EnsembleYlajali copy

Uff da, Ballade!

– Det er heldigvis ikke ofte at Ballade.no’s redaksjonelle terskel er så lav — og dermed så problematisk — som 14. november. Men når jeg leser Carl Kristian Johansens artikkel om Kulturrådets tildeling av turnéstøtte til norske artister, melder det seg et behov for å gripe fatt i faktainnholdet, skriver Arnfinn Bjerkestrand i MFO i denne kommentaren.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arnfinn Bjkerkestrand, Musikernes Fellesorganisasjon

Det er heldigvis ikke ofte at Ballade.no’s redaksjonelle terskel er så lav — og dermed så problematisk — som 14. november. Men når jeg leser Carl Kristian Johansens artikkel om Kulturrådets tildeling av turnéstøtte til norske artister, melder det seg et behov for å gripe fatt i faktainnholdet. Blant annet.

Utgangspunktet for artikkelen er en påstand om at Kultrrådets turnéstøtte ser ut til å tilfalle utøvere som har kontrakt med et internasjonalt plateselskap. Ballades første blemme er å gå god for påstanden om at denne støtten tilfaller plateselskapene.

Så siterer Ballade sin hovedkilde i saken, Giampaolo Formentin, på at «det ser nesten ut til at det finnes en sirkel av venner som sender penger til hverandre». Underforstått, kanskje, at Sony BMG og EMI sender penger tilbake til Kulturådet? Eller til Kulturrådets medlemmer? Eller til medlemmene av Kulturrådets fagutvalg? Dessverre glemte Ballade å stille oppfølgingsspørsmålet.

Så kommer artikkelens hovedbudskap: Giampaolo Formentins enkeltpersonforetak Gunpowder Entertainment Group «får aldri sjansen til å etablere seg». Gunpowder Entertainment Group ble registrert i Enhetsregistret i juni 2005. Evigheten er med andre ord kortere på Grünerløkka enn andre steder.

Gunpowder’s «syv forskjellige avdelinger», slik Ballade velger å omtale foretaket, skal visstnok kunne tilby profesjonelle utøvere alle relevante tjenester i musikkbransjen. I den forbindelse vil det være åpenbart problematisk dersom Gunpowders innehaver — i rollen som utøverens manager — skal framforhandle avtaler med plateselskap, forlag, promotion osv. som han selv eier. Men tilsynelatende er det nettopp her Gunpowders forretningsidé ligger, i hva Ballade velger å kalle «et utviklet og gjennomarbeidet konsept». Bevaremegvel.

Arnfinn Bjerkestrand
forbundsleder
Musikernes fellesorganisasjon

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev