NorskOrgelfestKnapp20

Horn åpner Osafestivalen

Kulturminister Ellen Horn åpner i dag Osafestivalen på Ole Bull Akademiet på Voss. Festivalen er oppkalt etter fiolinisten Sigbjørn Bernhoft Osa, og byr på mange spennende møter mellom folkemusikk og klassisk. I år blir 100-års jubileet for Eivind Grovens fødsel spesielt markert.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I forbindelse med åpningen av årets Osafestival bringer Ballade igjen videre pressemeldingen fra festivalen, som på klingende nynorsk kan invitere til et veritabelt smorgasbord av musikalske begivenheter:

Festivalen har namnet sitt etter spelemannen og fiolinisten Sigbjørn Bernhoft Osa (1919-90). Sigbjørn B. Osa markerte seg sterkt i kulturlivet i si samtid, og er den mest kjende spelemannen i det 20. hundreåret. Han var ein viktig bindelekk mellom folkemusikken og den europeiske kunstmusikken, og han meinte at det var viktig for utøvarar med klassisk bakgrunn å møte folkemusikarar for å utveksle kunnskap og erfaring. Han samarbeidde også mykje med folkemusikarar frå andre land. Osa var grunnleggjaren av Ole Bull Akademiet. Osafestivalen vil vidareføre Osa sine tankar ved å laga eit møtepunkt for klassisk musikk og folkemusikk.

Osafestivalen har frå starten vore ein kombinasjon mellom seminar og konsertar. Festivalen er liten, men er av den grunn ein festival der alle kan få med seg alt. I år er tonalitet tema for seminaret der mellom anna Eivind Groven sin tonalitetsteori vert belyst. Det er 100 år sidan Eivind Groven vart fødd, og dette markerer festivalen med tre konsertar som presenterer hans stoff: Trioen Høgemo/Moldestad/Mjølsnes konsertdebuterar med samspelarrangement for tre hardingfeler, Bergen Domkantori med sentrale korverk av Groven, og Ofsdal/Bråten/Bråten med samspel mellom langeleikar og seljefløyte etter Groven.

Vidare vil ein kunne oppleve klubbkveld med Gjallarhorn og Setanta. Gjallarhorn er ei finsk gruppe med fargerik nordisk verdensmusikk og som har turnert verda rundt med stor suksess. Setanta er ein irsk trio som spelar keltisk musikk. Fløytisten Steinar Ofsdal ilag med gitaristen Olav Torget vil ha familiekonsert. Den anerkjende Grieg Trio vil gjeste festivalen med ein konsert. Die Tanzgeiger er frå Austerrike og spelar alt frå wienervals til sigøynermusikk og er eit musikalsk fyrverkeri. Den bergensbaserte hardingfelegruppa Marylands som nyleg gav ut CD med dansemusikk frå Vestlandet skal spela til dans. Studentane ved spelemanns- og kvedarskulen ved Ole Bull Akademiet skal i lag halde konsert.

Osafestivalen inneheld også Vossaspringarkurs med Håkon Dregelid som instruktør. Han har vunne Landskappleiken fleire gonger.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev