Storbandprisen 2020 gikk til Ingrid Øygard Steinkopf. Per Axel Koch fra styret til Norsk jazzforum overrakte prisen på Dokkhuset i Trondheim 9. oktober (Foto: Arne Hauge / Norsk jazzforum)

Storbandprisen 2020 til Ingrid Øygard Steinkopf

Musiker, komponist og bandleder Ingrid Øygard Steinkopf ble fredag kveld hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2020. Hun er en ressursperson som bidrar enormt til storbandmiljøet, en ildsjel og pådriver med enorm kapasitet, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.

Kalender

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

Fransk musikksalong à la 1720

05/02/2023 Kl. 18:00

Oslo

Fredag 9. oktober, rett før premieren på Steinkopfs nyskrevne musikk for Starlight Big Band på Dokkhuset i Trondheim, ble hun overrasket med Norsk jazzforums Storbandpris 2020.

Det var Per Axel Koch fra organisasjonens styre som stod for overrekkelsen. Med Storbandprisen følger 25 000 kroner, som skal gå til et valgfritt formål som kommer storbandet eller storbandmiljøet til gode, forteller Norsk jazzforum i en pressemelding.

– Ingrid er en svært talentfull musiker og komponist med stort engasjement og et hjerte for storbandmusikken. Det var et enstemmig styre som bestemt at hun skulle få årets pris, sier Koch.

Steinkopf tok initiativet til å etablere Starlight Big Band, et prosjektbasert storband med rullerende besetning bestående av kun kvinnelige musikere, for nærmere to år siden. Hun har ledet storbandet siden, og denne kvelden var det premiere på helt ny musikk som Steinkopf har skrevet til bandet med Elisabeth Lid Trøen som solist. Om en drøy måned presenterer Starlight Big Band et nytt samarbeid med den danske pianisten og komponisten Kathrine Windfeld under Jazzfest i Trondheim, og det planlegges en utgivelse med ny musikk neste år, opplyser Norsk jazzforum i meldingen.

Ingrid Øygard Steinkopf og Starlight Big Band (Foto: Arne Hauge)

Slik er begrunnelsen for Storbandprisen 2020 fra Norsk jazzforum:
Ingrid Øygard Steinkopf (25), opprinnelig fra Vaksdal i Vestland, har tross sin unge alder rukket å bli en sentral skikkelse i Trondheims jazz- og storbandmiljø. Steinkopf er utdannet ved jazzlinja på NTNU, og er aktiv både som musiker, storbandmedlem, initiativtaker og organisator. Hun har gjennom sin store interesse for storbandmusikk vært delaktig i flere ulike prosjekter, og hun har fartstid fra blant annet studentstorbandet Kjellerbandet, der hun også har vært leder, og har arrangert studentstorbandfestival i Trondheim som et samarbeidsprosjekt mellom Kjellerbandet og S. Møller Storband.

I 2019 tok hun initiativ til å starte opp Starlight Big Band, et prosjektbasert storband med rullerende besetning bestående av kun kvinnelige musikere. Ingrid Steinkopf har ledet storbandet siden starten, og hun har nå skrevet musikk til en hel konsert med storbandet, i tillegg til å organisere prosjekter med solister som Elisabeth Lid Trøen og den danske pianisten og komponisten Kathrine Windfeld.

Ingrid Steinkopf er en ressursperson som bidrar enormt til storbandmiljøet. Hun er en ildsjel og pådriver, hun er kreativ og hun har en enorm kapasitet. Gjennom sine initiativ har hun vært med på å realisere flere prosjekter for studentstorbandene i Trondheim, og hun går ikke av veien for å tenke stort i sin organisering av prosjekter.

Ingrid Øygard Steinkopf og Starlight Big Band, 9. oktober på Dokkhuset. Foto: Arne Hauge

Storbandprisen
Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkeltperson eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater, og styret i Norsk jazzforum som deler ut prisen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev