Vibeke Saugestad

Saugestad i ny rolle

Lørdag kveld går den andre Alarmprisen av stabelen med et mangfold av fremadstormende norske artister på scenen. Hele Oslos konsert-storstue Rockefeller fylles med levende populærmusikk av alle mulige typer og slag. Til å lede det hele har man hentet inn popsangerinnen Vibeke Saugestad som konferansier. Ballade gjør oppmerksom på at samtalen fant sted før det ble kjent at hun skulle sages i to (!).

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

— Det blir kjempegøy. Jeg synes det er morsomt å prøve nye roller. Dessuten er Alarm-prisen et spennende og morsomt show. Det er mye bra band som spiller der, så det blir en happening hele kvelden. Så det blir moro, forteller Mossejenta.

Hun ser frem til å ikle seg en ny rolle.

— Det er alltid fint å få prøvd seg på litt annet enn det man vanligvis gjør.

Den tidligere Weld-vokalisten er også veldig positiv til selve prisutdelingen.

— Jeg synes tiltaket er kjempebra. Først og fremst fordi profilen deres er litt annerledes enn den tradisjonelle Spellemannsprisen. Alarm er litt mer «underground», selv om også de mer etablerte delene av norsk musikkliv er med.

Hvorfor behøver vi denne prisen, da?

— Jeg synes det er bra at det finnes en type priser for de som ikke selger mye plater. At dette ikke er en salgspris slik sånne utdelinger ofte er, men en kvalitetspris er bra. Det som er forskjell mellom denne og andre priser er at man ikke har en jury, men at alle som vil kan stemme. Det gjør det hele mer demokratisk. Prisene er stemt frem av folket og 90 musikkjournalister. Alarm gir mer oppmerksomhet til artister som fortjener det, men kanskje ikke selger mest skiver, mener Saugestad.

Hun ser også festivalen som en begivenhet for Oslos konsertgjengere;

— Det er også en fin mulighet til å skaffe seg oversikt over band som er nye og spennende. Jeg synest at liveprogrammet står for en bra blanding av kvalitet.

I år har stemmekriteriene blitt endret noe fra tidligere. Først går journalistene inn og nominerer sine kandidater. Senere stemmer de over de samme etter at folket først har avgitt sine stemmer. Hva synest Saugestad om at journalistene på denne måten kommer mer med i stemmeprosessen?

— Det blir spennende å følge med utviklingen om det gjør stor forandring på sluttresultatet. Etterpå kan man vurdere om det har vært vellykket.Jeg tror det er viktig med en slik blanding av folk med kunnskap om musikk og vanlige musikk-interesserte. Samtidig er det ikke alltid musikkjournalistene vet bedre enn folket. Når begge er med, får vi en fin balansegang.

Hva synes du som artist om norsk musikkjournalistikk?

— Det er mye å si om nivået på norske musikkjournalister. Jeg tror det er viktig at de tar seg tid at de ikke bare hører en gang på ting. En svakhet med norsk musikkpresse er at vi mangler et musikkprogram på tv som tar musikken på alvor. Det kommer an på om ikke det som trenges er et program som kan ta tak i det som ikke alle andre tar tak, og ikke et program som viser siste videoen til. Hva det nå er som befinner seg på toppen av salgslisten akkurat nå. Vi trenger ikke flere topp40 video programmer, men noe a la svenske Musikbyrån. Vi har heller ikke rene musikkaviser i print. Det er noe vi savner, poengterer Saugestad.

Hva blir konsekvensen av en sånn mangel?

— Det kan være vanskelig å holde seg orientert og å få med seg hva som skjer, med mindre man er veldig innenfor.Vi blir nødt til å sjekke ut ting selv. Når tabloidene får styre den norske musikk-dekningen blir det veldig fort hype. Jeg er ikke alltid enig i det som hypes, og tror at om vi hadde flere andre medier ville flere artister fått oppmerksomhet, avslutter hun.

Under Alarmfesten lørdag vil det også deles ut en hittil hemmelig hederspris, samtidig som du kan se frem til å se disse gruppene opptre: Amulet, Askil Holm, DJ Gordon, DJ Storm & Da Kid, Gatas Parlament, Gåte, Håkon Kornstad Trio, JR Ewing, Khold, Lano Places, MadCon, Nils Noa, Opaque, Paperboys, Päronsoda, Sondre Lerche, Span, Stockhaus, Surfer Rosa, Trulz & Robin, Uncle’s Institution, Vidar Busk og Warlocks. I tillegg skal det også ha kommet til nye og spennende band etter at Alarm oppdaterte hjemmesidene sine sist.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.