som har gitt sjefer og bevilgere i norsk kulturliv troen på at deres satsninger har vært verdt pengene.

Representanter for Operaens Venner skildret sterke publikumsopplevelser med norsk-italienerens verker, og frembar håp om å se hans produksjoner oftere også på norske scener. Avdukningen av statuen ses som et første steg i å gi Bibalo den æren han fortjener også i Norge. Bysten er plassert i godt selskap med statuen av Norges andre store operakomponist, Edvard Fliflet Bræin.

Til sommeren kommer det et festskrift over Antonio Bibalo og hans musikalske virke redigert av bl.a. komponist-kollega Lasse Thoresen. Ifjor høst kom for øvrig nyheten fra den avtroppende Stoltenberg-regjeringen om at Bibalo er innstilt til statens æresstipend på 200 000 kroner.

Billedkunstneren Nina Sundby er ellers kjent for sine portertter av Leif Juster og Per Aabel.

Ballade vil selvsagt følge med Bibalo på ferden i dette jubileumsåret. I mellomtiden henviser vi våre lesere til kultusidene til bl.a. Østlandsposten, som har hatt en rekke saker om komponisten den senere tiden. Ved å følge personlenken nedenfor, vil du også finne biografisk stoff hos både Norsk Musikk Informasjon og Wilhem Hansen i Danmark.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.