Eirik Glambek Bøe, Kings Of Convenience

Vil ikke ha Nystemten fra Grieghallen AS

Eirik Glambek Bøe i Bergensduoen Kings of Convenience mener utvidningsplanene til Grieghallen AS er dårlig byutvikling. Han stiller seg uforstående til at Grieghallen AS omtaler det aktuelle området som «nedfalls», slik det ble gjort overfor kulturminister Trond Giske under et dialogmøte om operasatsingen i Bergen i forrige uke.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Grethe Melby

— Disse to kvartalene er de eneste som er bevart i sin originale form fra 1880-årene. Ser du på Bergens urbane bygningshistorie har det meste forsvunnet i bybranner og bombing under 2. verdenskrig, sier Glambek Bøe.

Han understreker at det faktisk bor folk der.

— Da vi arrangerte folkemøte om Grieghallen AS sine Nystemten-planer, kom vi i kontakt med 80 personer som har sine hjem i nettopp disse husene. For de som bor der er det psykologisk belastende at noen vil rive hjemmet ditt. Presser Grieghallen AS lenge nok på, kan nok mange tenke at det lureste er å selge seg ut før verdiene er tapt.

Han har stor forståelse for Stein Olav Henrichsen, konstituert operasjef ved Den Nye Opera, som mener at Bergen trenger bedre lokaler for å kunne spille opera laget etter 1910.

— Men det er jo ironisk hvis verneverdige hus fra 1880 skal rives fordi Den Nye Opera vil formidle opera laget etter 1910.

Penger, ikke opera

Glambek Bøe synes også det er litt komisk at man har tenkt at bygget skal hete “Nystemten”:

— Grieghallen AS plages av at Harmonien legger beslag på Grieghallen. De vil bygge Nystemten av hensyn til selskapets konferansevirksomhet, ikke av kjærlighet til opera.

— De ønsker med andre ord å flytte kulturen ut av Grieghallen, slik at de kan tjene mer på konferanser, sier Glambek Bøe.

Han mener det er viktig å huske på at det er snakk om å bygge et messe-, konsert- og konferansesenter, ikke et operahus. Han er heller ikke enig i at det vil være god politikk å bygge et slikt bygg kort vei fra alle byens hoteller:

— Innen turisme dreier den nye tankegangen seg om at man skal bygge opp stedet på stedets premisser, og understreke byens unike karakter. Da er det å utelukkende tenke turisme ikke en nøkkel til suksess.

— Man kan jo godt rive hele Bergen sentrum, og bygge hoteller og konferansesentre, men byen blir ikke en turistby av det. Kvalitet, autensitet og originalitet er i økende grad viktige kriterier for fremtidens turister, forklarer Glambek Bøe, som mener det derfor er viktig å fokusere på det fastboende publikum og ikke bare det tilreisende.

— Det er avleggs tankegang å ville fjerne byens historie. I dette området finner du blant annet byens beste kafélokale, der Baker Brun var å finne i 1880- årene. I disse lokalene har vi restauranten På Høyden, som er arnested for slow-food-bevegelsen, sier Glambek Bøe.

Han forklarer at slow-food har fokus på kortreiset mat og lokalproduserte varer.

— Slik får man et godt innblikk i hva vestlandet har å by på.

Utvid Bergen sentrum!

Bergensartisten er utdannet psykolog, og jobber med rådgivning innen arkitekturpsykologi og byutvikling. Eirik Glambek Bøe er heller ikke ubetinget enig i at Bergens største behov er større scener:

— Den ressursen vi har for lite av i Bergen sentrum er hverdagspublikumet. Det er for få boliger i gåavstand til Bergen sentrum, og da er det ikke god politikk å skape enda færre, sier Glambek Bøe og henviser til at Bergen kommune har vedtatt en plan for å utvide byens urbane sentrum:

— Arkitektkontoret 3RW vant jo den internasjonale idékonkurransen om byutvikling rundt Store Lungegårdsvann, Nygårdstangen og Møllendal. Her ligger jo planene klare.

— Grieghallen AS bør heller arbeide med utgangspunkt i kommunens planer om en sunn og naturlig utvidelse av Bergen sentrum. Det kulturlivet faktisk trenger er en historisk og levende bykjerne.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev