Trond M. Landaas

Fortsatt nulltoleranse mot ulovlig bruk av sangtekster på Internett

Første fase av den sålkalte nulltoleranse-aksjonen ble satt i gang i desember. Eierne av ca. 60 norske nettsteder ble pålagt å fjerne ulovlig innhold umiddelbart eller risikere å bli rettslig forfulgt. Her kan du lese Kopinors eget presseskriv om den fortsatte storaksjonen.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Samtidig som eierne av ca. 60 norske nettsteder ble pålagt å fjerne ulovlig innhold, tilbød Kopinor å klarere rettigheter for mulig fremtidig bruk. Samtlige av nettstedene har etterkommet Kopinors anmodning uten hjelp fra rettsapparatet.

Startskuddet for fase 2 av aksjonen gikk 6. mai. Kopinor går nå ut mot 50 nye nettsteder med ulovlig innhold.

En liste med et utvalg av disse nettstedene vil være tilgjengelig på Kopinors nettsted i en kort periode.

Det var Norsk Musikkforleggerforening som først bad Kopinor ta affære i forhold til den ulovlige aktiviteten til nettstedene, og NOPA (Forening for norske komponister og tekstforfattere) og Norsk Komponistforening sluttet seg til anmodningen.

Ulovlig bruk av sangtekster og noter på Internett er et alvorlig anslag mot rettighetshavernes inntektsmuligheter. Kopinor har også kommet over mange grove brudd på de ideelle rettigheter, ved at man unnlater å oppgi navn på tekstforfatter, komponist og oversetter, eller at man gjengir tekstene feil. Gjennom aksjonen sprer Kopinor dessuten kunnskap om opphavsrett.

Aksjonen setter til dels meget sterke følelser i sving. Aksjonsleder Trond Landaas i Kopinor forteller hvordan han reagerer på det.

— Jo da, vi har fått merke at mange nett- og musikkentusiaster kommer i affekt. På et nettsted forkynte eieren at han hatet Kopinor og de berørte medlemsorganisasjonene og skrev: «Jeg håper alle de ansatte i disse foreningene dør en smertefull død. Dere dreper musikkgleden til fordel for profitt! Forhåpentligvis blir dere selv drept en dag!». Dernest oppfordret han hackere til å ødelegge nettstedene til Kopinor, NOPA, Komponistforeningen og Musikkforleggerforeningen.

— Men vi kommer ikke forbi at opphavsretten gir den som skaper et åndsverk enerett til å råde over verket ved å fremstille eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, for eksempel ved hjelp av Internett. Jeg er ikke i tvil om at vern om opphavsretten fremmer skapende virksomhet. Og da får vi tåle en og annen skyllebøtte, sier Landaas.

Landaas kan nås på tlf. 22 17 94 41, e-post: tl@kopinor.no

Nyhetsbrevet og mer stoff om aksjonen og Kopinor finnes på www.kopinor.no. Nedenfor finner du også lenker til en serie artikler Ballade skrev om temaet, sist Kopinor aksjonerte på denne måten.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev