Frode Gjerstad mottar Buddy (Foto: John Rodger)

Buddy-prisen til Frode Gjerstad

Onsdag kveld ble norsk jazz’ høyeste utmerkelse tildelt saksofonisten og komponisten Gjerstad som i mange år har vært en sentral skikkelse i norsk fri jazz og improvisasjonsmusikk.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Buddyprisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen. Saksofonisten og klarinettisten Frode Gjerstad har i nærmere 40 år vært en kraft og innovatør innen fri improvisert jazz i Norge, og han har også vært landets fremste internasjonale profil innen frijazz. Gjerstad har samarbeidet med en lang rekke av verdens dyktigste jazzmusikere og gitt ut over 60 plater, heter det fra prisutdeler Norsk jazzforum.
Styret i Norsk jazzforum begrunner tildelingen med dette:
”Frode Gjerstad startet opprinnelig med trompet i 1968, men konverterte etter noen år til saksofon. På 70-tallet bodde han noen år i Lund i Sverige, noe som skulle bli avgjørende for hans musikalske utvikling. Her møtte han et sosialt og faglig miljø som skulle knytte han til den frie improviserte musikken, – antakelig for alltid. De følgende årene oppsøkte Gjerstad på en åpen og uredd måte de sterke impromiljøene i Storbritannia og USA, noe som ytterligere styrket hans musikalske kraft og videre aktivitet. Frode Gjerstad har vært initiativtaker til mange overraskende og originale bandkombinasjoner. I alle disse årene har han klart å ligge i front og samtidig utforske hele rekken fra det nakne akustiske uttrykket, via den mer støyende og rockete delen av improen, fram til den mer sofistikerte sounden man kan finne innen elektronica.
Listen over musikere Frode Gjerstad har samarbeidet med er lang, – men det vil være naturlig å nevne britiske John Stevens, Even Parker og Nicholas Stevens, amerikanerne Borah Bergman, Hamid Drake and William Parker, den tyske saksofonkollegaen Peter Brøtzmann – og ikke minst norske Eivind One Pedersen. I tillegg har han vært en inspirasjon og forbilde for norske musikere som Paal Nilssen-Love, Frode Olsen og Anders Hana.”
”Den norske improjazzens gudfar”, som Gjerstad gjerne blir kalt, får dermed 50.000 kroner og en statuett av Buddy Bolden skapt av billedkunstner Lise Frogg.
Buddyprisen er norsk jazz høyeste utmerkelse. Prisen ble innstiftet av Norsk Jazzforbund i 1956 og siden starten har 48 musikere mottatt prisen.
Tidligere Buddy-vinnere finnes på denne lenken.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev