Norsk Jazzforum - logo (jazzforum.no)

Sommerkurs i jazzimprovisasjon

Norsk jazzforum inviterer igjen til sommerkurs i jazzimprovisasjon på Agder folkehøgskole i Søgne. Kurset starter opp søndag 29. juli og avsluttes lørdag 5. august med en stor konsert.

Kalender

Odd René Andersen med band på Hankø

04/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Rikke Normann på Hankø

05/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Av Ann Iren Ødeby, informasjonsansvarlig i Norsk jazzforum

Instruktørene på årets kurs er Trine Lise Væring, Eirik Hegdal, Eckhard Baur, Torgrim Sollid, Håvard Wiik, Hans Mathisen, Knut Værnes, Frode Berg, Thomas Strønen og Reino Ilkama.

Søknadsfristen er 1. mai. Påmeldingsskjema finner du her.

Kurset passer for utøvere i alle aldre fra 17 år og oppover. Deltakerne behøver ikke være erfarne improvisatører for å delta, men bør ha spilt noen år og beherske instrumentet sitt forholdsvis godt. Om du enten er musikkstudent som sikter mot en profesjonell karriere eller om du er en ivrig amatør, inviterer Norsk jazzforum deg til å sette av første uka i august til Sommerkurs i jazzimprovisasjon.

Om undervisningen:

Undervisningen foregår fra kl 09.00 til kl 21.30 med lunsj- og middagspause.

Hoveddelen av undervisningen foregår i band, som består av fem til ti kursdeltakere ledet av en fast instruktør. Gruppeinndelingen gjøres etter deltakernes ønsker mht. sjanger. Alle deltakerne får undervisning på sitt hovedinstrument. I tillegg blir det timer hvor de enkelte instruktørene presenterer ulike temaer de er opptatt av; turneer, sterke opplevelser med jazz, musikalske preferanser, gode historier med mer, og en forelesningsrekke med jazzhistorie basert på video- og musikkeksempler.

Hver kveld blir det jam hvor deltakere og instruktører kan slippe seg løs i heftig samspill. Kurset avsluttes lørdag kveld med en åpen konsert hvor alle gruppene presenterer seg og sitt arbeid for hverandre.

Om deltakelse og påmelding:

Alle søkere som ikke har deltatt på kurset tidligere må legge ved demo (CD eller lydfil) med 1-3 låter.

Demo på cd kan sendes til:
Norsk jazzforum, Postboks 440 Sentrum, 0103 OSLO.

I søknadsskjemaet er det mulighet til å laste ned lydfiler som sendes sammen med søknaden.

Tilbakemelding om kursplass blir gitt i slutten av juni.

Nedre aldersgrense er 17 år. Ingen øvre aldersgrense.

Deltakeravgift og betaling:

Deltakeravgift er kr 3800,- og inkluderer kost, losji og undervisning.
Faktura vil bli sendt ut etter at deltakerne har bekreftet at de vil ta plassen.

Reise: For deltakere fra Midt- og Nord-Norge dekker vi reiseutgifter som overstiger kr 1.500,- forutsatt at billigste reisemåte benyttes.

Andre deltakere må dekke sine reiseutgifter selv. Det vil bli satt opp buss fra Oslo direkte til skolen søndag formiddag 29. juli, med retur søndag 6. august. Agder Folkehøgskole ligger ca 40 minutter med bil fra Kristiansand sentrum. Alle deltakere som kommer med tog, buss eller fly vil bli hentet av noen fra kursadministrasjonen og kjørt til kursstedet.

Alle som takker ja til plassen forplikter seg til å være tilstede under hele kurset.

Om instruktørene:

Trine-Lise Væring – vokal
Danske Trine-Lise Væring arbeider primært i grenselandet mellom moderne jazz, singer/songwriter-tradisjonen og rock/pop. Siden 1993 har hun gitt ut 7 CDer, blant annet med Bobo Stenson, Mads Vinding og Alex Riel, og har også hatt et prosjekt sammen med Jon Balke. Hun er vant med å arbeide både i små og store formater, alt fra duo til storband, og har gjennomført flere turneer i hele Skandinavia.

Håvard Wiik – piano
Håvard Wiik har bakgrunn fra Jazzlinja i Trondheim. Han har vært en aktiv utøver i både inn- og utland på sitt instrument de siste ti årene. Hans evner som komponist, improvisatør og pianist er blitt dokumentert på utgivelser med grupper som Atomic, Free Fall, Kornstad/Wiik, Motif og hans egen Håvard Wiik Trio. Han har også samarbeidet med internasjonale storheter som Kenny Wheeler, Lee Konitz, Joe Lovano, Chris Potter, Ken Vandermark og Iain Ballamy. Håvard Wiik har undervist på Universitetet i Oslo og på Toneheim Folkehøgskole.

Eirik Hegdal – saksofon
Eirik Hegdal bor i Trondheim, hvor han arbeider som saksofonist, komponist og er lærer på Jazzlinja i Trondheim. Han har blant annet skrevet musikk for Trondheim Symfoniorkester og for Trondheim Jazzorkester. Med sistnevnte ensemble har han vært bandleder og komponist i forbindelse med Moldefestivalens hovedkonsert med Joshua Redman i 2006, og gitt ut platen ”We are” som består av hans egne komposisjoner. Eirik Hegdal er også aktiv i en rekke andre band og har spilt med musikere som Fredrik Lundin, Fredrik Ljungkvist, Pat Metheny, Jon Balke, Erlend Skomsvoll og Marilyn Mazur.

Eckhard Baur – trompet
Eckhard Baur er utdannet ved jazzlinja på musikkhøgskolen i Köln hos Jiggs Wigham og har i tillegg tatt klassiske studier ved musikkonservatoriet i Mainz. Han har spilt med flere europeiske radiostorband og internasjonale artister som Bobby Shew, Benny Waters, Billy Mitchell, Bobby Burgess, Claudio Roditti, Sammy Davis Jr., Sarah Vaughan og Sinead O´Connor. I Norge har han spilt med band som The Sinatra Songbook, Jens Wendelboe, Geir Lysne Listening Ensemble og Oslo Groove Company samt sitt eget band Eckhard Baur Movements. For tiden er han fast medlem i Bob Brookmeyers New Art Orchestra, og var i 2005 Grammy-nominert som medlem av orkesteret. Eckhard har vært leder for jazzavdelingen ved Lørenskog Musikk- og Kulturskole, og underviser nå ved Norges musikkhøgskole.

Torgrim Sollid – trompet/kursadministrator
Torgrim Sollid har vært musiker siden 1962, og har virket som trommeslager, trompetist, komponist og pedagog. Han har spilt med blant annet Jan Garbarek, Warne Marsh, Erling Aksdal, John Pål Inderberg, Bjørn Alterhaug og Jimmy Halperin, og har vært leder av gruppa Søyr siden 1976. Han har medvirket på en rekke plateinnspillinger, den første med Søyr i 1975, og siste tilskudd til platesamlinga med Thomas Winther Andersens ”Line Up”. Torgrim Sollid arbeider som førsteamanuensis i jazzfag ved Norges musikkhøgskole, og sammen med Knut Værnes er han faglig ansvarlig for Norsk jazzforums sommerkurs.

Knut Værnes – gitar/kursadministrator
Knut Værnes har vært profesjonell musiker siden 1981 og har medvirket på plater, konserter og teateroppsetninger med blant annet Cutting Edge, Jan Eggum, Jonas Fjeld, Sidsel Endresen, Jon Eberson og Jan Garbarek. Knut Værnes har de siste årene prioritert egne prosjekter som Knut Værnes Trio, Værnes/Danielsson Group og 4G. Han har tidligere undervist på Norges musikkhøgskole og på Universitetet i Oslo, og underviser for tiden i el.gitar ved NISS i Oslo. Han var formann i Spellemanns- komiteen for 2004 og 2005. Til daglig er han også å finne som medeier, daglig leder og produsent i jazzplateselskapet Curling Legs. Sammen med Torgrim Sollid har han det faglige ansvaret for sommerkurset.

Hans Mathisen – gitar
Hans Mathisen er frilans gitarist, arrangør og komponist bosatt i Sandefjord.
Han er utdannet ved jazzlinja i Trondheim, og har vært profesjonell musiker siden 1994. Hans Mathisen har jobbet med storband, både som arrangør, komponist og leder, i mange sammenhenger. Han komponerte musikken til den kritikerroste filmen «Salmer fra Kjøkkenet», med regi av Bent Hamer (2003). Hans Mathisen har medvirket på et 20-talls plateinnspillinger, men ga ut sitt første solo album i 2005, «Quiet Songs», som han fikk Spellemannprisen for i klassen for beste jazzplate.

Thomas Strønen – trommer
Thomas Strønen har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim og er en av Norges mest talentfulle unge trommeslagere. Han har sluppet kritikerroste plater både med band og soloprosjekt (”Pohlitz”) på selskaper som ECM og Rune Grammofon. Blant hans faste konstellasjoner kan man nevne Food, Parish, Humcrush, Ståhls blå, Maria Kannegaard trio og Trinity. Som komponist har Thomas Strønen deltatt på en rekke bestillingsverk i både inn- og utland som blant annet Bath Jazzfestival (Food), Edinburgh Jazzfestival, Ultima og Nattjazz. Han har også komponert musikk for dansk, tysk, britisk, kanadisk og svensk radio. Thomas Strønen har solid erfaring som instruktør og er blant annet timelærer ved Norges musikkhøgskole.

Frode Berg – bass
Frode Berg er en anerkjent bassist med en allsidig bakgrunn. Han har siden 1992 satt sitt preg på musikklivet i hovedstaden gjennom turneer med diverse jazzensembler som for eksempel Oslo Groove Company, Knut Værnes trio (featuring Danny Gottlieb) og Helge Lien trio. I 2004 slapp han sin solodebut «Dig it!» på det tyske plateselskapet Nagel Heyer records. Frode Berg er også kjent for samarbeide med internasjonale storheter som sir Paul McCartney, Bobby Shew, Andy Sheppard, Frank Gambale og Dee Dee Bridgewater. I tillegg til sin omfattende bakgrunn fra norsk og internasjonal jazz, kan Frode vise til erfaring fra Kringkastingsorkesteret, flere filharmonier og samarbeide med kjente norske musikere innenfor flere musikksjangere. Han har også undervist ved NMH, Jazzlinja i Trondheim og Sibelius Akademiet i Helsingfors.

Reino Ilkama – jazzhistorie
Reino Ilkama er gitarist, bassist og multiinstrumentalist, og underviser til daglig ved Agder Folkehøgskole i samspill, improvisasjon og jazzteori. Han spiller blant annet i gruppa Hodge Podge som er mest kjent for sine spesialarrangementer av Duke Ellington-låter. På kurset vil Reino Ilkama undervise i jazzhistorie samt hjelpe til i de forskjellige gruppene etter behov.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev