Paal Nilssen-Love, live

Vandermark/Nilsen-Love på mini-turné

I løpet av tre hektiske dager vil Ken Vandermark og Paal Nilssen-Love gjøre like mange konserter, på henholdsvis Sting Jazzklubb, Sola Ruinkirke og Kampen Bistro. Duoen legger i vei med saksofoner, klarinetter, trommer og perkusjon, og beskriver selv samarbeidet som «kraftfullt og enrgisk», med mye rom for frie improvisasjoner, samt dypdykk i dynamikk, densitet, rytmikk, form og tonalitet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Duoen kom i stand etter flere års samarbeid i større grupper. Som de selv sier, har det siden første møte i Chicago 2000 utviklet seg en så stor gjensidig respekt og glede for hverandres musikalske uttrykk, at det oppsto et behov for å gå duo. Første gang samspillet tok form, var da CDen «Dual Pleasure» ble innspilt sommeren 2002 for selskapet Smalltown Supersound, og kort tid etter ble det konsert på Molde Jazzfestival.

«Dual Pleasure» fikk terningkast 6 i Dagbladet, der følgende omtale ble skrevet av Terje Mosnes:

«Bortsett fra den neddempede «Jean S.» er dette friimprovisert høytrykksmusikk på vulkannivå. Vandermark vrenger tenor- og barytonsaksofon pluss Bb-klarinett i en sammenhengende strøm av toner og klanger, mens Stavanger-trommeslageren til fulle lever opp til ryet som en av avant-jazzens mest kraftfulle kølle- og stikkekunstnere. Energiflommen styres likevel sikkert av Vandermarks logiske løp, og tonale og rytmiske strukturer trer fram, uten at duoen skal beskyldes for å lefle med lettvinte løsninger. Dette er rå musikk, men med en brutal skjønnhet som bare blir mer og mer medrivende etter hvert som det kompromissløse uttrykket får sette seg i lytteren og skyver tilvante forestillinger om «pent» og «stygt» til side. Gi det en sjanse».

Ken Vandermark er ellers kjent for sin egen kvintett Vandermark 5, Steam, Peter Brötzmann tentett, AALY og DKV Trio. I tillegg kan det nevnes at han i 1999 ble tildelt den pestisjetunge prisen «The MacArthur Foundation», et arbeidsstipend som tidligere bare er gitt til musikere som Cecil Taylor, Anthony Braxton og Max Roach. Han har også fått utmerkelsen «Talent Deserving Wider Recognition» av det amerikanske jazztidsskriftet Down Beat, både som utøvende musiker og som tenorsaxofonist.

Paal Nilssen-Love har de siste år etablert seg mer og mer på den internasjonale scenen som en meget kraftfull trommeslager med høy energi. I 2002 var han «Årets Artist» på Molde jazzfestival, en tittel han kun deler med Chic Corea og Pat Metheny. Etter denne oppvisningen skrev Down Beat i et helsides sammendrag: «His week at Molde proved a revelation: Nilssen-Love is one of the most innovative, dynamic and versatile drummers in jazz».

— Det musikalske uttrykket til duoen kan beskrives som et resultat av flere tradisjoners innflytelse, både geografisk og historisk. I korte trekk er dette en duo der to tradisjoner møtes, inspirert av hverandre, og samtidig forankret i egne uttrykk. Dette viser seg gjennom det musikalske samspillet som fremheves i frie improvisasjoner, der samtlige spekter av dynamikk, densitet, rytmikk, form, tonalitet vil bli utforsket. Musikken vil oppleves som kraftfull og energisk, heter det i pressemeldingen Ballade har mottatt om helgens tre konserter.

Videre plater med Vandermark og Nilssen-Love er bl.a. «Crossing Division» og «In Our Times» med School Days, samt FMEs «Live at Glenn Miller Café», alle utgitt på selskapet Okkadisk.

Konsertene finner sted på Sting Jazzklubb (lørdag 20. september); Sola Ruinkirke (søndag 21. september) og Kampen Bistro i Oslo (mandag 22. september). Det siste arrangementet er i regi av Kampenjazz.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev