Motorpsycho 2002 (Foto: Ellen Ane Eggen)

Motorpsycho tilbake som trio

INTERVJU: Etter en periode der Bent Sæther og Hans Magnus Ryan har utgjort bandet har Kenneth Kapstad nå blitt hyret som fast trommeslager. Motorpsycho slipper også ny plate til våren. – Kenneth har utrolige ferdigheter som improvisator, og det er veldig viktig for meg og Bent. Vi er kombinasjonsmusikere og man må være bevandret på flere musikalske felt for at vi skal lykkes, sier Ryan til Ballade.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Trommeslager Håkon Gebhardt tok avskjed med Motorpsycho for halvannet år siden. Det gjorde at gitarist Hans Magnus Ryan og bassist Bent Sæther laget trommesporene selv på sitt forrige album, Black Hole/Blank Canvas.

Nå slipper de det for fremtiden. Kenneth Kapstad, med bakgrunn i blant annet Monolithic og Dadafon, er nå på plass som fast medlem. Motorpsycho har blitt trio igjen. Det betyr at nederlenderen Jacco van Rooij ikke blir hyret i konsertsammenhenger igjen.

— Det er ikke en fordel å ha en trommeslager boende i et annet land. Motorpsycho har alltid fungert slik at man har møttes i øvingslokalet, prata skit, drukket kaffe og laga musikk, sier Hans Magnus Ryan.

— Det er absolutt artigere å være et band og spille musikk i real time, for å si det sånn. Da vi var to måtte enten jeg eller Bent spille trommer, og så måtte vi legge på saker og ting i etterkant. Det ble bare sånn i en periode, men vi fikk laga musikk for det.

— Det er absolutt mer behagelig å være et band, fortsetter Ryan.

Ryan komponerer også musikk for teater, og jobber selvstendig med låtskisser.

— Men jeg er ingen soloplatefyr – det er noe med selve arbeidsprosessen. Jeg må spille i et band for at jeg skal fungere optimalt. Jeg synes Motorpsycho bør være et band, sier Ryan.

Monolittisk enhet

Kenneth Kapstad spiller også i impro-metall-duoen Monolithic med gitarist Stian Westerhus. Ryan og Sæther ble introdusert for Kapstad gjennom Øyvind Brandtseggs bestillingsverk ”Kanon” til Trondheim Jazzfestival i 2006.

— Trademarket til Motorpsycho er i stor grad den åpne impro-jammegreia, noe jeg er godt kjent med fra metall- og jazzverdenen, sier Kapstad.

— Vi har spilt sammen siden februar-mars i år, og vi har masse felles referanser som lyttere og som musikere, sier Kapstad, som kjenner materialet til Motorpsycho godt.

— Vi hare hørt mye på Black Sabbath, Motorhead og Deep Purple, og jeg skjønner fort hvor de vil hen, fortsetter Kapstad.

— Kenneth kom seg gjennom Burn av Deep Purple uten å misse. Det synes vi var veldig morsomt sier, Ryan.

— Mye av tingene til Monolithic går ganske langt over stokk og stein. Kenneth har utrolige ferdigheter som improvisator, og det er veldig viktig for meg og Bent. Vi er kombinasjonsmusikere og man må være bevandret på flere musikalske felt for at vi skal lykkes, konstaterer Ryan.

Trippy powertrio

Ryan og Sæther spilte sammen med Supersilent tidligere i høst, en slags gjenforening med Helge Sten. Er dere i ferd med å gli inn i en retning som er mer basert på improvisasjon?

— Det er et aspekt ved Motorpsycho som har vært der mer eller mindre hele tiden, men det har vært viktigere i noen perioder. Rundt 2000 kom det en serie med plater som var veldig studio-orientert, med materiale som var skrevet for å spilles inn studio.

— Nå har vi helt klart gått tilbake til en mer utforskende periode der dette er viktigere igjen, sier Ryan.

Motorpsycho har spilt inn et nytt album, med Kapstad, som skal slippes på vårparten ”med overhengende fare for turnering”, som Ryan sier det. Det er ennå ikke klart om det blir gitt ut på SonyBMG i Norge og Stickman i Europa, siden Motorpsycho lisensierer ut album på årsbasis, og ikke er bundet av noen kontrakt.

Albumet er en ren trioskive.

— Det er en videreføring av Black Hole/Blank Canvas instrumentelt sett, men låtmessig vet jeg ikke helt hva jeg skal si. Det er ingen gjester denne gangen, så det dreier seg om gitar, bass, trommer og vokal. Det er ingen kammerpop-plate akkurat.

— Det blir en fin og trippy plate med fine korder og lange herlige låter, sier Ryan.

Kapstad mener Sæther og Ryan er ekstremt produktive og lette å lage musikk sammen med. Han mener albumet er ”rein og skjær powertrio rock”.

— Det er en forlengelse av det forrige albumet, bare enda mer eksplosivt, lover Kapstad.

Motorpsycho gjør konsert på Logen i Bergen onsdag, og følger opp med Rockefeller fredag og Rosendal i Trondheim lørdag, før State-X New Forms-festival i Haag står for tur. I Nederland deler de scene med Sunn O))), Michael Gira, Aphex Twin, The Ex med Getachew Mekuria, Jesu, KILLL og Shining.

Motorpsychos konserttempo fra 1990-tallet ser ut til å være re-etablert.

— Det blir en del nytt materiale. Vi får sjekket om prototypene tåler å bli framført. Tidligere har vi brukt konsertene som deadline for å få til å jobbe videre med tekst og musikk, sier Ryan.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev