Snoop Dogg_bike (snoopdogg.com)

Snoop Dogg: kulturell artist eller narkotikamisbruker?

– ”Snoop Dogg pågrepet for narko i Stockholm.” De fete typene har slått mot oss fra gjentatte medier i dag og det var faktisk NRKs Dagsrevyen som gikk lengst. De fortalte at Snoop hadde tilbrakt natten på glattcelle i den svenske hovedstaden og blitt bøtelagt for narkotikamisbruk. Snoop Dogg lever det vi her i Norden kan kalle en avvikende, men langt fra sjelden, livsstil. Å arrestere ham for å røyke marihuana, kan karakteriseres som sosial rasisme, skriver lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk i dette innlegget.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arild Knutsen, leder Foreningen for human narkotikapolitikk

Unge fans hadde tatt seg fri for å se en av verdens mest kjente rappere utenfor Grand Hotell i Oslo. En reporter fra Dagsrevyen spurte de fremmøtte om hva de synes om Snoops narkotikamisbruk. ”Han må få gjøre som han vil, men det er jo alvorlig med narkotika”, var svaret. Også Mira Craig, som skulle varme opp publikum i Spektrum, måtte stå til rette og hennes svar var at Snoop ikke er slem mot noen og at alle må få leve på sin måte.

Med den generelle fremstilling av narkotikamisbrukere, kan det kanskje være uheldig å kategorisere Snoop slik?

Snoop Dogg er et forbilde for tusener og mange ønsker å bli som han, være som han og leve som han. Ordet narkotikamisbruker henleder tankene til utslåtte og kriminaliserte mennesker som det har blitt skrevet nedsettende om og advarende mot i norske medier i flere tiår.

Snoop representerer en protestkultur og tilhengerskaren har mange potensielle opposisjonelle i sine rekker. Omtalen av Snoop kan gi et misvisende bilde av at han protesterer mot samfunnet ved å være narkotikamisbruker. Jeg finner grunn til å minne om et historisk intervju av Paul McCartney i 1969. En reporter spurte om han ikke fant det besynderlig å røyke marihuana, han som er et forbilde for så mange. McCartney svarte: – Nei, det jeg finner besynderlig er at massemedia forteller det til alle.

Betegnelsen narkotika kan kanskje forvirre mer enn den forklarer når det dreier seg om bruk av marihuana. Narkotika er en juridisk samlebetegnelse av alle de rusmidlene som myndighetene er intolerante overfor. Alkohol er langt skadeligere enn marihuana for både ungdom og voksne, men få bemerker at Wenche Foss tar seg et glass vin i TV-studioene.

Ungdom kan få problemer med å dyrke Snoop som sitt idol når foreldre gis inntrykk av at han er narkotikamisbruker. Den misvisende betegnelsen om Snoop kan gjøre det mer forbudt og mer spennende. Dersom Snoop er en narkotikamisbruker, så var fredsforkjemperen Bob Marley det også. Louis Armstrong nektet sine bandmedlemmer å gå på scenen uten å ha røkt en joint, fordi de skulle ha den rette «feeling’en». Willie Nelson har røkt marihuana hele sitt liv, også på taket til Det Hvite Hus, da han var gjest hos Bush Jr. Dessuten er marihuanarøykingen til blant andre Oliver Stone, Jennifer Aniston, Brad Pitt, Bob Dylan, Woody Harrelson, Robert Mitchum, George Michael, Paul McCartney og John Lennon vel kjent og svært eksponert.

Snoop Dogg lever det vi her i Norden kan kalle en avvikende, men langt fra sjelden, livsstil. Å arrestere ham for å røyke marihuana, kan karakteriseres som sosial rasisme.

Den repressive forbudspolitikken mot marihuana strammet grepet i takt med økte borgerrettigheter. Det var en kjent sak at det var særlig afroamerikanere, ikke minst i jazzmiljøene, som brukte det. Behandlingen som den ærverdige artisten opplever fra nordiske myndigheter og media er en følge av den propagandaen som ble satt i system av det rasistiske regimet i sekstiårenes USA. Kanskje vi burde vi vist oss litt mer selvtenkende, moderne og ørlite mer siviliserte?

Vi kan bare håpe at han vil besøke oss igjen og gi det fansen vil ha. Den mest alvorlige form for rusmiddelbruk, er den politiske. Det finnes kun en form for narkotikamisbruk og den begås ved å utnytte at noen bruker andre rusmidler enn alkohol til å krenke, diskriminere og negativt eksponere dem.

Hjemmesiden til denne foreningen er å finne her.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev