Henning Kraggerud

Festspillene i rute

– Det er trist at vi mister mye pressedekning på grunn av journaliststreiken, men vi vurderer å kompensere med ekstra annonsering, sier informasjonssjef ved Festspillene i Bergen, Henning Målsnes. Blant høydepunktene på musikkprogrammet er Leif Ove Andsnes i samspill med Matthias Görne, to konserter med Truls Mørk, New London Consort, Europa Galante og Come Shine med Trondheimssolistene. Årets Festspillmusiker er Henning Kraggerud.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tormod Halleraker

Forhåndssalget til de 52. Festspillene ligger på samme nivå som i fjor, det vil si ca 20.000 pluss 3-4.000 fribilletter. Startskuddet for festivalen går 19. mai.

— Åpningskonserten, Leif Ove Andsnes og Matthias Görne, Academy of St Martin In The Fields og noen av konsertene på små steder som Lysøen, Valestrand og Siljustøl er utsolgt. Bortsett fra dette er det fortsatt billetter til de aller fleste arrangementene, understreker Målsnes.

Nytt av året er at Festspillene tar i bruk Arenum til oppsetningene av nysirkuset «La Syncope du 7» og maratonforestillingen «The Dragons Triology». En av fjorårets suksesser videreføres også, lunsj i Logen der man kan møte Trond Viggo Torgersen i samtale med Festspillartistene.

— På musikkfronten har vi et helstøpt program med utøvere plukket fra øverste hylle. Det er også en god bredde som gjenspeiler mange forskjellige uttrykk og epoker, sier Målsnes.

Årets mest markante artist er Festspillmusiker Henning Kraggerud (1973). Med 33 Festspillkonserter bak seg, er han etablert som en av Europas fremste solister. Programmet hans de to neste ukene omfatter konserter med Håvard Gimse i Logen 27. mai, med Helge Kjekshus i Håkonshallen 29. mai, med Bergen Filharmoniske Orkester i Domkirken 24. mai, med Barrat Dues Festivalstrykere i Mariakirken 22. og 23. mai, med Bård Monsen og Knud Johannesen på Valestrand 23. mai og med Bård Monsen, Soon-Mi Chung og Ole Eirik Ree i Bergen Tinghus 25. mai.

— Henning Kraggerud er en spennende og dyktig musiker, og programmet på Festspillene vil gi innblikk i hans musikalske univers. Jeg håper og tror at utnevnelsen vil bidra positivt til hans videre karriere og jeg er sikker på at hans deltakelse i Festspillene vil tilføre festspillprogrammet energi, variasjon og dristighet, og gi publikum store opplevelser, sier avtroppende festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir.

Henning Kraggerud har opptrådt som solist og kammermusiker på internasjonale festivaler, og gitt kritikerroste konserter over hele verden, bl.a. i New York, London og Berlin og med ledende symfoniorkestre og dirigenter i inn- og utland. Han har vært solist med alle norske orkestre, og på ledende kammermusikkfestivaler i USA, UK, Australia og i Norden.

Kraggerud er engasjert til å medvirke med musikk av Ole Bull i en helaftens dokumentar-film om Bull med regi av Aslak Aarhus. Hans innspillinger av Griegs fiolinsonater med pianisten Helge Kjekshus og norske fiolinfavoritter er begge blitt internasjonale bestselgere. Han har nylig spilt inn fiolinkonserter av Sibelius og Sinding, planlagt utgitt våren 2004. Kraggerud er også kjent som en glimrende bratsjist, orkesterleder og aktiv komponist.

I tillegg til Kraggerud utmerker Trondheimssolistene seg med hektisk aktivitet i Festspillperioden, de skal delta på fire konserter i løpet av sitt Bergensopphold. Den første går av stabelen i Grieghallen 22. mai med et stjernelag av norske solister – Arve Tellefsen og Øyvind Bjorå, fiolin og Håvard Gimse, klaver. På programmet står Klaus Egges 2. klaverkonsert, «Concerto Grosso nr. 1» av den russiske komponisten Alfred Schnittke og «Orawa» av den polske komponisten Wojcieh Kilar. 23. mai spiller Trondheimssolistene i Korskirken med blant annet musikk av rockelegenden Jon Lord (Deep Purple) på programmet. Lord vil også spille klaver. Fra Trondheim kommer også jazzkvartetten Come Shine, som sammen med Trondheimssolistene holder to konserter i Peer Gynt salen 22. og 23. mai. Come Shine ga tidligere i år ut et kritikerrost livealbum fra fjorårets konserter med Kringkastingsorkesteret.

Blant de internasjonale høydepunktene er Europa Galante. Under ledelse av Fabio Biondi har de gitt nytt liv til komponister som Vivaldi og Corelli. Orkesteret er i dag etablert som den fremste tolker av italiensk barokkmusikk. Konserten i Grieghallen 27. mai er viet kjente og ukjente italienske komponister. Blant annet vil Biondi framføre en fiolinkonsert fra Vivaldis «Il cimento dell’armonia e dell’inventione», samlingen som blant annet inneholder «De fire årstidene».

Det stilles også store forventinger til New London Consorts «Orfeo» i Grieghallen 24. mai. Stykket fra 1607 er et av operahistoriens eldste mesterverk komponert av selve oppfinneren av det musikalske drama – Claudio Monteverdi. I «Orfeo» veves musikk og ord sammen i et større hele. Jonathan Millers semisceniske versjon understreker den vakre og poetiske vokalmusikkenes dybde og nærhet. New London Consort er et av verdens ledende tidligmusikk-ensembler og er særlig kjent for sin virtuose spillestil og sikre stilsans.

Musikken til Goran Bregovic Funeral and Weddings Band and Orchestra er rotfestet i Balkans tradisjonelle takter, men har samtidig en unik og grensebrytende rockeaksent. Totalt er det drøyt 40 musikere på scenen – strykere, sangere, perkusjonister og en blåserrekke som renner over av spilleglede. Bregovic er blant annet kjent for sin musikk til filmene «Underground» og «The Times of the Gypsies», begge regissert av Emir Kusturica, samt Unni Straumes prisbelønte film «Musikk for bryllup og begravelser», der Bregovic også spiller en av rollene som jugoslavisk flyktning.

Festspillene i Bergen varer fra 19.-30. mai, mer informasjon om programmet finner du på http://www.festspillene.no

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev