Dingobats: "Pöck"

To nye norske jazzplater

To rimelig ferske ferske norske jazzplater er «Pöck» med Dingobats, samt «Happy Days» med Bodø-trompetisten Tore Johansen. Dingobats debuterer som oktett med denne innspillingen, mens Tore Johansen har fått med seg Jan Gunnar Hoff, Ole Morten Vågan og Finn Sletten. Hans forrige plate, «Man, Woman and Child», ble kåret til et av fjorårets absolutte høydepunkt av leserne av Jazznytt.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kvintetten Dingobats har i den siste tiden operert som oktett, og er nå klar for plateutgivelse med denne besetningen. Plata, som har fått tittelen «Pöck», ble feiret med konsert og cd-slipp på Kampenjazz i Oslo onsdag 8. mai. Komposisjonene er ved Eirik Hegdal, og med hovedvekt på samspillet er «Pöck» en bredt sammensatt plate, der musikken spenner fra melodiske ballader, rhytm ‘n’ blues med Live Maria Roggen i front, til instrumental avant garde jazz.

Dingobats ble startet i 1995, og platedebuterte tre år senere med plata «The New Dingobats Generation». De har vært på programmet til de fleste norske jazzfestivaler, og turnert i Skandinavia og Baltikum. Høsten 2001 og våren 2002 var de på turné i regi av Norsk jazzforum, med støtte fra Rikskonsertene, da i den utvidede utgaven som er å høre på «Pöck».

Musikken på «Pöck» er skrevet av Eirik Hegdal, og platas bredt sammensatte låtmateriale innbyr til et vell av assosiasjoner, fra barokkens fugale tenkning til nyere europeisk og amerikansk jazz. Hegdal har latt seg inspirere av komponister som Charles Mingus, Zawinul/Shorter, Django Bates, Ornette Coleman, Konitz/Marsh og Bill Frisell, og latt gruppas samspill, både i form av kollektiv improvisasjon og individuell kreativitet, stå sentralt i videreutviklingen av komposisjonene. På plata beveger Dingobats seg mellom melodiske ballader og energipakket avant garde.

«Pöck» kom ut onsdag 8. mai, noe som ble markert med CD-slipp og konsert på Kampenjazz i Oslo. Deretter spilte Dingobats spille på Nefertiti i Göteborg og Copenhagen Jazzhouse i København de to påfølgende dagene.

Dingobats består av Eirik Hegdal (sopran-, alt- og barytonsax), Njål Ølnes (tenor- og altsax), Thomas T. Dahl (gitar), Mats Eilertsen (bass) og Sverre Gjørvad. For tiden medvirker også Live Maria Roggen (vokal), Øyvind Brække (trombone) og danske Fredrik Lundin (sopran- og tenorsax) både på plate og på konserter.

«Pöck» gis ut på Bergland Productions.

I fjor ble Tore Johansens debut-CD, «Man, Woman and Child», med blant andre Karin Krog, kåret til «Årets Plate 2000» av Jazznytts lesere, og den fikk også gode tilbakemeldinger fra både inn- og utland. Nå er plate nummer to med den nordnorske trompetisten ute, med tittelen «Happy Days».

«I have no doubt that we shall hear more of Tore Johansen in the future.» skrev den respekterte jazzskribenten Alun Morgan om Tore Johansens debutplate, og i Dagbladet kom den på listen over Norges 10 beste juleinnspillinger. På «Happy Days» har trompetisten lagt seg på en tøffere og mer bop-aktig linje, noe han selv forklarer med sitt ønske om en plate som var mer et produkt av bandet i sin helhet. Denne gangen var alle bandmedlemmene med på å lage låter og utforme musikken.

På «Happy Days» har Tore Johansen med seg Jan Gunnar Hoff (piano), Ole Morten Vågan (bass) og Finn Sletten (trommer). Platen er, som forgjengeren, gitt ut på Gemini Records.

Denne artikkelen publiseres i samarbeid med Norsk Jazzforum, og kan i en noe annen form også leses på deres eget nettsted: jazzforum.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.