Publikum foran orange scene på Roskildefestivalen i Danmark – i et normalår.

Knut Albrigt Andersen er død

10. januar døde pianisten og pedagogen Knut Albrigt Andersen etter lengre tids sykdom. – Blant venner, kollegaer og studenter ved Griegakademiet ble han gjerne omtalt som Knut «All right» Andersen, skriver Instituttbestyrer Frode Thorsen i dette minneordet.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Av Frode Thorsen, Instituttstyrer

Knut var født i 1932 og studerte først piano med P. Selberg og både Reimar og Robert Riefling. Deretter drog han til Tyskland (Detmold) og studerte der hos den anerkjente Hans Richter-Haaser. Knut debuterte i Oslo i 1958 og vant ry som en fremragende pianist, med spesiell sans for lyrisk spill og delikat klangbehandling. Han ble en følsom og høyt elsket akkompagnatør. I 1956-57 hadde han en lengre turne i daværende Sovjet og Jugoslavia. Han reiste også svært mye i Norge.

Allerede i 1957 gjorde han et pionerarbeid for Harald Sæverud, med å spille inn en LP med slåtter og stev fra Siljustøl. Hans pedagogiske gjerning begynte ved Veitvedt Musikkonservatorium og Universitetet i Oslo. Til Bergen kom han i 1966 hvor han virket ved Bergen off. lærerskole frem til 1968. Deretter to år i Sverige, for så å vende tilbake til Bergen Musikkonservatorium i 1970. Det var Gunnar Sævig som ba ham komme tilbake til Bergen, like før Sævig selv døde. Fra da av og frem til 1999 virket han som pianolærer og akkompagnatør for et stort antall studenter.

Han var svært godt likt og mange studenter holdt kontakten med ham i årevis etter ferdig utdanning. Knut var oppriktig interessert i hver enkelt student og han bidro meget sterkt til å utdanne musikere og musikkpedagoger med selvrespekt og engasjement. Knut var også aktiv musiker, spesielt i sine tidlige bergensår,- med konserter på Troldhaugen, med Harmonien og i NRK. Det finnes forhåpentligvis der en rekke opptak som nå bør tas hånd om og bevares, blant annet med Knut i samspill med flere av Norges fremste sangere. Den Nationale Scene fikk også gode impulser fra ham, og han hadde mange skuespillervenner.

Knut hadde uvanlig mange venner og de ble stadig flere. Han var en munter og jovial person med en særegen evne til avvæpnende ironi. Knut var far til de tre musikerne «Doddo», Geir Luedy og «Tino» Andersen. Han er dypt savnet blant venner, kollegaer og studenter ved Griegakademiet.

På vegne av Griegakademiet, Institutt for musikk.

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this