IMG_3442

Storbandfestivalen i Sandvika

«Visjoner i stort format» er mottoet for dette årets utgave av Storbandfestivalen. Arrangørene foretar en kunstnerisk vareopptelling, men prøver dessuten å se nærmere på hva det neste århundre kan bringe.Også i år har jazzmusikken fått en særlig bred plass i repertoaret.

Kalender

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

Spectro Duo – Trailblazers Tour

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Sandvika Storbandfestival startet onsdag 30. august med en stor åpningskonsert, der Kringkastningsorkesteret fremførte «Alle løper etter lykken – lykken løper efter» av den norske fløytisten og komponisten Guttorm Kittelsen. Verket er basert på Berthold Brechts tekst «Sangen om utilstrekkeligheten» fra Tolvskillingsoperaen, og er skrevet på bestilling for Den Norske Opera. Likevel var det Storbandfestivalen som fikk æren av å stå for urfremførelsen – noe som nok også peker mot storbandmiljøenes ambisjoner om å favne et bredt spekter av stilarter og kunstneriske visjoner. Verket er i den forstand en oppfølger av Storbandfestivalens «Hybrid Klassisk»-konsert i 1999, da man fremførte genre-spleiset musikk av Gershwin, Stravinskij og Bernstein.

Hyllest til svart musikkultur
Storbandfestivalen byr på konserter med rundt førti orkestre, og samrabeider også med Henie Onstad Kunstsenter. Andre spillesteder er bl.a. Sandvika Teater, Musikkflekken, Lille Scene, Festivalscenen i Rådhusparken og Cruisescenen. Av fredagens program merker vi oss bl.a. «Letters To Miles», der Nord Deutscher Rundfunk Big Band spiller originalkomposisjoner av Örjan Fahlström. Fahlströhm har ofte vært gjestedirigent hos NDR Big Band, som regnes for å tilhøre det virkelig internasjonale toppsjiktet av storband. Verket «Letters To Miles» er ikke bare en hyllest til den amerikanske jazzlegenden, men også et verk som kommenterer og understreker den betydning svart kultur har hatt for musikkens utvikling. NDR Big Band spiller for øvrig også på Festivalscenen lørdag 2. september.

Bredt spekter av musikk
Av andre konserter denne fredagen kan vi nevne vokalist Anne Marie Giørtz og gitarist Tom Lunds opptreden på Festivalscenen. Samme sted blir det også konsert med 12 +, med Per Kristian Ekholt Power Band og det nye vokaltalentet Christin Bastainasen. Her får publikum servert jazzfunk-inspirert musikk med improvisasjon som en viktig bestanddel. Også bandet Borderline fremfører arrangementer av Per Kristian Ekholt, og vil femføre materiale i den eksperimentelle Mingus-tradisjonen. Det blir ellers både swingjazz og salsaband, en hyllest til Count Basie, en opptreden med Akershus Ungdomsstorband og jamsessions i beste jazz-ånd.

Av lørdagens program
Lørdagen blir det bl.a. konsert med den svenske vokalisten Victoria Tolstoy og Norbotten Big Band i Sandvika Teater, mens norske Søyr markerer slipp av sin nyeste CD «Hjemme Alene» på Musikkflekken. Dette materialet ble opprinnelig fremført på Ultimafestivalen i 1999, og kan vel bl.a. tjene som en ytterligere påminnelse om at skottene i norsk musikkliv for lengst er i ferd med å utraderes. Det blir videre konserter med bl.a. Trondheim Storband, Arendal Storband, Romsås Storband, Askim Storband, Christiansand Storband, Fana Storband og Vadsø Storband, der de sistnevnte stiller med tre solister fra Norge og to fra Russland. Det blir ellers både innslag av cool-jazz og Glenn Miller-klassikere, mens jazzsaksofonist Olav Dale og Den Kongelige Norske Marines Musikkorps vil ta et yngre publikum med på en musikalsk jordomseiling med innslag fra bl.a. Sør-Europa, Afrika og USA. Dette er bare ett av mange gratisinnslag under Storbandfestivalen, som utvilsomt vil dominere bybildet i Sandvika sentrum denne helgen.

Søndag: Erlend Skomsvoll som jazzkomponist
Tre gratiskonserter blir det også på søndagen, bl.a. med ungdomsstorbandene AMOK og KOMA, samt Kolsås Storband med den unge jazzsangerinnen Hege Saugstad. I samarbeid med Bærum Kommunale Musikkskole har Storbandfestivalen også i år arrangert seminar for yngre jazzmusikere, og resultatet av dette vil kunne høres klokken 14 på Festivalscenen. Det blir også jazzcruise med kvintetten The Sinatra Songbook, som skal være blant landets fremste utøvere av Frank Sinatras musikk. På Henie Onstad Kunstsenter blir det dessuten et ganske sikkert oppsiktsvekkende arrangement med Erlend Skomsvoll, som skal fremføre sin debutkonsert som jazzkomponist. Skomsvoll omtaler musikken sin som en cross-over mellom jazz og klassisk, og har tidligere bl.a. gjort seg bemerket med sine bidrag til bl.a. Wibutee, Come Shine og Mingus Ah Uhm. Han har også jobbet med storbandene Konsen Big Band og Trondheim Jazzorkester, og er for tiden den eneste storbandarrangøren som lønnes av Norsk Kulturråd.

Se også: www.storbandfestivalen.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.