Kristin Asbjørnsen

Alarm-kandidatene er klare

Mandag natt ble årets kandidater til Alarmprisen 2003 gjort offentlig, etter at rundt seksti norske musikskribenter har nominert sine favoritter fra inneværende år. Nytt av året er ellers at utdelingen for første gang legges utenfor Oslo, mens Alarmprisen også skal samarbeide med ZTV om en flunkende ny videopris. – Det er oppsiktsvekkende at det i Norge er mange som brenner for talent, i en verden som preges av resirkulering, og en fallende platebransje som svarer med mer kynisme, mener initiativtager Svein Bjørge.

Kalender

Breathe

16/10/2021 Kl. 20:30

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Om lag 60 norske musikkjournalister har fritt nominerert sine kandidater i de forskjellige kategoriene. Nominasjonene ble gjort tilgjengelig på www.alarmweb.org i går klokken 23, og alle musikkinteresserte er nå invitert til å bidra med sine stemmer. Disse folkestemmene vil telle 50 prosent for utfallet, og vil vekstes opp mot en ny runde journaliststemmer.

Alarmprisen har vært avholdt i to år på rad på Rockefeller i Oslo. Neste år flytter hele arrangenmentet til Trondheim og Studentersamfunnet, og avholdes 15. februar, samtidig med by:Larm.

— Alarm-slagordet «ikke for de mange, men for de få» må vi vel bare erkjenne ikke helt stemmer,skriver Svein Bjørge i Alarmstyret i forbindelse med den tredje utgaven av den alternative musikkprisen. – Websidene våre genererte en halv million treff og 100.000 genuine stemmer i år, og Rockefeller har blitt fylt opp begge gangene vi har arrangert Alarm. På den annen side – kanskje det finnes veldig mange av de såkalte «få» i Norge? Det er oppsiktsvekkende at det i Norge er mange som brenner for og interesser seg for talent, i en verden som preges av resirkulering, og en fallende platebransje som svarer med mer kynisme. Gåte, Jaga Jazzist og Satyricon på VG-lista? Undergrunnen er den nye mainstream. Det er en fin verden.

Bjørge mener at Alarm og by:Larm er to arrangement som passer godt sammen.

— By:larm skal gi bransjen mest mulig respekt for forskjellig forståelse av virkeligheten, og mønstre fram nytt norsk talent. Alarm inviterer journalister og folk som liker musikk til å stemme fram artister de mener fortjener en påskjønnelse. Det er ikke snakk om en fusjon: Både Alarm og by:larm er to forskjellige stiftelser, med to forskjellige styrer – og med atskilt økonomi. By:larm og Alarm samlokaliserer seg – vi samarbeider fordi vi tror at vi kan trekke veksler på hverandre, slik at vi kan bruke enda mer energi på å lage bedre arrangement. Vi blir på en måte et omreisende sirkus hvis misjon blir å bringe musikken, debatten og prisene ut til folket.

Nytt av året er en egen videopris, i samarbeid med ZTV, som har sitt eget program for norsk musikk på onsdager. Bjørge mener at musikkvideoens kår i Norge lenge har vært definert utifra en mangel på fora å få vist dem i, samt en overfokusering på store budsjetter.

— Nå er det steder å vise musikkvideoer. NRK har lydverket. NRK 2 har Svisj og Mpetre TV, ZTV har kommet, MTV har for alvor landet, og TV2 glimter til noen ganger. Videoene trenger heller ikke å koste over en million. Vi har skjønt at den gode ideen teller mer enn helikopterscener på 35 m. Videoprisen er et samarbeid med ZTV. Følg med på kanalen for mer informasjon.

Alarm ble til etter initiativ av Svein Bjørge som mente at Spellemann og Hitawards var «helt fine arrangement på sine premisser», men at Norge manglet noe som premierte kvalitet.

— Alarm er en idealistisk stiftelse, og et hundfre prosent ulønnet hobbyprosjekt. En pris som ikke skal handle om promokroner og dertil «kjøpte» listeplasseringer, kan vel egentlig ikke drives på en annen måte? Alarm må drives av folk som ikke brenner for sin egen lommebok, men for musikken. Vi gleder oss til å samarbeide med By:larm.

Og de nominerte til Alarmprisen 2003 er…

Beste rockalbum:

JR Ewing: Ride Paranoia

Madrugada: Grit

Gluecifer: Basement Apes

We: Dinosauric Futurobic

Gåte: Gåte

Beste popalbum:

Thomas Dybdahl: …that great October sound

Hello Goodbye: Heart Attack

Jim Stärk: Ten Songs And Hey Hey

Loch Ness Mouse: Key West

Monopot: Optipess

Metal

Satyricon: Volcano

Immortal: «Sons of Northern Darkness»

Khold: Phantom

Arcturus: The Sham Mirror

Red Harvest: Sick Transit Gloria Mundi

Beste hip hop-/rapalbum

Gatas Parlament: Holdning over underholdning

Tungtvann: Mørketid

Paperboys: No cure for life

Apollo: Mine Damer Og Herrer

Beste electronica-album

Safariari: Zebra Nights

Ugress: Resound

Kim Hiortøy: Melke

Jaga Jazzist: The Stix

Kaptein Kaliber: Pop Ultra

Jazz

Nils Petter Molvær: NP3

Come Shine: Do Do That Voodoo

Bjørkenheim/Love/Flaaten: Scorch Trio

Dadafon: Visitor

Håkon Kornstad Trio: Space Available

Årets låt

Satyricon : Fuel For Hatred
JR Ewing: Laughing With Daggers
Tungtvann: Bransjehora
Equicez: Live From Pass It
Surferosa:Lucky Lipstick

Årets live-opplevelse

Ralph Myerz

JR Ewing

Gatas Parlament

Jaga Jazzist

Turboneger

Du kan lese mer om hver av de nominerte på Alarms egne nettsider.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev