Ai Phoenix

Alarm: Årets popalbum – del to

Den nystiftede Alarmprisen ser ut til å utløse stort engasjement. Etter bare snaut to uker er det kommet inn godt over totusen stemmer i enkelte kategorier. Ballade vil guide deg gjennom en del av kategoriene den nærmeste tiden, og tar i dag for oss de resterende kandidatene i kategorien for beste norske popalbum. Det er Bergensbandet Ai Phoenix, Oslobaserte St. Thomas og den norskamerikanske viseartisten Karen Jo Fields.

Kalender

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

EYOLF DALE TRIO

17/04/2024 Kl. 20:00

Vestland

Bergen har den siste tiden vært Norges ledende by innen innovativ pop- og rock-musikk. Band som Sister Sonny, Monopot, Emily Lang, Kings of Convenience, Corvine og St. Thomas demonstrerer på forskjellig vis stadier av melodiøs melankoli – en betegnelse som også kan passe bra til Ai Phoenix. Anført av den vevre vokalisten Mona Mørk spiller Ai Phoenix musikk som er blitt sammenlignet med lavmælte internasjonale størrelser som Lisa Germano, Sophia og Mazzy Star. Bandet debuterte med en syv spors promo-CD kalt ”Violent/Mature” i 1998, og fikk senere samme år nok oppmerksomhet for det egentlige debutalbumet ”Film” til at det Oslobaserte selskapet dBut gjenutga det året etter. Da begynte også landets musikkjournalister for alvor å spisse ører – og oppdaget et band som både var vemodig og varmt, monotont og melodisk. I 2000 skrev Ai Phoenix platekontrakt med det nystartede Racing Junior, som denne høsten ga ut både vinyl-titommeren ”Happy To Get Her” og den Alarm-nominerte ”The Driver Is Dead” med dem. Bandets nettsider hos Racing Junior finner du her.

Nettopp Racing Junior står også bak utgivelsen med neste Alarm-nominerte. Racing Junior har etter et drøyt halvårs drift opplevd å få hele seks nominasjoner til årets Alarm-pris – deriblant prisen for beste plateselskap. Selskapet drives av fire idealister fra Oslos rockscene – John Birger Wormdahl, Robert Jønnum, Claes Olsen og Rolv Mangseth – og satser utelukkende på norske artister. De har som uttalt mål å formidle ny og spennende musikk, uten å binde seg opp til spesifikke genre, noe som St. Thomas og hans ”Mysterious Walks” er et utmerket eksempel på. St. Thomas heter egentlig Thomas Hansen, har base i Oslo, og har også vært å se som vokalist i det fine bandet Emily Lang. ”Mysterious Walks” er en lavmælt reise inn i en skeiv, men fascinerende singer/songwriter-verden, det støvlagte melodier skinner gjennom til overflaten. Et knippe svært så imponerende anmeldelser kommer du til ved å følge denne lenken.

Karen Jo Fields er også en ny norsk sanger/låtsmed. Debutalbumet “Embrace Me” ble sluppet på tampen av oktober, og er nok noe mindre eksperimentelt enn platene til både St. Thomas og Ai Phoenix. Nettstedet Panorama kalte Fields ”et nytt stortalent på området akustisk og tradisjonell visepop”, og fremhevet både hennes krystallklare stemme og lekre, tidløse melodier. Karen Jo Fields er norskamerikaner, vokste opp i et musikalsk miljø, og gikk senere på musikklinjen på videregående, der hun møtte Sjur Miljeteig og Peder Kjellsby, som hjalp henne å spille inn en sang til farens femtiårsdag. Denne havnet etter hvert hos Christer Falck i Frode Records, som ble såpass imponert at han brukte pengene fra Robinson-gevinsten sin til å finansiere dette debutalbumet, der smakfulle strykerarrangementer er med på å løfte Karen Jo Fields intime melodier ytterligere. Albumet distribueres av EMI, som også står bak denne nettsiden om Fields.

Det er så langt kommet inn nærmere 2100 stemmer i kategorien Årets Popalbum. Ved 11.50-tiden tirsdag 12. desember hadde Sister Sonny tatt igjen forspranget til Briskeby, med Bertine Zetlitz, Ai Phoenix, St. Thomas og Karen Jo Fields på plassene etter. Du kommer rett til avstemningen ved å trykke på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.