Cato Salsa, The Thing og Joe McPhee (Foto: Rikskonsertene/Marius E. Hauge)

Cato Salsa Experience og The Thing på Norgesturné med Joe McPhee

Frijazzens The Thing og Joe McPhee kolliderte med rockens Cato Salsa Experience på Kongsberg Jazzfestival i 2004. Samarbeidet på tvers av godt sementerte genre har fortsatt med en live-EP som ble sluppet tidligere i år. Nå drar prosjektet på turnè i regi av Rikskonsertene, der i alt ti norske byer og tettsteder skal få besøk. – Dette blir en innføring i livet på veien som rocker, sier Paal Nilssen-Love, trommeslager i The Thing.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Tirsdag åpner Cato Salsa Experience, The Thing og Joe McPhee en fjorten dager lang Norgesturnè med konsert på Blå. For anledningen kalles dette prosjektet Two Bands And A Legend, med en klar tanke om understreke McPhees status som en viktig aktør i trans-atlantisk frijazz siden 1970.

— Joe er så fri som en musiker kan være, og musikalsk sett er han den yngste av oss tross sine 65 år, sier trommeslager Nilssen-Love.

The Thing har, siden sin selvtitulerte debut i 2000, basert mye av repertoaret på coverlåter. Etterhvert har bandet dreid i større og større grad mot rockens låtkanon, noe som kulminerte med albumet «Garage», og EPen «Sounds Like A Sandwich» som de signerte sammen med Cato Salsa Experience.

Samarbeidet mellom Cato Salsa Experience og The Thing, som startet med en Martin Revheim-initiert dobbeltkonsert på Kongsberg Jazzfestival 2004, har nå gjort de to bandene, med Joe McPhee på laget, svangre med med et fullt studioalbum. Det var planlagt sluppet til den forestående turnèen, men er forsinket.

Utsettelsen av plateslippet får ingen konsekvenser for turnèen, og ifølge Nilssen-Love vil de som så konserten på Blå i mars kjenne seg godt igjen i låtmatererialet som skal bli presentert.

Én endring vil antagelig sette preg på konsertscenene i det ganske land; McPhees engasjement i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen ledet fram til låten «Nation Time» (også navnet på McPhees live-album fra 1970), som adresserte problematikken på en kraftfull, nesten militant måte.

«Nation Time» framføres for første gang offentlig av dette prosjektet på denne turnèen, og vil også komme på det forestående albumet. I tillegg til egenkomponerte låter av Mats Gustafsson/The Thing og Cato Salsa Experience, vil Two Bands And A Legend framføre Richard Berrys «Louie Louie», Groove Armadas «I See You Baby», samt låter av Yeah Yeah Yeahs, The White Stripes, PJ Harvey, Led Zeppelin og The Sonics.

— «Nation Time» er bare en av låtene som har gjort Joe til en legende for oss. I tillegg har han gjort en mengde plater for blant annet hatHUT, Cadence og CJR. Blant dem er soloplata «Tenor» fra 1976. Den er helt fantastisk. En plate som «As Serious As Your Life» viser også hans holdning til den gode smaken. Joe spiller blant annet piano og keyboard, og det er i ferd med å vippe over flere ganger på den plata. Men det viktigste for ham er den musikalske leken, han vil heller ha det gøy enn å tenke kvalitet og smak, sier Nilssen-Love.

Hva forventer dere av denne turnèen?

— Vi håper å finne ungdomskilden som Joe tapper av! Det er utrolig morsomt at han vil være med på dette, det betyr mye for oss. Vi vil ha det gøy å spille låter vi liker.

— Vi skal bo og reise i buss, noe som blir en ny opplevelse for jazzdelen av Two Bands And A Legend. Vi er vant til å gjøre to sett hver kveld, bli kjørt til hotellet, og ta fly til neste konsert dagen etter. Med Nightliner, som Cato Salsa Experience er godt kjent med, kan det bli utløst en annen form for energi som vi håper vi kan eksponere og dele med publikum på konsertene. Dette blir en innføring i livet på veien som rocker, avslutter Nilssen-Love.

Turnèdatoer:

* 30.08 Oslo, Blå
* 31.08 Volda, Rokken
* 01.09 Voss, Fraktgodsen
* 02.09 Bergen, Kvarteret
* 03.09 Kongsberg, EnergiMølla
* 07.09 Stavanger, Folken
* 08.09 Nøtterøy, Spiret
* 09.09 Skien, Katakombene
* 10.09 Bø, Kroa
* 11.09 Trondheim, Kjeller’n

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev