Ensemble Ernst, konsertplakat 2006

Ensemble Ernst i Kulturkirken Jakob

Under tittelen «Fra medier og magikere i fjern fortid til nåtidig mikrokosmos» fremfører Ensemble Ernst verk av Sciarrino, Tandberg og Wallin i Kulturkirken Jakob onsdag 24 mai. Ensemblet vil blant annet urfremføre «Optophonia» av Kari Beate Tandberg som er bestilt av ensemblet. Solist under konserten er Ellen Aagaard, Thomas Rimul er dirigent.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Ensemble Ernst er et av de ledende samtidsensembler i Norge. De har ambisjoner om å markere seg i Norge og utenfor landegrensene som et ensemble med utmerkede musikere, gode og nyskapende programvalg, og spilleglede. Myten om at samtidsmusikk ikke er tilgjengelig for “folk flest”, og at man bør ha svarte klær og et par mastergrader i filosofi for å ha glede av den, er en myte Ensemble Ernst ønsker å pulverisere.

I Kulturkirken Jakob framfører de onsdag følgende program:

Salvatore Sciarrino: Infinito Nero

Kari Beate Tandberg: Optophonia (urfremføring)

Rolf Wallin: Boyl

Kari Beate Tandbergs «Optophonia» er bestilt av ensemblet. Materialet til «Optophonia» har vært råvideo-opptak av mikrosituasjoner i naturen.

Ensemble Ernst har videre lagt sin elsk på italienske Salvatore Sciarrinos musikk. Denne kjennetegnes ofte av stillhet, og åpningen på verket ”Infinito Nero” er uvanlig stille, selv til Sciarrino å være. De svært sparsommelige virkemidlene bidrar til å bygge opp en veldig forventning til hva som skal skje. Stykket dreier seg om Maria Magdalena de´Pazzi, en religiøs mystiker fra 1600-tallet, som i våre dager sannsynligvis hadde vært regnet som gal. Åpenbaringer rant ut av henne som erter fra en sekk, før hun plutselig ble stille i lange strekk. Hun var angivelig isolert i en klostercelle med åtte nonner som oppassere, fire til å repetere hva hun hadde sagt, og fire til å skrive det ned. Vi møter først den tause Maria Magdalena i sin mørke celle, men snart får vi ta del i hennes mystiske åpenbaringer. Ernsts egen sanger, Ellen Aagaard, gestalter mediet de´Pazzi.

Rolf Wallin sitt verk Boyl (tidligere staving av boil – koke) er inspirert av utgangspunktet for den moderne kjemien alkymi. Alkymien var læren om å lage gull ved å hente masse (Massa confusa) ut av fjellet, for deretter å la det gjennomgå gjentatte oppløsninger og koaguleringer til man satt igjen med “prima material”, råmaterialet til gull. Alkymi og filosofi gikk hånd i hånd da prosessene i alkymien og i filosofien hadde sterke likhetstrekk. Dette kraftfulle stykket regnes som ett av de mest sentrale norske verk for sinfonietta, og ble framført av Ensemble Ernst i Hannover i oktober 2005.

24. mai klokken 2000

Kulturkirken Jakob

Pris: 100/50 (for medlemmer av Ny Musikk)

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev