Stillbilde fra ANNE MARIE ALMEDALs We Dance Alone

Knut Albrigt Andersen er død

10. januar døde pianisten og pedagogen Knut Albrigt Andersen etter lengre tids sykdom. – Blant venner, kollegaer og studenter ved Griegakademiet ble han gjerne omtalt som Knut «All right» Andersen, skriver Instituttbestyrer Frode Thorsen i dette minneordet.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Operapub på Røverstaden

20/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Av Frode Thorsen, Instituttstyrer

Knut var født i 1932 og studerte først piano med P. Selberg og både Reimar og Robert Riefling. Deretter drog han til Tyskland (Detmold) og studerte der hos den anerkjente Hans Richter-Haaser. Knut debuterte i Oslo i 1958 og vant ry som en fremragende pianist, med spesiell sans for lyrisk spill og delikat klangbehandling. Han ble en følsom og høyt elsket akkompagnatør. I 1956-57 hadde han en lengre turne i daværende Sovjet og Jugoslavia. Han reiste også svært mye i Norge.

Allerede i 1957 gjorde han et pionerarbeid for Harald Sæverud, med å spille inn en LP med slåtter og stev fra Siljustøl. Hans pedagogiske gjerning begynte ved Veitvedt Musikkonservatorium og Universitetet i Oslo. Til Bergen kom han i 1966 hvor han virket ved Bergen off. lærerskole frem til 1968. Deretter to år i Sverige, for så å vende tilbake til Bergen Musikkonservatorium i 1970. Det var Gunnar Sævig som ba ham komme tilbake til Bergen, like før Sævig selv døde. Fra da av og frem til 1999 virket han som pianolærer og akkompagnatør for et stort antall studenter.

Han var svært godt likt og mange studenter holdt kontakten med ham i årevis etter ferdig utdanning. Knut var oppriktig interessert i hver enkelt student og han bidro meget sterkt til å utdanne musikere og musikkpedagoger med selvrespekt og engasjement. Knut var også aktiv musiker, spesielt i sine tidlige bergensår,- med konserter på Troldhaugen, med Harmonien og i NRK. Det finnes forhåpentligvis der en rekke opptak som nå bør tas hånd om og bevares, blant annet med Knut i samspill med flere av Norges fremste sangere. Den Nationale Scene fikk også gode impulser fra ham, og han hadde mange skuespillervenner.

Knut hadde uvanlig mange venner og de ble stadig flere. Han var en munter og jovial person med en særegen evne til avvæpnende ironi. Knut var far til de tre musikerne «Doddo», Geir Luedy og «Tino» Andersen. Han er dypt savnet blant venner, kollegaer og studenter ved Griegakademiet.

På vegne av Griegakademiet, Institutt for musikk.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev