NOPA-illustrasjon

Kopinor slår ned på ulovlige sangtekster

Under parolen «Nulltoleranse for ulovlig bruk av sangtekster på Internett» går Kopinor til aksjon mot det de mener er ulovlig bruk av tekster på norske nettsteder. – Man kan ikke bare ta seg til rette, sier John-Willy Rudolph i Kopinor, som lover juridisk forfølgelse av dem som ikke retter seg etter opphavsretten.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kopinor beskriver seg selv som «et interesseorgan for organisasjoner som representerer rettighetshavere til opphavsrettslig beskyttede verk som er gjenstand for kopiering og andre former for sekundær bruk».

Denne organisasjonen skal nå sørge for at det skal svi å ikke følge reglene for opphavsrett når man snekrer nettsider. Kopinor har tatt kontakt med 58 nettsteder, som har fått ti dagers frist til å fjerne det materiale som organisasjonen mener er omfattet av opphavsretten. Hvis kravet ikke etterkommes, hentes advokatene inn.

Langvarig kampanje
— Vi har egentlig holdt på med å sende brev til nettsteder som bryter loven helt siden 1995. Men en del av dem som ble kontaktet har gitt blaffen. Så etter ønske fra rettighetshaverne har vi økt trykket. Om en uke vet vi om vi må forfølge innehaverne av disse nettstedene rettslig, sier John-Willy Rudolph, administrerende direktør i Kopinor.

Rudolph avviser at det skulle være en overreaksjon å true med advokat.

— I Danmark pågår det en lignende kampanje, men der får folk bare regninger rett i posten. Og inkasso hvis regningene ikke blir betalt, sier Rudolph.

Kopinor-direktøren mener det er viktig å statuere eksempler for å bevisstgjøre publikum om hvilke regler som gjelder. Og at dette er særlig viktig i en tid der ny teknologi blir utbredt.

Må ha samtykke før bruk
— Vi er i en teknologisk overgangsfase. Det kommer nå systemer der du kan kjøpe verk, eller f.eks. besifrede sangtekster, enkeltvis mot betaling. I en slik overgangsperidode må man ganske enkelt si at åndsverksloven fremdeles gjelder. Og loven krever at du skal ha samtykke for å bruke materiale.

— For det andre er Internett et sterkt medium. Man kan forsvare seg med at det man legger ut på hjemmsiden sin bare er til bruk for en liten gruppe kompiser, men stikkordet her er søkemotorer. Det er en enkel sak å søke seg fram til det du har lagt ut. Dette gjør at det å legge ut på nettet må ses som offentliggjøring. Slik det er i dag, syndes det ikke bare mot opphavsretten, men også mot ideelle rettigheter. Dette skjer ved at forfatter eller komponists navn uteblir eller oppgis feil, og tekster gjengis feil, sier Rudolph.

Kopinor-direktøren sier seg likevel enig i at offentliggjøring av tekster kan være med på å styrke en musikers posisjon og popularitet, og slik føre til økt platesalg og konsertbesøk.

— Jo, dette er klart, og derfor har vi tilbudt dem vi har tatt kontakt med å hjelpe dem med å klarere rettighetene, sier Rudolph.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.