Cd illustrasjon

Norske plater selges ikke til utlandet

INTERVJU: Ballade og andre nettpublikasjoner mottar en del henvendelser fra utenlandske platekjøpere som ønsker å kjøpe fysiske eksemplarer av norske plater på Internett. Amerikanere, briter, tyskere og australiere sliter med samme problem; de finner rett og slett ingen nettbutikker som sender plater til deres hjemland. – Det har blant annet både med posten og fraktkostnader å gjøre, og det er rett og slett noe vi ikke har prioritert hos oss, sier Platekompaniet.

Kalender

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Bjørn Hammershaug

Norske forbrukere med interesse for fysiske plater produsert utenfor Norge, er tilgodesett med gode nettbutikker som både raskt og trygt tilfredsstiller alle behov. Amazon, Play, Gemm og CDWow er blant de mest kjente aktørene. Disse butikkene har meget stort utvalg, og leverer til hele verden – også Norge – på kort tid og til rimelige priser. Naturlig nok er de britiske og amerikanske kjedene ikke spesialisert på norsk musikk. Det er de norske nettbutikkene, men til gjengjeld kan ikke de tilby utenlandske kunder med interesse for norske musikk et spesielt godt tilbud.

Ballade har tatt en telefonrunde til noen av de største forhandlerne av norsk musikk på Internett, for å sjekke hvor utenlandske platekjøpere som ønsker å skaffe norske plater til samlingen, bør henvende seg.

Både Free Record Shop, Platekompaniet og CDON har kjøpsinformasjon på engelsk på sine nettsider, men informasjonen er ikke umiddelbart forståelig for en kunde med sparsommelige norskkunnskaper.

Dette signaliserer dermed raskt at de har kommet til et nettsted som henvender seg kun til norskspråklige kunder.

Platekompaniet

— Vi har en helt kort kjøpsinformasjon på engelsk, men ikke et eget menypunkt. Så det er vel informasjon som drukner litt blant alt det andre, sier Olav Bru i nettbutikken til Platekompaniet.

Den store platekjeden sender ikke plater utenfor landets grenser i det hele tatt.

— Det er nok en del forskjellige årsaker til det, og en kombinasjon av mange ting. Jeg får bruke paraplyfrasen ”logistikk” som hovedforklaring, sier Bru, som legger til at dette står på kjedens ”å gjøre-liste”, uten at han kan gi noen tidsramme på når det eventuelt åpnes for salg utenfor Norges grenser.

— Det har blant annet både med posten og fraktkostnader å gjøre, og det er rett og slett noe vi ikke har prioritert hos oss, sier Bru.

Får dere mange henvendelser fra utenlandske platekjøpere som ønsker å kjøpe norsk musikk?

— Ja, det er noe. Slipper a-ha en singel så er for eksempel tyskerne raskt på banen, og grekerne er interessert i utgåtte Madrugada EP’er. Det er også relativt stor interesse for samleplater av norske artister. Men det er ikke bare utlendinger som tar kontakt, men også nordmenn som bor i utlandet.

Hva gjør dere med slike henvendelser?

— Vi forsøker å hjelpe hver enkelt så godt som mulig. Vi henstiller de norske kundene bosatt i utlandet om å søke hjelp fra familiemedlemmer som bor i Norge, mens utlendingene må vi bare svare høflig at vi ikke sender utenlands. Vi ønsker ikke å gi bort salg heller, men viser til at de kan sjekke opp andre nettsteder som for eksempel eBay.

Free Record Shop

Markedskoordinator Annike Jarnæs i Free Record Shop kan fortelle at de sender plater kun til de Skandinaviske landene og Finland.

— Vi har funnet ut at det ikke er hensiktsmessig for Free Record Shop å sende plater utenfor denne regionen, blant annet har det vært en del problemer med posten i enkelte land, forklarer Jarnæs.

Får dere mange henvendelser fra utenlandske platekjøpere som ønsker å kjøpe norsk musikk?

— Nei, det er ikke så mye av det vil jeg si, men av og til kommer det jo en henvendelse. Da videresender vi kunden til den internasjonale avdelingen freerecordshop.com, som riktignok ikke har det samme tilbudet når det gjelder norsk musikk.

CDON

Country manager Henning Kleiven i CDON sier til Ballade at de har lager i Sverige, og sender delvis utenfor landets grenser. Men bare innenfor EU.

— Vi sender ikke til for eksempel Australia og USA, noe som blant annet skyldes kompliserte tollregler mellom EU og omverden, samt at vi ønsker å markedsføre oss skikkelig i de landene vi opererer i, begrunner Kleiven.

Får dere mange henvendelser fra utenlandske platekjøpere som ønsker å kjøpe norsk musikk?

— Ja, vi gjør egentlig det. Kundene henvises da til vår egen tysklandsbutikk, som har det samme utvalget som de skandinaviske butikkene.

CDPlanet og Zailor.no var ikke tilgjengelig for telefonkontakt i dag. Ingen av disse sidene har kundeinformasjon på engelsk.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Kulturskolelærer pianist/ pianolærer

Lillehammer kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev