Anette Trettebergstuen (Foto: Arbeiderpartiet)

AP vil kompensere artistene for avlyste konserter

I dag holder store deler av artist- og musikknorge pusten mens Stortinget utvider krisepakka til kulturarrangement. Det ligger ikke an til at Arbeiderpartiet får flertall for at artistene tas med i kompensasjonsordninga.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

KORONAKRISEN: I dag foreslår Arbeiderpartiet å endre krisepakka til arrangører til å bli en arrangementskompensasjon, slik at denne omfatter alle virksomheter og ikke kun dem som står som arrangør. Slik vil de treffe alle underleverandører, inkludert artistene og deres selskap, som rammes direkte av myndighetenes arrangementsforbud- og restriksjoner.
– Jeg er bekymret, sier Anette Trettebergstuen (AP), når regjeringa ikke vil kompensere artistene.

Denne uka skreiv Ballade.no om at regjeringspartiene, anført av Høyres Kristin Ørmen Johnsen, nå vil sikre flere innen rigg og teknisk. Selskap som RiggPartner, Oslo Kru, Espos og Arkon beskriver at de ved inngangen til den viktige sommersesongen i praksis står i 15 måneder uten oppdrag. Åpninga for opp til 200 deltakere på arrangement fra og med nylig endrer lite på avtaler i 100 000-kroners-klassen og millionomsetninger per arrangement. Disse blir nå dekket opp av Kulturdepartementets ordning for arrangørkompetanse, i dagens utvidelse av forskrifta.

– Ingen forståelse for næringa vår
Styreleder i interesseorganisasjonen for artistmanagere og bookingagenter (Nemaa), Joël Louis Schwalenstöcker er oppgitt etter å ha lobbet for å komme med i dagens utvidelse:
– Tilsynelatende er forståelsen for at norske artister og deres samarbeidspartnere driver næring i milliardklassen fullstendig inteteksisterende. Schwalenstöcker er bookingagent i selskapet Nordic Live. 

– Helt enig! Vi har i flere måneder nå ropt alarm om dette, og nå ser vi konkursene. Likevel klarer altså ikke regjeringa komme med tiltak som virker. Jeg er skuffet og bekymret, sier Anette Trettebergstuen (AP) til Ballade i en SMS innimellom møtene i dag.

– Til det kan jeg bare si at vi forstår det, men at vi ikke klarer å løse det riktig enda, svarer Høyres Kristin Ørmen Johnsen. Hun henviser artister – og kunstnere – en krisejustert pott for kunstnerstipender (på 70 millioner) samt et særskilt krisefond på 30 millioner.

– Vi jobber intenst med løsninger for booking, management og rettighetshavere, sier Ørmen Johnsen. Hvordan og når kan hun ikke si noe om per i dag.

– Det er bra at de starter med selskapene som leverer tekniske løsninger, for det er der man kan komme til å se flere konkurser først. Men vi føler vi starter på nytt hver gang vi forklarer sammensetningene, både for Høyres representanter, og for kulturdepartementet, mener Schwalenstöcker. Nemaa har samarbeidet med de tekniske selskapenes interesseorganisasjoner før dagens utvidelse.

Til Ballade sier Ørmen Johnsen at hun også anerkjenner booking som del av kompetansen som nå står i fare for å gå tapt, etter at inntektene i konsertmarkedet ble borte «over natta» 13. mars.
– Dette er et sårbart økosystem, sier høyrepolitikeren.

På nrk.no skreiv APs Anette Trettebergstuen tidligere denne uka at «Høyre må sammen med Venstre, KrF og Frp ta ansvaret for at kulturlivet nå står i den situasjonen de gjør. Allerede i mars blokkerte de forslaget fra en samlet opposisjon om å inkludere underleverandører i kompensasjonsordningen da denne ble behandlet i Stortinget.» Fremskrittspartiet står også bak regjeringas utvidelse.

Flere andre opposisjonspartier, deriblant SV og Senterpartiet, fremmer egne forslag om at større deler av verdikjeden bak arrangement som konserter skal bli kompensert.

Stortinget stemmer over innstillinga, også opposisjonspartienes merknader, i ettermiddag.

Kulturdepartementets kriseordninger går utenpå overføringene til permitteringer, lønnsstøtte, dagpenger med mer, som tilkommer arbeidstakere og enkeltpersonforetak som mister inntekter etter forbudet mot kulturarrangement. Ballade har tidligere skrevet om nye tall som viser at mye av krisepakkene hverken treffer enkeltkunstnere eller fanger opp næringskjeden bak kulturarrangement.

 

Red. anm.: Saken er oppdatert med opplysninger fra forskjellige politiske partier i løpet av fredagen, etter første publisering.

Midlertidig kompensasjonsordning for arrangører i kultursektoren er en av sakene som behandles av Stortinget fredag 19. juni, som del av revidert nasjonalbudsjett.

Fremskrittspartiet sammen med regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti har levert en innstilling om at kompensasjonsordninga framover skal inkludere underleverandører på teknikk. De ber Kulturdepartementet å definere hvem som faller under begrepet teknikk, men målet er å fange opp lyd, lys og deler av infrastrukturen bak et kulturarrangement. Frp, H, V og KrF har flertall.

 

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev