Jahn Teigen_omslag_bio

Årets veteranpris til Jahn Teigen

Rolf Gammleng-prisen, som går til utøvende kunstnere som ”på en fortjenstfull måte har medvirket på grammofoninnspillinger eller i sceniske forestillinger”, er delt ut for 27. gang.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Årets prisvinnere er som følger:
Veteranprisen: Jahn Teigen
Åpen klasse: Malika Makouf Rasmussen
Klassisk: Håkon Austbø
Jazz: Finn Sletten
Viser: Ane Brun
Rock/Roots: Hellbillies
Studiomusiker: Kåre Christoffer Vestrheim
Studiomusiker: Dorthe Dreier
Skuespiller: Monna Tandberg
Danser: Richard Suttie
Rolf Gammleng-prisen har sitt navn etter mannen som fikk opprettet fondet i 1956, og har blitt delt ut hvert år siden 1982.
Juryen utgjøres av styret i Fond for utøvende kunstnere. Det vil si sju musikk-kyndige representanter som velger prisvinnere fra forslag som norske utøverorganisasjoner og fonogramprodusenter har sendt inn.
Prisen er med andre ord en anerkjennelse fra egne kollegaer og samarbeidspartnere.
Åtte musikere / grupper får pris, og i tillegg gis priser til to sceneutøvere, én danser og én skuespiller – etter forslag fra henholdsvis Norske Dansekunstnere og Norsk Skuespillerforbund.
Den gjeveste prisen; veteranprisen, er på 50.000 kroner, de øvrige prisvinnere får 40.000 hver. Til sammen utgjør dette kr. 410.000.
Om årets veteran, Jahn Teigen, skriver juryen følgende:

Årets veteranprisvinner er veteran på mange måter. Han feiret sin 60-års dag i høst, han har tidligere mottatt Gammleng-prisen i 1984 i kategorien popmusikk, og han spiller kabaret – igjen – og med stor suksess i dette sitt jubileumsår, for å nevne noe.
Jahn Teigen startet sin karriere allerede i 1965. Her i Norge ble han kjent for det litt større publikumet først som medlem av bandet Arman Sumpe, og deretter som frontfigur i Popol Vuh og Popol Ace. Hans komiske talent kom til sin rett i gruppa Prima Vera. Prima Vera la nok grunnlaget for Teigens senere karriere som musikalartist. Han var med i Rocky Horror Show, Fantomets glade bryllup, Fisle Narrepanne i Tyrol, rockversjonen av La Boheme i Wien og Oslo, og i London-versjonen av Which Witch.
For det brede publikumet er nok Teigen mest kjent som Grand Prix-veteran. Han har deltatt for Norge flere ganger, og selv om det kunne bli 0 poeng i selve konkurransen, trykket publikum hans låter til sitt bryst, og de har blitt klassikere. Han har gitt ut en mengde album, sammen med gruppene han har vært med i, sammen med Anita Skorgan, og alene.
Den gjeveste av årets Rolf Gammleng-priser får han nettopp for sine mange plateutgivelser helt fra solo-debuten i 1975 og fram til ut i dette årtusenet.
Øvrige begrunnelser finner du her.
Det er fond for utøvende kunstnere som melder dette.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev