SOLID! i Nepal 2005

Prisgrossist prøver lykken i New York

Gitarist Bjørn Vidar Solli vant nylig en jazzsolistkonkurranse i Monaco i regi av det monegaskiske musikkakademiet. Det er den siste i en rekke konkurranser Solli har deltatt i og priser han har mottatt i sin korte karriere, og nå planlegger Solli å reise til USA for kunne spille med sine forbilder der. – Jeg vil rive opp røttene mine her i Norge og satse fra bunnen av i New York, som jeg har gjort her hjemme, sier Solli. I USA vil han følge i fotsporene til en barndomskamerat fra Skien.

Kalender

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Opera for Kidsa – OPERA

01/11/2020 Kl. 14.00

Innlandet

Popquiz på Røverstaden

02/11/2020 Kl. 19:00

Oslo

Av Carl Kristian Johansen

Som så mange andre har Bjørn Vidar Solli bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim. Solli startet der bare 18 år gammel, og når han nå som 26-åring planlegger sin exit til New York, kan han se på tilbake på en karriere som har vært preget av et aldri så lite prisdryss.

I tillegg til konkurransen i Monaco har Solli mottatt solistpris i Hoeilaart i Belgia, en publikumspris på Montreux Jazzfestival, en pris for beste komposisjon under jazzfestivalen i Avignon i Frankrike, og med sitt band SOLID! vant han hovedpremien i en internajonal jazzkonkurranse i Getxo, Spania. Solli vant også «Have-No-Fear»-prisen i regi av Jazzradio’n og Hydro Texaco rett før jul.

— Den jeg har satt mest pris på, for å si det slik, var å bli kåret til årets unge jazzmusiker i 2002. Det betød mange festivaljobber og en stor norgesturnè i regi av Rikskonsertene, sier Solli.

Hvilken betydning har disse prisene hatt for deg?

— Jeg har funnet ut at det er mange positive ringvirkninger av å være med på dette. Det er ikke alle jeg har søkt på, og noen har falt ned i fanget på meg. Men jeg har funnet ut at det er bra å være på hugget fordi man får muligheten til å møte folk ved å være på reise. Jeg får knyttet kontakter og dratt viktige erfaringer på den måten.

— I Spania fikk SOLID! spille på et nettverk av festivaler, blant annet på en jazzfestival på Ibiza, og vi fikk også spilt inn en liveplate som dessverre aldri kom til Norge, sier Solli.

Innspillinger
Men det var nok til å vekke interessen i Jazzaway Records i Oslo, som tidligere i år slapp et album av SOLID! Sollis bidrag til norsk jazzdiskografi er fremdeles relativt liten, men han kan skilte med en innspilling med Hot Club de Norvege på Jon Larsens Hot Club Records. Det albumet heter ”A Stranger in Town”, og markerte feiringen av selskapets 25-års dag. Solli bidro også med vokal.

Jazzaway kommer ifølge Solli til å slippe enda et album med SOLID! Den skal antagelig spilles inn i New York på en USA-turnè i februar 2007.

— Bandet har endret ganske mye karakter siden forrige plate. Det vil stort sett bestå av egenkomponert materiale, men vi vurderer å ha med et par-tre coverlåter. Jeg må neste kalle det coverlåter fordi det handler om poplåter jeg liker veldig godt. Det dreier seg om en ny låt av Paul McCartney, en litt eldre av Stina Nordenstam, og en av John Brion, sier Solli.

New York
Solli planlegger å reise til New York om ett år, og det for å kunne leve av gitaren.

— Jeg vil rive opp røttene mine her hjemme og satse fra bunnen av i New York, som jeg har gjort her. Det er først og fremst for ha muligheten til å kunne spille med og høre på musikerne jeg digger der borte på regelmessig basis.

— Det er kanskje en ørliten sjans for at jeg en dag kan få spille med en av heltene mine. Den musikalske estetikken der borte går veldig godt overens med mine egen idealer, sier Solli.

Hvem tenker du på da?

— Først og fremst Kurt Rosenwinkel, Peter Bernstein, og en nordmann som heter Lage Lund.

Lage Lund er en barndomskamerat av Solli fra Skien. Lund dro til USA etter vidergående skole for å leve som musiker.

— Lage har ikke gjort noe i Norge, men han lever av å spille gitar i USA. Han har blant annet vunnet The Thelonious Monk Competition, noe som betyr veldig mye der borte. Han spiller med de beste, både unge som gamle, blant andre Ingrid Jensen, Rene Rosnes, Wynton Marsalis og Roy Hargrove. Jeg tror Lage har sittet in med Roy Haynes, også.

— De folka han kjenner og spiller med er også folk jeg lengter etter å spille med, sier Solli.

I løpet av perioden før Solli skal prøve lykken i USA skal han blant turnere i en uke i Irland, en mulighet han fikk via en kontakt han opprettet i Montreux i fjor.

— Jeg skal fylle agendaen med så mye som mulig spilling før jeg reiser til USA. Blant annet blir det en turnè med SOLID! en gang i høst, sier Solli.

Bjørn Vidar Solli spiller også i bandet til r’n’b-artist Noora Noor. Besøk Solli på Myspace her, der finnes også en utfyllende spilleplan for Solli de nærmeste månedene.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonsrådgiver

Artistorganisasjonen GramArt

Daglig leder

Kultur Vest AS

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev